Happy birthday Biff Byford

Facebookrssmail

Peter Rodney “Biff” Byford werd geboren in Honley, West Yorkshire op 15 januari 1951 en is een Engelse zanger vooral bekend als zanger en boegbeeld van de heavy metal band Saxon. Aan het begin van zijn carrière speelde Biff Byford speelde Biff bas en was verantwoordelijk voor de vocalen in de band Coast van 1973-1976 waarna hij met gitarist Graham Oliver en Paul Quinn (die ook in Coast speelde), bassist Steve Dawson en drummer Pete Gill Saxon oprichtte. De band heette oorspronkelijk Son of a Bitch, maar veranderden naar Saxon in 1978. Ze brachten ze hun titelloze debuutalbum in 1979, en werden een onderdeel van de stroming die bekend stond als de New Wave Of British Heavy Metal, waarin ook bands als Iron Maiden en Def Leppard. De band had commercieel succes met acht UK Top 40 albums en vijf Top 40 singles tussen 1980 en 1986.

Aan het eind van de jaren ’80 daalde de populariteit van Saxon en de genre genoten en richtte Biff samen met Steve Dawson een nieuwe band op genaamd Saxonlater, later werden zij gedwongen de naam te veranderen naar Oliver / Dawson Saxon. De plaat ‘The Inner Sanctum’ bracht weer iets van succes en zorgde er mede voor dat Biff nog steeds actief is met zijn Saxon.

RockMuZine feliciteert Biff Byford met zijn 67ste verjaardag.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ