Black Bottle Riot luidt 2017 uit met hartverwarmende rock ‘n roll

Facebookrssmail

Het wordt langzamerhand een mooie traditie: Het muzikale jaar afsluiten met de rock ’n roll van Black Bottle Riot in Doornroosje. Eerdere edities bleken uit te groeien tot memorabele feestjes. Ook dit jaar zorgt Black Bottle Riot weer voor de nodige extra’s die bijdragen aan een memorabele avond. Zo lanceert de band een nieuwe patch: “Listen to Black Bottle Riot”, die als service gelijk op jas, tas of jeans wordt genaaid door de dames van Naaistreek. Als voorprogramma heeft Black Bottle Riot het Eindhovense Grim Tim gevraagd. Dus de verwachtingen zijn hooggespannen voor de editie van 2017.

Grim Tim

Grim Tim heeft een succesvol jaar achter de rug. De band was de vaakst geboekte band van de Popronde dit jaar. In tweeëneenhalve maand speelde de band 42 shows. Later dit jaar hield Grim Tim een succesvolle crowdfunding actie om de financiering van haar debuutalbum rond te krijgen. Dat album is zo goed als opgenomen en zal in de loop van 2018 uitgebracht worden. De show in Doornroosje sluit voor Grim Tim dan ook een prachtig jaar af.

De vele podiumkilometers hebben Grim Tim goed gedaan. David, Stijn en Dustin betreden het podium van het langzaam vollopende Doornroosje vol zelfvertrouwen. Grim Tim klinkt als een geoliede rockmachine, Dustin’s klappen zijn hard en raak, Stijn’s bas gromt onheilspellend en David betoont zich een ware frontman met zijn wapperende manen, gierende gitaarriffs en vocale uithalen. Grim Tim opent furieus met het stevig rockende ‘203’. Maar de band vergeet nooit de groove uit het oog. Waardoor je niet stil kunt blijven staan bij de muziek van Grim Tim. Een van de hoogtepunten van de show is ‘Over Soon’ wat ongetwijfeld op het komende album zal schitteren en op David’s setlist cryptisch ‘Over Schoen’ wordt genoemd. Hier komen alle kwaliteiten van de band naar voren, een slepende groove, een killer riff en grootse vocalen, zowel van David solo als in de samenzang met Stijn en Dustin. Maar het lekkerste wordt toch voor het laatst bewaard. Het übercatchy ‘My Dear Mary Ann’ wordt vanavond opgedragen aan David’s moeder Marij die in de zaal staat. Bij het afsluitende ‘Support’ worden alle registers nog eens opengetrokken om met een heerlijk potje vuige bluesrock een prachtig jaar af te sluiten. Grim Tim is zo’n bandje waar we nog het nodige van gaan horen in de nabije toekomst.

Black Bottle Riot

Black Bottle Riot heeft het grootste deel van 2017 gependeld tussen oefenhok en studio om nieuwe nummers voor album nummer 4 te schrijven. In het najaar werden de nieuwe nummers op het Spaanse publiek uitgeprobeerd. Vanavond is het publiek in Doornroosje getuige van de primeur van de nieuwe muziek in Nederland.

Onder het donderend geraas van een apocalyptisch onweer betreden Mark, Mike, Simon en Jaap het podium. Black Bottle Riot trapt af met een paar gouwe ouwen: ‘In The Balance’ en ‘Exit Spoiler’ van het debuutalbum. Als de stemming er bij het massaal opgekomen goed in zit is het tijd om wat nieuwe muziek te laten horen. Black Bottle Riot speelt deze avond maar liefst 7 nieuwe nummers, die fris maar toch vertrouwd klinken. Het krachtige maar slepende ‘You Lost’ is bloedstollend mooi met haar dramatische opbouw, killer riff en dubbele solo. Maar Black Bottle Riot zou zichzelf niet zijn zonder een stevig potje blues infused southern rock. Fraaie voorbeelden daarvan zijn: ‘Backseat Boogie’ en het nieuwe ‘On My Knees’ waarin het gaspedaal diep wordt ingedrukt. Black Bottle Riot eert een van haar helden Tom Petty met een gloedvolle uitvoering van ‘Refugee’. Daarna betreedt volgens Simon “de beste gitarist van Nijmegen, misschien wel van heel Nederland en zijn naam eindigt op ‘zong’” het podium. Het betreft hier Kees Lewiszong, gitarist van Navarone, die de band bijstaat in de Black Bottle Riot klassieker ‘Bright Light City’ die met drie gitaren nog vetter klinkt.

Als dan als pauze-act een Jack Daniels gitaar is verloot begint de grote stoelendans. Tim van Delft, Black Bottle Riot drummer van het eerste uur, tegenwoordig de ritmische motor van De Staat neemt plaats achter de drumkit en drummer Mark neemt de microfoon ter hand om de Lynyrd Skynyrd klassieker ‘Working for MCA’ te vertolken. Hiermee is de reguliere set afgelopen. Hartstochtelijk roept het publiek om een toegift waar gretig aan wordt toegegeven. De encore opent stemmig met Simon die solo de countryklassieker ‘Ramblin Fever’ zingt. De show wordt in stijl afgesloten met Black Bottle Riot’s lijflied ‘Stay Hungry (for Rock ’n Roll).

Black Bottle Riot speelt Doornroosje volledig plat met haar doorleefde, krachtige en hartverwarmende rock ’n roll. De nieuwe nummers doen verlangen naar het nieuwe album. Black Bottle Riot in Doornroosje hoort langzamerhand net zo bij de laatste dagen van het jaar als vuurwerk, oliebollen en de Top 2000.

Fotografie: (c) Ariane van Ginneke

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ