CD van de Week: Steve Hackett – Wuthering nights: Live in Birmingham

Facebookrssmail

‘Wuthering Nights: Live in grand Birmingham’ is een speciaal album. Daar ging een toer aan vooraf. Deze toer was ter gelegenheid van de 40e verjaardag van het album ‘Wind & Wuthering’. Dit was het laatste Genesis album voor Steve Hackett. Deze speciale uitgave bestaat uit 2 cd’s en 2 dvd’s. Samen goed voor ruim 3 uur kijk/luisterplezier.

‘Every Day’ is de openingstrack. Het geluid is weer goed zoals altijd bij de albums van Steve. Mijn muziekhart gaat meteen sneller kloppen. Dit oude nummer is nog altijd geliefd bij fans. Steve heeft een aantal zeer goede muzikanten meegenomen. Waaronder: Rob Townsend, Nick Beggs. Zij dragen ook vocaal hun steentje bij. Alle stemmen bij elkaar vormen een mooie blend. Ook het nieuwere ‘El Niño’ heeft de harten van de fans gestolen. De percussie komt hier zo mooi uit. Door de fantastische geluidskwaliteit komt alles zo goed tot zijn recht. Ook The Steppes’ het derde nummer bevestigt dat dit een top album is. Keer op keer weet Steve Hackett mij te raken. Om te voorkomen dat ik in herhaling ga vallen over de muziek en de geluidskwaliteit ben ik deze keer heel kort. Dit is een aaneenschakeling van “wow momenten”. Zang en muziek zijn tot in het kleinste detail perfect. Daar heeft multi instrumentalist Rob Townsend met vooral de blaasinstrumenten regelmatig een belangrijk aandeel in. CD 1 wordt subliem afgesloten met ‘Eleventh Earl Of Mar’.

Op de 2e cd zijn voornamelijk Genesis nummers te horen. ‘One For The Vine’ als eerste. Ook dit is magnifiek! ‘In That Quiet Earth’ heeft, zoals bekend wat meer power dan de voorgaande nummers. Toch past dit prima op in het totaalplaatje. Alles is en blijft genieten, ook de nummers die hierna gespeeld worden zijn fantastisch. ‘Firth Of Fifth’ wordt vanaf de eerste tonen herkend. Dit nummer is door vele bands gecoverd. Maar aan deze uitvoering kan natuurlijk niemand tippen. Kortom: ook de 2e cd is geweldig.

DVD’s

Omdat ik geen genoeg van krijgen van dit concert, gaan de dvd’s er meteen achteraan. Niet alleen het geluid is goed, ook het beeld is bijzonder van kwaliteit. De close-ups zijn over het algemeen prima gekozen. Steve krijgt natuurlijk de meeste aandacht, maar de andere muzikanten worden zeker niet vergeten. Rob komt regelmatig in beeld met zijn vele instrumenten. Natuurlijk hoorde ik op cd’s dat alles fantastisch gespeeld en gezongen is. Maar het is absoluut een toegevoegde waarde om te zien hoe iedere noot met precisie wordt gespeeld. Nad Sylvan zingt een aantal nummers. En hoe!! Natuurlijk mogen we het meeslepende gitaarspel van Mr Hackett zelf niet vergeten. Het licht wisselt meestal vrij rustig, dit past binnen de setting. Dit team maakt er geen grootse show van. Maar de passie weten ze wel degelijk over te brengen. Door de natuurlijke manier waarop dit concert in beeld is gebracht krijg je bijna het gevoel als op je er zelf bij bent.
Conclusie: Dit zou best wel eens het album van het jaar kunnen zijn!

(99/100 InsideOut Music)

Disc 1 – Live in Birmingham 2017 – 66:26
1. Every Day 7:00
2. El Niño 4:08
3. The Steppes 08:01
4. In The Skeleton Gallery 6:59
5. Behind The Smoke 7:17
6. Serpentine Song 7:39
7. Rise Again 5:25
8. Shadow Of The Hierophant 11:01
9. Eleventh Earl Of Mar 8:56 *

Disc 2 – Live in Birmingham 2017 – 72:39
1. One For The Vine 10:54 *
2. Acoustic Improvisation 0:34
3. Blood On The Rooftops 5:50 *
4. In That Quiet Earth 5:07 *
5. Afterglow 4:34 *
6. Dance On A Volcano 6:54 *
7. Inside And Out 6:40 *
8. Firth Of Fifth 10:34 *
9. The Musical Box 11:33 *
10. Los Endos 9:59 *
* Genesis track

DVD 1 – Live in Birmingham 2017 – 93:30
– Concert Part 1-
1. Every Day 6:55
2. El Niño 4:08
3. The Steppes 8:50
4. In The Skeleton Gallery 7:31
5. Behind The Smoke 7:43
6. Serpentine Song 7:56
7. Rise Again 5:40
8. Shadow Of The Hierophant 12:15
– Bonus –
Behind The Scenes Documentary 32:32

DVD 2 – Live in Birmingham 2017 – 105:55
– Concert Part 2-
1. Eleventh Earl Of Mar 9:05 *
2. One For The Vine 10:41 *
3. Blood On The Rooftops 6:26 *
4. In That Quiet Earth 5:07 *
5. Afterglow 4:34 *
6. Dance On A Volcano 7:27 *
7. Inside And Out 6:40 *
8. Firth Of Fifth 10:34 *
9. The Musical Box 19:07 *
10. Los Endos 5:52 *
* Genesis track
– Bonus –
Behind The Smoke (Video)
Fifty Miles From The North Pole (Video)
West To East (Video)

Line-Up (on this recording):
Steve Hackett – Guitar, Vocals
Roger King – Keyboards
Nad Sylvan – Vocals, Tambourine
Gary O’Toole – Drums, Percussion, Vocals
Rob Townsend – Saxophone, Woodwind, Percussion, Vocals, Keyboards, Bass Pedals
Nick Beggs – Bass, Variax, Twelve String, Vocals
With special guests:
John Hackett, Amanda Lehmann

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ