Jennifer Clark – Ascan

Facebookrssmail

Jennifer Clark komt uit Glasgow (Schotland). Ze is bassist bij Alan Reed and the Daughters of Expediency en bij de Schotse zangeres Horse McDonald. Maar ze doet veel meer. ‘Jen’ speelt ook contrabas, gitaar en keyboard. Bovendien is ze producer, arrangeur en componist. Ze heeft op meer dan 25 albums meegespeeld. Kort geleden bracht ze, onder haar eigen naam, haar allereerste EP uit. Hier staan vijf instrumentale rocknummers op.

‘Re enty’ heeft een verrassend, anders dan anders drumtempo. Vrij snel komen gitaar en bas erbij. Er is een mooie verdeling tussen ritme en melodie, waar ook hogere tonen aan toegevoegd zijn. Prima pianospel volgt, hier zijn ‘strijkers’ in verweven. Even later hoor je ook nog akoestisch gitaar. In een groot deel van deze openingstrack vormt de bas de rode draad. De wendingen verlopen zo soepel dat ze soms nauwelijks opvallen. Dit spoort je aan tot extra intens te luisteren. Het geheel is prima verdeeld over de koptelefoon.

De titeltrack heeft een boeiend intro. Er wordt een spanningsboog gecreëerd: wanneer komt de wending? Deze laat vrij lang op zich wachten. Als deze er is, had die wat explosiever gemogen. Even later denk ik dat er een ‘explosie’ van geluid volgt, maar het is een speldenprikje. De herhalingen in het drumritme zijn iets te overheersend, zowel qua volume als het aantal herhalingen. Het drukt de overige instrumenten te veel naar de achtergrond. Toch heeft ‘Ascan’ een aangename flow. Deze wordt helaas op het einde weggedraaid.

‘Eva’ heeft een chill factor in zich. ‘Ascendant’ wisselt een paar keer van lichte rock naar laidback. De verdeling tussen de instrumenten onderling verscheelt niet zo veel. Jennifer had ervoor kunnen kiezen om bepaalde instrumenten, bijvoorbeeld de akoestisch gitaar, een iets prominentere rol te geven. Gestapelde laagjes in de muziek zijn zeker mooi. Door bepaalde details iets meer ruimte te geven, was er meer ‘diepte’ in de luisterbeleving ontstaan.

‘Heliosphere’ heeft een klein gespeeld intro op akoestisch gitaar. Dit wordt aangevuld met enkele heldere en hoge tonen van de piano. Juist omdat dit maar enkele noten zijn die er lief doorheen klinken, vallen ze mooi op. De laagjes in dit klein gespeelde, en laatste nummer zijn prima in balans.

Deze vijf nummers zijn grotendeels chillend tot laidback van aard. Maar Jennifer gaat een beetje pit niet uit de weg. Alle intro’s zijn mooi. Doordat de nummers kort zijn, is er wat minder ruimte om een nummer heel solide op te bouwen met intro-middenstuk en slot. Daardoor mist er iets van diepgang in de opbouw. Alle melodieën zijn aangenaam. ‘Ascan’ luistert gemakkelijk weg. Hopelijk brengt Jennifer vaker eigen werk uit. Daarbij hoop ik op een full cd. Ik ben zeker nieuwsgierig naar meer! (77/100, Endorka Recordings)

Track list:

1 Re entry – 3.38
2 Ascan – 3.18
3 Eva – 2.12
4 Ascendant – 2.49
5 Heliosphere- 3.46

Line-up:
Jennifer Clark; keyboard, gitaar, bas
Daren Callow: gitaar
Andrew Samson: drums, shaker

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ