White Wizzard – Infernal Overdrive

Facebookrssmail

Inmiddels timmert White Wizzard alweer iets meer dan 10 jaar aan de weg. Voor de niet-kenners van deze band, de band komt uit de beroemde Bay Area-streek en als je behept bent met enige geschiedenis vanuit de jaren ’80 zou je nietsvermoedend misschien denken, dat je dan wellicht met een thrashband te maken hebt, maar nee, White Wizzard is een pure heavy metal-band.

De band werd opgericht door bassist Jon Leon om het statement af te geven, dat hij de jaren ’80 heavy metal graag terug wilde zien. Door de loop der jaren zijn er continue bezettingswisselingen opgetreden, voor het nieuwste album is o.a oud-zanger Wyatt Anderson weer terug gekeerd op het oude nest. Zoals gezegd is White Wizzard aanhanger van de traditionele heavy metal en dan wel met name Iron Maiden, want de invloeden van deze Britse grootheden druipen er van af, o.a. door het basspel van Jon Leon, waar je met je ogen dicht Steve Harris denkt te horen en daarnaast ook wel wat NWOBHM invloeden. Na een pauze van bijna 5 jaar is er nu dan een opvolger van The Devil’s Cut’ met als titel ‘Infernal Overdrive’.

Het album begint erg sterk met het titelnummer, de flink hakkende drums en daarna invallende gitaren zorgen ervoor dat je direct bij de les bent. Grappig is dat een zanglijn in dit nummer je wel direct aan Judas Priest doet denken. De hierna volgende 2 nummers ‘Storm the Shores’ en ‘Pretty May’ liggen in hetzelfde straatje en zijn van hetzelfde hoge niveau. ‘Chasing the Dragons’ lijkt een wat vreemde eend in de bijt, omdat hier progmetal invloeden om de hoek komen kijken en je kunt je afvragen of dit nu echt past in de stijl als je de voorgaande nummers beluisterd hebt. Het hierna volgende ‘Voyage of the Wolf Raiders’ staat weer bol van de Maiden-passages en luistert lekker weg. Ook in afsluiter The Illusion’s Tears= zijn prog stukken te bespeuren, gelukkig wel de wat oudere prog, waadoor dit niet doorslaat naar te technisch hoogdravend.

White Wizzard heeft met ‘Infernal Overdrive’ wederom een prima album afgeleverd, waarin op hoog niveau gemusiceerd wordt, hetgeen mede te danken is aan de hele goede productie. De genoemde prog stukken bevallen je of juist niet.

(82/100, M-Theory Audio)

Tracklist:
1. Infernal Overdrive 04:53
2. Storm the Shores 04:30
3. Pretty May 03:18
4. Chasing Dragons 08:15
5. Voyage of the Wolf Raiders 09:38
6. Critical Mass 08:34
7. Cocoon 06:16
8. Metamorphosis 04:35
9. The Illusions Tears 11:02

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ