2e editie Dutch Memorial ”Lemmy” zorgt voor een vol huis in De Nozem en de Non

Facebookrssmail

Op zaterdag 20 januari stond de 2e editie van de Dutch Memorial Ian “Lemmy” Kilmister geprogrammeerd in De Nozem en de Non in Heemskerk. Een eveneens ter nagedachtenis aan de in 2015 overleden Rock ‘n’ Roll legende Lemmy. Op tweede kerstdag 2015, twee dagen na zijn zeventigste verjaardag, kreeg de voormalige frontman van Motörhead te horen dat hij aan een agressieve vorm van kanker leed. Twee dagen later overleed hij hieraan en op 9 januari 2016 werd hij naar zijn laatste rustplaats op Forest Lawn Memorial Park (Hollywood Hills) gebracht. De rock wereld was geschokt en her en der doken de feestjes ter nagedachtenis op. In Nederland was daar Death Alley met de Lemmy Lives shows en de de Dutch Memorial Ian “Lemmy” Kilmister in Heemkerk. Vooraf kun je de vraag stellen tot hoelang zijn deze feestjes houdbaar en is er nog wel voldoende belangstelling. Daar waar bij de shows van Death Alley het bezoeker aantal halveerde op de 2e editie bleek het concept Dutch Memorial een aanmerkelijk langere houdbaarheidsdatum te hebben. De Nozem en de Non was voor de tweede keer stijf uitverkocht en liefhebbers die de gok waagden om een kaartje aan de kassa te bemachtigen konden teleurgesteld huiswaarts keren. Op het programma stonden twee Motörhead tribute bands te weten de Limburgse band Snaggletoöth, die na het succesvolle optreden van het jaar ervoor weer mochten terugkeren, en het Engelse Motorheadache.

Al bij de entree wordt de stemming er al goed ingebracht, de organisatie trakteert een iedere bezoeker op een shot Jack Daniel’s, Lemmy’s favoriete drankje. Het is al gezellig druk en de bar is goed gevuld met dorstige bezoekers die de eerste biertjes nuttigen onder het genot van de muziek van, jawel, Motörhead. Vriendelijk personeel en mooi aangeklede zaal met bijvoorbeeld een tentoon gestelde motor brengen de sfeer er al vroeg in. Een groot opgezette merchandise ruimte alwaar je behalve de band shirts het Merial shirt kunt aanschaffen. Het HappyFace Beers promotie team is weer aanwezig en de brouwers hebben weer een speciale Overkill editie gebrouwen, de mooie grote flessen en shirts vinden hun weg naar menig bezoeker.

Natuurlijk is er ook muziek en de Limburgse tribute band Snaggletoöth mag als eerste aantreden en doet dit voor een overvolle zaal. De band is na het succesvolle optreden op de vorige edtie teruggevraagd en de reden daarvoor wordt snel duidelijk. De band speelt zo’n beetje alle Motörhead klassiekers en meer en doet dit met verve. Zanger / bassist Lloyd “Lemmy Kilmister” Koolen leeft zich goed in zijn rol en nummers als ‘Killed By Death’, ‘Overkill’en ‘Bomber’ doen de temperatuur in de zaal stijgen. Het publiek brult lekker mee met de klassiekers en vermaakt zich uitstekend. Wanneer ‘Ace Of Spades’ door de speakers knalt verwachten we dat het einde van de set snel zal naderen, niets is minder waar want Snaggletoöth gaat gewoon door en lijkt er geen genoeg van te krijgen. Uiteindelijk is het einde daar en kan Snaggletoöth terugkijken op een geslaagd optreden.

Het Engelse Motörheadache kent ondertussen backstage problemen. Gitarist Al Leach is ziek en lijkt te kampen met een voedselvergiftiging en ligt sinds de aankomst in Heemskerk onder tafel te slapen. Terwijl Snaggletoöth gitarist John “JFK” Kuijpers de Motörheadache setlist doorneemt wordt Al wakker gemaakt, besloten wordt dat Al aanvangt en dat John als stand in klaar staat om het eventueel over te nemen. Met twee Motörhead tribune bands bestaat er natuurlijk een flinke overlap want logischerwijs speelt ook Motörheadache de traditionele klassiekers. Het publiek maalt er niet om en gaat er nog eens voor staan. Ook hier klopt het plaatje, zanger / bassist Rob Campbell heeft zich optimaal voorbereid en lijkt nagenoeg perfect op de te eren legende met Lemmy’s traditionele kostuum inclusief de bekende pukkels het, handelsmerk van de overleden frontman. Naast de eerder genoemde klassiekers brengt Motörheadache meer met nummers als ‘Love For Sale’, ‘Dr. Rock’ en ‘Jailbreak / Louie Louie’. Al Leach speelt de set professioneel uit en Motörheadache toont zich als een heerlijke tribute band.

De Dutch Memorial Ian “Lemmy” Kilmister bewijst dat het eren van de rock icoon Lemmy nog steeds leeft. Een vol huis in de De Nozem en de Non, dat overigens een prachtige locaties is voor muziek en cultuur, laten we met zijn allen hopen dat deze zaal voor het Heemskerkse behouden blijft. Los van de heerlijke muziek was het vooral een gezellige avond die zeker opvolging dient te krijgen.

Foto’s (C) Kick Cerhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ