Gitzwarte zondag in Gebr. de Nobel met Goatblood, Wrok en Heretic

Facebookrssmail

Als tegenhanger van de commerciële Black Friday stond er op zondag 26 november black Sunday op het programma in Gebr. de Nobel. Daar waar de Black Friday bij velen de wenkbrauwen deed fronzen en ergernis opriep verliep de Black Sunday aanmerkelijk succesvoller. Voor dit black metal feestje had de organisatie van Gebr. de Nobel en Doomsday Celebration gekozen voor een middag matinee en zo gebeurde het dat de deuren van de kleine zaal om 14:oo opende. Op het programma drie black metal bands, het Brabantse Heretic. het uit haar as herrezen Wrok en het Duitse Goatblood zorgden voor een gitzwarte zondag in Gebr. de Nobel.

Het is het Duitse Goatblood dat als eerste op het podium verschijnt. De band uit Noordrijn-Westfalen is ontstaan in 2011 en na wat demo’s verscheen in 2015 de debuut CD ‘Adoration of Blasphemy and War’. In 2016 verscheen met ‘Veneration of Armageddon’ de opvolger en eerder dit jaar de demo ‘Gasmask Devastation Terror’. Goatblood bestaat uit een duo waarbij Reverend Slayer de drums en vocalen voor zijn rekening neemt en Satanic Death Vulva naast vocalen de gitaar bespeelt. Goatblood brengt een mix van brute black en death metal met nummers die zich veelal op hoog tempo voltrekken. De zaal is nog matig gevuld en wat opvalt is dat de Duitse heren het publiek niet geheel weten te overtuigen. De incidentele tempowisselingen zijn welkom en geven iets van variatie in het eenzijdige materiaal. Goatblood is een leuke opener zonder echt indruk te maken.

Het Nederlandse Wrok is ontstaan in de jaren 90 en na twee demo’s gaf de bad er eind jaren 90 er de brui aan. In 2017 besloten de heren toch de handdoek weer op te pakken en verscheen de CD ‘De onheilsbode’, een verzameling van oude demo nummers. Ook Wrok komt op het podium als twee mans formatie waarbij gitarist Azaghus de zang overneemt van de oorspronkelijke vocalist Hakeldama, op de drums treffen we Eus Mictian. Wrok brengt rauwe black metal onder het motto: “Zak over de kop en gaan!”. Beide heren hebben immers een jutte zak met twee kijkgaten over het hoofd tijdens de show. Wrok is van beduidend hoger niveau dan voorganger Goatblood en weet te verrassen en te overtuigen vanaf opener ‘Uitgehold’ en ‘Sterf voor Satan’.

Even lijkt het brandalarm roet in het eten te gooien maar nadat de rook is weggetrokken en Wrok weer het podium bestijgt Deze keer heeft zanger / gitarist Azaghus geen zak over zijn hoofd maar ook door de zwarte kap over het gelaat is de ware indentiteit niet raden. Wrok gaat door waar het gebleven is en ook het publiek vindt weer de aandacht. Met nummers van het album ‘De onheilsbode’ als ‘Levend ontbonden’, ‘Satans glorie’ en een cover van het Leidse Countess brengt de band een fijne zwartgallige show.

Het is aan het Brabantse Heretic om de dag af te sluiten. Heretic is ontstaan in Best in 1995 en heeft de wereld vijf langspelers gebracht, met eerst rauwe black metal en later een meer black ‘n roll stijl. Vandaag staat in het teken van het uitbrengen van een compilatie met oud demo materiaal en het opnieuw uitbrengen van ‘Devilworshipper’. Heretic speelt een eenmalige set met het rauwe oude black metal werk van de band, een show die de band eenmalig en alleen in het Leidse Gebr. de Nobel brengt. De start is wat rauw en door de twee basgitaren minder melodieus.

Wanneer Thomas Goat zijn basgitaar verruild voor een gitaar komt er meer melodie in het geheel en dat komt de muziek ten goede. Minder rauw en met lekkere punk invloeden worden de up-tempo nummers gewaardeerd door het publiek en zorgt Heretic voor een echt feest. Na een goed uur is de band klaar met het oude materiaal en omdat de band en het publiek nog niet genoeg heeft van de amicale Brabanders wordt er aan verzoeknummers gedaan. Sommige nummers worden gespeeld en soms komt Thomas zelf tot een goed idee en zo sluiten de heren af als echte black metal punks en is deze show een succes.

Een leuk concept, een middagmatinee met lekkere metal muziek en hoewel het aantal bezoekers wat te wensen over liet een concept om te herhalen. Zaterdag 9 december is de volgende Doomsday Celebration show in Gebr. de Nobel met o.a. Sinmara, Sortilegia en Almyrkvi. Klik hier voor meer informatie

Foto’s (C) Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ