Downcast Collision – Rise Up

Facebookrssmail

Het uit nederland afkomstige Downcast Collision brengt begin 2017 hun eerste album ‘Rise Up’ uit. Volgens eigen zeggen heeft de band zich gevormt in een andere dimensie. Met als reden dat zij misplaatst en boos klinken. Ze omschrijven zichzelf ook als de kwaadaardige helft van een tweeling die je stiekem wilt zijn. Dit belooft veel.

Al direct in het eerste nummer ‘Overthrown’ komt de harde kant van de band naar boven. Het is up tempo en er wordt lekker door geramt. De vocalen klinken gemeen en hard. Het kan enigsinds schokkerend overkomen wanneer je er achter komt dat de band geen zanger maar een zangeres heeft. Zangeres en bassiste Monica blijkt een strot te hebben waar menig metalzanger jaloers op kan zijn. In ‘Cast Aside’ laat Monica horen dat zij naast grunten ook behoorlijke uithalen bezit die het ook goed zouden doen in de gemiddelde power metal band. De diversiteit in de zang maakt dit een tof nummer. Ook drummer Peter, wisselt meer van tempo en laat zich van een meer technische kant zien.

Ook in ‘Bombs Away’ wordt er veel gebruik gemaakt van tempowisselingen en diversiteit in de vocalen. De break met solerende gitaren is goed gedaan. Echter gebeurd er dusdanig veel in dit nummer dat de samenhang moeilijk te vinden is. Het einde is explosief, en past bij de titel. Het geheel is helaas rommelig. Onder de sterkere nummers op dit album valt toch wel ‘Scapegoat Warrior’. Het begint rustig, maar trekt dan fijn opent door een opbouw in het gitaarspel. Gitaristen Casper en Geoffrey hebben beide een constante rol op het album en weten te boeien met dreigend gitaarspel, toffe metalriffs en mooie solo’s. Het sterke gitaarspel heeft ook een grote bijdrage in ‘The Seventh Day’ wat mogelijk zelfs het sterkste nummer van het album is. Het is wederom up tempo en er wordt lekker geramt. Het heeft een zekere groove die echt tof is. Ook op het gebied van vocalen gebeurd er weer veel met afwisselend grunten en uithalen. De break heeft een zekere freaky vibe, waarbij er effecten op de zang worden gebruikt. De solerende gitaar brengt je terug in het beukende ritme naar het einde toe.

Er wordt afgesloten met ‘Photonic’ wat tevens weer een beukend nummer is. Ook hier weer is het drummer Peter die er lekker op los ramt. Het gitaarspel heeft een zekere groove waar een goede dreiging vanuit gaat. De solo is niet verkeerd.

‘Rise Up’ is een hard en vooral up tempo album. Het mist eigenlijk een moment van rust. Door het vele geweld is er gebrek aan afwisseling. De afwisseling zit hem in het gebruikt van diverse ritmes wat eigenlijk pas echt opvalt op de tweede helft van het album. Downcast Collision plaatst zichzelf in het genre modern metal, maar er ontbreken eigenlijk veel technische invloeden die andere bands wel gebruiken. Die invloeden zijn van belang bij een meer variërend geluid. Voor een debuut album is het lang niet slecht, en live zal de band metal fans zeker kunnen boeien met de gruntende Monica, die wat mij betrefd de grootste verassing is op dit album.

(6/10, Graviton Music)

Tracklist:
• Overthrown
• Rise Up
• Cast Aside
• Second Sight
• Bombs Away
• Scapegoat Warrior
• Spin Doctor
• The Seventh Day
• Photonic

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ