Nile heerst in Leiden

Facebookrssmail

Leiden heeft op zaterdag 10 februari een heerlijk menu klaar staan voor de liefhebbers van de extremere variant van metal. Nile (US) en Terrorizer (US) komen naar Gebr. de Nobel en hebben als voorprogramma Exarsis (GR) en Art of Deception (NO) meegenomen.

Stipt om zeven uur wordt er afgetrapt door Art of Deception. Zoals wel vaker is dit tijdstip veel te vroeg voor het gros van de mensen. De Noren hebben dan ook de ondankbare taak om te beginnen in een slecht gevulde zaal. Het valt de band te prijzen dat ze zich er niet door uit het veld laten slaan en ze trakteren de aanwezige bezoekers op een overtuigende melodieuze death metal set, met veel thrash invloeden. Zowel muzikaal als qua podium prestatie is het optreden dik in orde. Een lekkere opwarmer.

Exarsis gooit het over een heel andere boeg. De retro thrashers uit Griekenland hebben met vier volledige albums op zak een stuk meer ervaring dan hun voorgangers. De band was twee jaar geleden al eerder in de kleine zaal van Gebr. de Nobel, maar hier (grote zaal) komt de band pas echt tot zijn recht. Wat een energie hebben deze heren. Exarsis weet precies hoe je thrash moet brengen; witte gympen, strakke broeken, non-stop headbangen, en een bassist die rond draaft als Frank Bello in zijn beste dagen. Alles klopt aan deze band. Art of Deception was overtuigend maar Exarsis doet er duidelijk nog een schep bovenop. Het enthousiasme van de band slaat over op de inmiddels goed volgelopen zaal en daar maakt Exarsis dankbaar gebruik van. Zeer indrukwekkend optreden.

Voor rust is geen tijd deze avond, binnen een kwartier staat de volgende band alweer op de bühne. En niet zo maar een band, Terrorizer van Pete “Commando” Sandoval staat klaar op de Nobel plat te spelen. Na een furieus begin, zorgen gitaarproblemen even voor een kink in de kabel maar daarna gaat toch echt helemaal los. Het grindcore ensemble dat in 1989 furore maakte met de klassieker ‘World Downfall’ maakt een gedreven indruk, met een weer in topvorm verkerende Pete Sandoval. De oude meester van Morbid Angel laat zien dat hij nog steeds een heerser is op ketels en blast zonder enig zichtbare moeite door de rappe nummers van Terrorizer. Het trio, met Pete nog als enige originele lid, heeft geen moeite de zaal in vuur en vlam te zetten met een massale moshpit tot gevolg die tot het eind van de optreden aanhoudt. De set bevat voornamelijk nummers van het debuut album, maar ook de latere albums worden niet vergeten. We krijgen zelfs een nieuw nummer te horen wat veel goeds belooft voor de komende plaat. Uiteraard wordt er afgesloten met de grindhit bij uitstek ‘Dead Shall Rise’ en de titelsong van hun legendarische debuutplaat ‘World Downfall’. We kunnen stellen dat Jesse Pintado’s nalatenschap met ere in stand wordt gehouden, dit wat heel bruut!

Het is tijd voor één van de grootmeesters van de brutal death metal. NILE is gearriveerd om Leiden te slachten met zijn onnavolgbare blastbeats en moordende riffs. De band rondom bandleider Karl Sanders bestaat als sinds 1993 en heeft louter sterke releases op zijn naam staan. Death metal doordrenkt van Egyptische mythologie is wat de Amerikanen sinds jaar de dag brengen, op een manier die alleen zij kunnen. Eén van de weinige bands die echt een geheel eigen sound heeft weten te creëren binnen dit genre.
Wederom met een sterk gewijzigde line up, maar gelukkig nog steeds met meester drummer George Kollias staat er een nieuw en fris Nile op de planken. Het is toch altijd even afwachten wat de nieuwe leden gaan toevoegen en in hoe verre Dallas Toler-Wade wordt gemist. Maar vanaf de eerste klanken weet je het eigenlijk al, er wordt niemand gemist. Nile klinkt beter dan ooit. Nieuwelingen Brian Kingsland en Brad Parris zijn zeer overtuigende een goede muzikanten en hebben beide een geweldige strot. Met drie muzikanten die allemaal de vocalen voor hun rekening nemen is het zelf moeilijk waar te nemen wie de beste vocalen heeft, ze doen in elk geval niet voor elkaar onder. Het blijft ook een genot om naar George Kollias te kijken. Wat die man allemaal van achter die drumkit tovert is van een andere planeet. Vanaf het eerste nummer ‘Ramses Bringer of War’ tot aan de eeuwige toegift ‘Black Seeds of Vengeance’ is het een waar death metal feest. Nile ramt de ene na de andere klassieker eruit en laat de Nobel beven. Nile kan met deze bezetting nog jaren door en ik stel voor dat ze dat ook maar doen. Een overdonderend moddervet optreden.

Foto’s (C) Eus Straver

Setlist:
• Ramses Bringer Of War
• Sacrifice Unto Sebek
• The Black Flame
• Smashing The Antiu
• Defiling The Gates of Ishtar
• Kafir
• In The Name Of Amun
• The Fiends Who Come
• The Howling Of The Jinn
• Kheftiu Asar Butchiu
• Unas Slayer Of The Gods
• Sarcophagus
• Black Seeds Of Vengeance

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ