Less Than Jake brengt feestje meer naar Dynamo

Facebookrssmail

Maandagavond is vaak niet zo’n goede dag om een feestje te vieren. Dat is in ieder geval wat Less Than Jake op maandag 6 mei met enige regelmaat herhaalde tijdens zijn show in Dynamo. Toch was deze avond een geslaagd feestje… Wacht, is dat een spoiler? Ach, het had een spoiler voor iets ergers kunnen zijn. Als je wilt weten hoe geslaagd het was, lees dan snel door!

De avond wordt geopend door de Belgen van The Rocket, die een leuke variatie op poppunk geven. De zaal is nog verre van vol, dus wordt het wel aanwezige publiek een aantal keer gevraagd om dichterbij te komen, wat door een enkeling wordt gedaan. Het is leuke muziek, een goede voorbereiding en opwarming voor de rest van de avond. Hoogtepunt is de keyboardist die helemaal op gaat in de muziek en de paar danspasjes die de frontman maakt. Daar zou ik graag meer van willen zien!

Zodra The Last Gang het podium betreedt, gaat het meteen hard. De band knalt gewoon uit de startblokken. Er is wat tijd voor gepraat tussendoor (waarbij onder andere de vrijwilligers van Dynamo worden bedankt), maar het grootste deel van de tijd is de band lekker aan het spelen. Er wordt flink gesprongen, gerend en rondjes gedraaid – kortom, zelfs als je de muziek niet helemaal je ding zou vinden, is er alsnog genoeg om naar te kijken op het podium. Er zijn inmiddels al wat meer mensen binnen en The Last Gang lijkt goed te vallen bij iedereen.

Het bier vloeit inmiddels rijkelijk, er wordt al voorzichtig wat ruimte vrijgemaakt voor de toekomstige moshpit: tijd voor Less Than Jake. Binnen twee nummers is de eerder genoemde moshpit al een feit en deze evolueert hooguit tot een cirkelpit tijdens de set, maar stopt nooit. Net zoals de mannen van Less Than Jake, trouwens, want al wordt er niet continu gespeeld, tussen de nummers door wordt er volop gepraat en moppen getapt. Wat er dan wel wordt gespeeld (“12 nummers in 2 uur”, aldus de band) klinkt heerlijk en niet te gelikt, maar wel alsof de heren al 27 jaar in een band zitten.

Over de muziek valt genoeg te zeggen, maar die kun je thuis ook luisteren. Wat de show zo leuk maakte, was de interactie met het publiek. De band vindt het alleen maar leuk dat er zoveel mensen op een maandagavond op komen dagen en bedankt ons daar ook flink voor. Ook worden er grappen gemaakt over zonnebaden (naakt, natuurlijk), over de kwaliteit van de discografie van de band en veel meer. Er worden ook met enige regelmaat mensen op het podium getrokken, die meteen een biertje in de hand gedrukt krijgen. Een van de leukste momenten was toen vocalist/gitarist Chris DeMakes aan het publiek vraagt of ze moeten spelen of blijven praten, waarop het publiek vindt dat er meer gepraat moet worden en hij met zijn mond vol tanden staat. Ik wil ook nog even speciaal trombonist Buddy Schaub noemen, die de hele show lang de hypeman speelde.

Al in al is het een uitstekende show geweest waarbij genoeg te lachen, te dansen en te zingen valt. Als je bekend bent met de band is het leuk en als je eigenlijk niks van de nummers kent (guilty as charged) is het net zo leuk. Of je de heren nou op een festival of tijdens een show kunt zien, ik zou zeggen: ga. Less Than Jake brengt altijd zijn eigen feestje mee.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ