Fleddy Melculy – Wat de Fok?

Facebookrssmail

Fleddy Melculy - Wat de Fok?Neem een vleugje Belgian Asociality, een handvol van The Clement Peerens Explosition, een dosis cynisme en een bak Belgische humor in de richting van Alex Agnew (Diablo Blvd.). Mix dat met een berg metal en voila, Fleddy Melculy is daar. Fleddy Melculy, het alter-ego van Jeroen Camerlynck (die we nog kennen van De Fanfaar (inderdaad, zij die Urbanus een 2e leven hebben gegeven)) en zijn mannen.

De eerste ep, ‘Wat de Fok?’, laat vriend en vijand vol verbazing, want is dit iets wat we serieus moeten nemen of zitten er achter Fleddy Melculy gewoon een berg zwaar ervaren metalheads die een keer een humoristisch uitstapje wil maken? Dat laatste lijkt er wel op als je de ep op waarde moet beoordelen; ‘Wat de Fok?’ klinkt strak, maar dat meteen op een manier waar de ervaring doorheen klinkt.

De in 2004 vermoorde Pantera-gitarist Dimebag Darrell wordt door Fleddy Melculy geëerd op ‘Dimebag’, wat direct de opening en reden van de plaat is. ‘Wat de Fok?’ ligt als je het moet beoordelen tussen gewoon lekker snoeiharde metal en hardcore in, hoewel de uitstapjes naar de deathmetal niet zelden worden opgetrokken en zelfs rapcore. ‘Het is wat het is’ trekt bijvoorbeeld erg richting de oude Clawfinger-sound of de samensmelting van de Osdorp Posse en Nembrionic Hammerdeath.

Het meest tot de verbeelding sprekende nummer echter is het inmiddels onvolprezen en regelmatig gehoorde ‘T-Shirt van Metallica’; Een regelrecht protest tegen de afbraak van de echte metal-scene, sinds iedere foute kledingzaak maar een berg metalshirts in de verkoop heeft, te verkopen aan een stel fashion-chicks die niet eens weten hoe ze ‘metal’ zouden schrijven.

‘Wat de Fok?’ is verder een mix van nummers als ‘Ik haat jazz’, ‘Nootnummer’ en ‘Ik ben mijn sleutels kwijt’, wat de sfeer van de plaat aangeeft. Al met al lijkt het erop alsof de band de positie van De Heideroosjes aan het innemen is, en als dit voorproefje van 7 nummers op de juiste manier wordt opgevolgd in september, als hun volledige album uit zal komen, heeft Vlaanderen na Eddy Wally wederom een cultheld: Fleddy Melculy! (8/10) (Eigen productie)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ