Martyr maakt er een feest van in de Helling

Facebookrssmail

Op 29 april was het dan eindelijk zo ver, de cd release party van de Nederlandse metal legende Martyr was een feit. Op 31 maart verscheen de 4de Martyr full-length ‘You Are Next’ en daar hoort natuurlijk een feestje bij. Als locatie was gekozen voor de Helling in Utrecht. Ter ondersteuning van dit feest werd een greep gedaan in de Nederlandse metal historie en mochten de bands Vexation en Sad Iron het bal openen.

Als eerste band mocht het Amsterdamse Vexation aantreden. Vexation is opgericht in de jaren ’80 en brengt een lekkere pot melodieuze metal. Na een pauze is in 2008 de band weer in zijn oorspronkelijke bezetting bij elkaar gekomen voor een reunie-gig waarna een doorstart een feit werd. De connectie met Martyr is een duidelijke, Jeffrey Rijnsburger is namelijk de oude bassist van Vexation maar heeft de band moeten verlaten in verband met de drukke Martyr agenda. Vexation bracht een leuke, soms wat statisch ogende show en was een leuke opwarmer van deze avond.

Sad Iron is ook zo’n band uit de jaren 80 die de handschoen weer heeft opgepakt en sinds 2012 weer te zien is op de Nederlandse podia. Met een nieuw album, ‘The Antichrist’, in de tas waren de Noord Hollanders naar Utrecht gekomen en zette zij een puike show neer. Oude krakers als ‘We All Praise the Devil’ van het debuutalbum uit 1983 en nummers van de nieuwe plaat kwamen voorbij. Enthousiast en energiek gebracht met als positieve uitschieter het nieuwe nummer ‘We Play to Kill’, een nummer dat bijval kreeg van het enthousiaste publiek. Wat opviel was een groep jonge meiden in het publiek, vrolijk headbangend op de “ouwe lullen” muziek van Sad Iron. Metal heeft toekomst en zo ook Sad Iron.

En dan Martyr, de “Dutch Metal Legends” waar het deze avond allemaal om draaide. Een nieuwe plaat, een goed gevulde zaal en tal van gasten op het podium en dit met het enthousiasme van zanger Rop van Haren en gitarist Marcel Heesakkers zorgden voor een heerlijke sfeer. Een nostalgische jaren 80 sfeer met lekkere oude nummers van de eerste twee langspelers en nummers uit de nieuwste Martyr periode als ‘Afterlife’, met een podium vol publiek. Natuurlijk stond het nieuwe album ‘You Are Next’ centraal en werden deze nummers top gebracht. De start was natuurlijk met de kraker ‘Into the Darkest of All Realms’ met als gastzangeresje Johanna die door Veronique Meeuwsen begeleidt werd op het podium. Johanna maakte een glorieuze aftocht van het podium en ging al crowdsurfend door de zaal.

Daarna volgden nog vele gasten. Zo was daar John JayCee Cuypers (Praying Mantis) die meedeed bij het nummer ‘Unborn Evil’. Nick Holleman (o.a. Vicious Rumors) en Gert Nijboer (Highway Chile) waren te zien in het nummer ‘Monster’ waarbij Gert het nummer inleidde met een lekkere gitaarsolo.

Hoogtepuntje, voor zover je van hoogtepunten spreken kunt in deze lekkere show, was ‘Souls Breathe’ met het gastoptreden van Marloes Voskuil die een lekker duel met Rop uitvocht, op de achtergrond de première van de nieuwe video. Naast de brute vocalen van Marloes heeft Martyr met Jeffrey Rijnsburger ook een brulboei van formaat in de eigen gelederen. Energiek met de bas is Jeffrey lekker aanwezig op het podium en geeft hij de band met zijn strot een hedendaags tintje. Martyr maakte er een waar feest van en het publiek genoot van de bijzonder vermakelijke show.

“What is next?”, na een uitstapje naar het Belgische Kuurne op 15 mei is Martyr te zien op 20 mei op Metalcon in de Musicon in Den Haag.

Foto’s © Dirk van den Heuvel

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ