Veiled – Black Celestial Orbs

Facebookrssmail

Veiled is een Amerikaanse black metal band rond multi instrumentalist Nathan “Niðafjöll” Verschoor. De band is oorspronkelijk opgericht in 2013 als Gnosis of the Witch en in 2014 verschenen twee EP’s onder deze naam. In 2015 werd de naam veranderd naar Veiled en datzelfde jaar verscheen de demo ‘Omniscient Veil’. Met een nieuwe drummer in Dimitri “Dimman” Jungi, die vanaf 2017 met Niðafjöll een duo vormde, werd het debuut album ‘Black Celestial Orbs’ opgenomen. een album dat op 16 maart verschijnt via Iron Bonehead Productions.

Veiled brengt het type black metal dat je vooral hoort in de IJslandse scene, amosferisch en bruut, sfeervol en kalm bij gelegenheid. Opener ‘Luminous’ is van het snelle meer brute kaliber. De drums bepalen het tempo, het tragere gitaarwerk brengt de melodie en vooral de herhaling. Wanneer uiteindelijk de vocalen worden gebracht zakt het tempo. Verschillende wendingen en tempowisselingen volgen en maken het nummer aantrekkelijk om te beluisteren. Met ‘Portal’ weet Veiled mij te grijpen. de zachte gitaartonen van de opening worden knap doorgezet maar wanneer het tempo omhoog gaat en Niðafjöll zijn smerige vocalen inzet trekt het nummer mijn volledige aandacht. Het trage tussenstuk met de dramatisch klinkende zang is sterk maar de snelle passages zijn top.

Een nummer als ‘Enshrouded’ begint traag en kent een sferisch tussenstuk waarbij slechts enkele noten worden beroerd, de tempoversnelling komt op tijd en is doeltreffend. ‘Omnipotent’ is weer een up-tempo nummer, ook hier zakt het tempo weer en even is de gitaar baas maar toch heeft het nummer niet de impact van de voorgaande songs. Het titelnummer ‘Black Celestial Orbs’ is een tweeluik waarbij het eerste deel een wat dromerig instrumentaal stuk is. Het tweede deel start met regen en sfeervol gitaarwerk, waar je hoopt op een wending blijft deze uit. Gesproken woord, regen en onweer besluiten het nummer waarmee het album als een nacht kaars dooft.

De debuut plaat van Veiled opent sterk, rauw en agressief maar weet de lijn niet door te trekken. De dromerige epiloog is weliswaar sterk gedaan maar mist de pit van de openingsnummers waarmee twee gezichten worden getoond.

(75/100, Iron Bonehead Productions)

Tracklist:
1. Luminous
2. Portal
3. Enshrouded
4. Omnipotent
5. Black Celestial Orbs I
6. Black Celestial Orbs II

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ