De vrijdag van de Eindhoven Metal Meeting 2017 smaakt naar meer

Facebookrssmail

Op vrijdag 15 december en zaterdag 16 december was Eindhoven “The place to be” voor liefhebbers van de extreme metal genres. In de Effenaar stond de Eindhoven Metal Meeting geprogrammeerd en dat is een goede reden voor metalheads uit binnen -en buitenland om het kamp op te slaan in Eindhoven Rock City. Met een headliner op de vrijdag als Dark Tranquillity, die de honneurs mogen waarnemen voor My Dying Bride, en vele andere namen als het Nederlandse Pentacle en de dark rockers van DOOL en internationale namen als Blasphemy en Destroyer 666 een feest om niet te missen. Om 16:00 openen de deuren van de Effenaar en de stroom metaalgaas voor de entree is weer aanzienlijk.

De opening

De vrijdag start met het Nederlandse Dystopia. De Noord Hollandse band brengt black metal met sporen van psychedelische doom. Het tweede album, ‘Chaos Philosophorum’, dat in april dit jaar verscheen werd goed ontvangen en dit resulteerde in een plekje op EMM 2017. De start van de band is een duistere, slechts wat kaarslicht verlicht het podium, iets dat de sfeer goed neerzet. Met nummers als ‘Through the Vortex’ weet Dystopia te overtuigen op het District 19 podium en zorgt de band voor een welkome start van de dag. Op het grote Large podium is het aan Baptism om te openen. Baptism brengt black metal naar Eindhoven. ‘V: The Devil’s Fire’ is het vijfde album van de in 1998 opgerichte band. Lord Sargofagian is het Satanische meesterbrein van de band en brult de smerige en zwartgallige vocalen de zaal in. Obscure black metal met herkenbare en repeterende gitaarriffs zoals dat tegenwoordig veelal in het genre gedaan wordt. De zaal is inmiddels redelijk gevuld en Baptism dendert door. Opvallend en verfrissend is een nummer als ‘The Sacrament Of Blood And Ash’ waarbij ook clean vocals worden ingezet. Baptism brengt een een show die lijkt te kloppen en is een vermakelijke opener op de main stage.

De Brabantse death metal formatie Pentacle timmert al sinds 1989 aan de weg, het laatste en tweede album ‘Under the Black Cross’ stamt alweer uit 2005. Desalniettemin heeft Pentacle een aardige cultstatus opgebouwd en de grote zaal stroomt dan ook vol wanneer de de band aanvangt.Onder de noemer ‘Ancient Death Metal’ brengt een de band muziek die de luisteraar weet te boeien. Met een dosis old school death metal met sterke en grauwe vocalen van zanger bassist Wannes Gubbels weet de band het publiek in Eindhoven aan zich te binden. Pentacle brengt een vette show en maakt de uitverkiezing voor EMM meer dan waar.

Hoogtepunten en minder overtuigende optredens

Ieder festival kent zijn Hoogtepunten, zo ook EMM 2017. Scandinavië staat bekend om duistere en extreme metal bands en het Zweedse Diabolical is een band die perfect in dat plaatje past. De band heeft inmiddels vier Full-lengths uitgebracht en in 2016 verscheen de EP ‘Umbra’. Diabolical mag gerust een van de hoogtepunten in de kleine zaal genoemd worden. De black / death metal die de heren voortbrengen staat als een huis en de kleine zaal is afgeladen vol wanneer de mannen het podium bestijgen. Sterke vocalen van gitarist Sverker “Widda” Widgren en mid-tempo nummers met sterke gitaarlijnen trekken voorbij. Met nummers als ‘Decline’ van de laatste EP en ouder materiaal weet de band moeiteloos te overtuigen en zijn de kopschudders talrijk in de kleine zaal.

Vreemde eend in de bijt is het Nederlandse DOOL. Deze band is uit de asresten van Ella Bandita en The Devil’s Blood ontstaan en maakte indruk met het debuut album Here now, there then’ dat begin dit jaar verscheen. Heerlijke dark rock met een sterke no-nonsense inbreng van de Rotterdamse gitariste / vocaliste Ryanne van Dorst. In een veld met veel extreem metal geweld is DOOL met de aanstekelijke rock even iets anders en verfrissends, de kleine zaal is goed gevuld en ook hier zijn weinig die het hoofd stil kunnen houden. Nagenoeg zonder onderbreking speelt DOOL nummers van het album en een nieuw nummer, de standaard cover van Killing Joke ontbreekt op de setlist Dool speelt vandaag alleen eigen materiaal. De aanstekelijke live show slaat over op het publiek en DOOL zorgt voor een hoogtepunt op op de Eindhoven Metal Meeting.

Waar hoogtepunten zijn heb je ook bands die het niet helemaal waarmaken. Het Oostenrijkse Disharmonic Orchestra startte ooit als een death metal / grindcore band maar brengt tegenwoordig een meer progressieve death metal variant. De band, ontstaan in 1987, heeft inmiddels vijf albums uitgebracht en het laatste ‘Fear of Angst’ stamt uit 2016. Disharmonic Orchestra brengt stevige en technische death metal met souplesse maar weet, omdat de sterke inzet, het publiek in Eindhoven niet volledig te overtuigen aldus de geluiden vanuit het publiek.

Het Canadese Blasphemy is ontstaan in 1984 en na twee albums, ‘Fallen Angel of Doom….’ (1990) en ‘Gods of War’ (1993), stokte de machine. In 1999 heeft de band de draad weer opgepakt maar gek genoeg is er behoudens een split en live werk niets meer uitgekomen. Eerder dit jaar was daar ineens een oefen demo en deze vrijdag avond brengt de band de brute black death metal naar Eindhoven. De zaal is vol wanneer de band hun zwartgallige muziek speelt, het toegstroomde publiek aanschouwt de band due een flinke cultstatus heeft vergaard. Blasphemy weet echter niet te overtuigen, de nummers klinken rommelig en missen de benodigde strakheid en daarmee is de prestatie van de band toch enigszins teleurstellend.

Het slot

De Australische black / thrash metal band Deströyer 666 is geen onbekende op de Eindhoven Metal Meeting. De band met een lekker herkenbaar geluid brengt al sinds 1994 hun bekende mis. Vorig jaar verscheen het vijfde album ‘Wildfire’. De band staat opvallend in de kleine zaal geprogrammeerd en deze zaal is afgeladen vol voordat de band aanvangt. Deströyer 666 brengt energieke black thrash met gillende gitaar solo’s en het publiek gaat los in de veel te kleine zaal. Nummers als ‘Wildfire’ en ‘I Am the Wargod (Ode to the Battle Slain)’ knallen dor de spelers en worden gebracht met veel engere. Deströyer 666 brengt 50 minuten topvermaak.

Het Zweedse Dark Tranquillity is de vervanger van My Dying Bride die wegens persoonlijke omstandigheden de show op Eindhoven Metal Meeting moesten afzeggen. Met Dark Tranquillity heeft de organisatie een waardige vervanger neergezet. De band uit Gothenburg is al jaren één van de toonaangevende namen in het melodieuze death metal genre en bracht het laatste en elfde studio album‘Atoma’ uit in 2016. Natuurlijk komt de nieuwe plaat met o.a. ‘Force of Hand’ en het titelnummer aan bod maar de band speelt ook ouder materiaal. DT kent met Mikael Stanne een geweldige vocalist en ook muzikaal speelt de band strak en overtuigend. Hoewel velen teleurgesteld zijn zijn in verband met de afwezigheid van My Dying Bride toont Dark Tranquillity zich als een sterke en solide vervanger.

Het Tjechische Cult Of Fire wordt tenonrechte als een kloon gezien van het Poolse Batushka, zeker gezien het feit dat de band al veel eerder actief was dan de Poolse equivalent. De band, opgericht in 2010, wisselt brute traditionele black metal af met meer bombastische invloeden en brengt zodoende een unieke mix. De raakvlakken met Batushka zijn daar maar dat is dan ook alles. Sterke nummers als ‘When Death Is All’ em ‘On the Funeral Pyre of Existence’ komen voorbij waarmee Cult Of Fire de toon zet. Een overweldigende show met een mooi aangekleed podium waarmee de Tsjechen de zaterdagavond in stijl afsluiten.

Voor wie nog niet genoeg muziek gehoord heeft is daar de weg naar Dynamo voor een afterparty met het Belgische Carnation met een sterk optreden aldaar. Hoewel Dynamo redelijk bezocht werd vloeiden de meeste bezoekers af naar een cafe of tankten zij bij in de hotel kamer voor de zaterdag met een veelbelovende line up want: De vrijdag van de Eindhoven Metal Meeting 2017 smaakt naar meer

Foto’s (C) Eus Straver

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ