Hooded Menace – Ossuarium Silhouettes Unhallowed

Facebookrssmail

Hooded Menace is een doom metal band uit Joensuu / Finland. Opgericht door gitarist Lasse Pyykkö die je wellicht kent uit de Finse cult death metal band Phlegethon. In 2007 kwam hun eerst demo uit gevolgd door het volledige debuut album ‘Fulfill The Curse’. Met het daaropvolgende album ‘Never Cross the Dead’ (2010) werd definitief naam gevestigd in de doom en death metal scene. De stijgende lijn heeft de band altijd vast weten te houden want met ‘Effigies of Evil’ (2012) en vooral ‘Darkness Drips Forth’ (2015) kwam er prima vervolg op de eerste albums.

Zoals de meeste Finse band klinken ze altijd net even iets anders als de meeste Europese / Scandinavische bands. De muziek van Hooded Menace heeft nog steeds veel invloeden van Paradise Lost, Cathedral en Candlemass, gemixt met een loodzware death metal sound van Winter en Asphyx, maar dan met een heerlijke eigenwijze Finse saus eroverheen. En dat maakt dan toch weer dat ze een herkenbaar eigen geluid hebben, of in elke geval er een eigen twist aan geven. Het album laat wederom een stijgende lijn horen en net als op de vorige albums zijn de songs traag, duister, depressief, log, maar vooral steengoed.

Met het eerste nummer ‘Sempiternal Grotqueries’ wordt eigenlijk meteen alles als verteld wat Hooded te bieden heeft. Prachtige duisteren melodieën, waar Paradise Lost jaloers op zou zijn, worden afgewisseld met enorme lompe death metal. De zang die vroeger door Lasse zelf werd gedaan wordt nu verzorgd door Harri Kuokkannen en deze klinkt overtuigend en zwaar. De sterkste song is naar mijn mening ‘Catherdral of Labyrinthine Darkness’. Dit ultra trage epos is werkelijk een juweel van een song geworden. Smerige bas partijen, sfeervolle leads en een hele sterke song opbouw maken dit een genot om naar te luister, maximale droefenis! Ondanks de ongeveer 40 minuten speeltijd vind ik de 5 nummers en 1 instrumentaal outro wel wat karig voor een full lengt album. Je ziet het wel vaker bij doom metal bands door de lengte van de nummers, maar van mij hadden er meer songs op gemogen. En laat dat instrumentale niemendalletje ‘Black Moss’ dan maar achterwege. Verder niets dan lof, een sterke plaat waar zat op te ontdekken valt.

(80/100, Seasons of Mist)

Tracklist:
1. Sempiternal Grotesqueries (10:38)
2. In Eerie Deliverance (7:05)
3. Cathedral of Labyrinthine Darkness (7:23)
4. Cascade of Ashes (6:43)
5. Charnel Reflections (7:48)
6. Black Moss (2:21)

Line-up:
Harri Kuokkanen: vocals
Lasse Pyykkö: lead, rhythm and acoustic guitar, bass
Teemu Hannonen: rhythm guitar
Pekka Koskelo: drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ