CD van de Week: Life Of Agony – A Place Where There’s No More Pain

Facebookrssmail

De tweede wederopstanding, incluis het verschijnen van deze plaat van dit New Yorkse kwartet is niet geheel onbesproken gebleven in diverse media en bij de (oud) fans. Life Of Agony, opgericht in 1989, maakte een succesvolle start met hun groovende en snijdende crossover van hardcore en metal, sterk gekenmerkt door de melodieuze en enigszins melancholieke vocalen van zanger Keith Caputo met de debuut plaat ‘River Runs Red’ uit 1993. Het lukte de band met de iets minder felle opvolger ‘Ugly’ (1995) hun inmiddels stevig gewortelde positie, in voornamelijk de metal-scene, nog redelijk goed te prolongeren.
Totdat de eerst scheuren zich gingen vertonen in 1996 met het vertrek van drummer Sal Abruscato. Na het uitbrengen van het niet onaardige, maar ook niet luid bejubelde album ‘Soul Searching Sun’ (met voormalig Pro Pain/Crumbsuckers drummer Dan Richardson in de gelederen) vertrekt ook zanger/boegbeeld Caputo om op de solotoer te gaan. Na wat laatste sputteringen dooft de kaars in 1999 en ieder lid stort zich op eigen projecten.

In 2002 blijkt toch dat er nog iets is blijven smeulen want er wordt in alle stilte gewerkt aan twee reünie optredens in de oerbezetting, die begin 2003 plaatsvinden en tevens op CD/DVD zijn vastgelegd. De band gaat dankzij de positieve respons op die optredens en release weer toeren en is het heilige vuur volgens eigen zeggen weer helemaal terug. Met de nogal bitsige woorden “This is a song that Epic Records wrote for us” kondigde zanger Keith Caputo tijdens een optreden ter ere van het (soort van) twintig jarige jubileum van de band het nummer ‘Love to Let You Down’ aan. Het nummer is afkomstig van het reünie album ‘Broken Valley’ (2005), dat destijds redelijk “flopte”. Wederom vertonen zich enkele scheuren in de vier-eenheid en weer valt in 2012 het doek. Drummer Sal Abruscato en gitarist Joey Zampella storten zich weer op eigen projecten, bassist Allen Robert gaat verder met striptekenen en zanger Keith Caputo hervat zijn solo carrière en vervolgt zijn reeds ingezette transitie van man naar vrouw.

Met al deze wetenschap is het des te verrassender dat de band sinds 2014 voor de tweede maal is gereïncarneerd en zich toch weer waagt aan het uitbrengen van een album. Uiteraard heersen er enkele kritische en begrijpelijke vragen bij de fans van het eerste uur. Maar om kort te zijn…nee dit album is geen ‘River Runs Red part 2’ en ook geen L.O.A. met een vrouwelijk stemgeluid.

‘A Place Where There’s No More Pain’ klinkt als een puber die zojuist op het punt staat volwassen te worden. Een wirwar tussen verleden, heden en wat de toekomst zou kunnen brengen, dit alles gebundeld in tien songs.

Opener ‘Meet My Maker’ laat direct horen dat Life Of Agony nog steeds prettige riffs hanteert die refereren aan de hardcore sound en ook het daaropvolgende ‘Right this Wrong’ kan makkelijk mee met het verleden van de band, al is er meer ruimte voor gitarist Joey Z. om wat meer te soleren. Het titelnummer ‘A Place Where There’s No More Pain’ doet denken aan enkele songs van het album ‘Soul Searching Sun’, maar dan wel in een donkerdere versie. Sowieso heeft dit album in het geheel een wat donkere sfeer en dat zou wel eens verband kunnen hebben met het inhuren van Matt Brown (gitarist van Seventh Void en A Pale Horse Named Death, beide bands van ex-Type O Negative leden) als producer.
Ondanks dat songs als ‘World Gone Mad’ en ‘Bag of Bones’ weer wat meer up tempo zijn, blijven zij ook hangen aan de wat donkere kant. Het afsluitende ‘Little Spots of You’ zal menig liefhebber van het hardere werk niet kunnen bekoren maar zou niet hebben misstaan op een album van Caputo na zijn/haar eerste soloplaat ‘Died Laughing’.

Al met al is ‘A Place Where There’s No More Pain’ een heel sterk album geworden dat een nieuw smoelwerk van Life Of Agony laat zien, met veel invloeden van Mina’s solo carrière, en misschien wel meer rock dan metal en hardcore maar wel met een dikke knipoog naar het verleden en hele mooie songs.

(90/100, Napalm Records)

01. Meet My Maker
02. Right This Wrong
03. A Place Where There’s No More Pain
04. Dead Speak Kindly
05. A New Low
06. World Gone Mad
07. Bag Of Bones
08. Walking Catastrophe
09. Song For The Abused
10. Little Spots Of You

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ