Marco Ragni – The Wandering Caravan

Facebookrssmail

De productieve prog rock muzikant Marco Ragni heeft al heel wat albums op zijn naam staan. ‘The wandering caravan’ kwam vorige maand uit. In het kort gaan de teksten over herinneringen en het leven. Dus over liefde, lijden en de zoektocht naar je eigen ik.

‘What we have done in the past we’ll be in the future’ start met het geluid van voetstappen in het grind. Gevolgd door kalme folklore klanken van de oed (een soort luit). Dit zorgt voor een bijzondere opening. De wending naar de rock vormt een groot contrast. Dit is slechts van korte duur, want er wordt teruggeschakeld naar kalmere muziek, maar wel in laagjes over elkaar. Daardoor hoor je best veel instrumenten ‘door elkaar’. Toch blijft de flow nog heerlijk rustig. De wending naar de snel bespeelde toetsen is plotsklaps. Dit zou zomaar deel twee kunnen zijn van de openingstrack, maar ‘op papier’ zijn er geen twee delen. Zo voelt het echter wel. Ondanks dat ik even aan deze twist moet wennen, blijf ik tot en met het einde van deze epic openingstrack geboeid luisteren.

Ik ben nu extra benieuwd ben naar wat nog meer komen gaat. ‘Waiting on the threshold’ is heel anders, maar ook boeiend van opzet. Het begin is rustig. Hier is Marco’s stem zo mooi! Er worden enkele hele hoge noten gepeeld op de piano. Weer zijn er prachtige laagjes in de muziek. Langzaam maar zeker wordt het tempo behoorlijk opgeschroefd. In het klein gespeelde stuk is er weer emotie in de stem van Marco te horen. De meerdere stemmen vormen een mooie match. De luidende bel klinkt precies op het juiste moment, bovendien perfect gedoseerd. Als Marco harder zingt, verandert zijn emotie van teder naar gedreven. Deze track sterft mooi weg.

‘It’s only fantasy’ heeft zo nu en dan een experimenteel karakter. Dit is mysterieus en dromerig, maar fantastisch. Het mysterieuze vloeit over naar rock, maar er blijft een vleugje experimenteel inzitten.

‘Keep dreaming’ begint vrij rustig, en is gevoelig gezongen. Hoewel tempo en volume niet heel hoog liggen, zijn er best veel laagjes. Deze zijn net als in een kleurrijk gestileerd boeket, prima in balans. Sommige wendingen verlopen soepel, anderen meer onverwacht. Rockende elementen wisselen af met kleiner en/of akoestisch gespeelde gedeelten. Ook het aantal laagjes verandert. Last but not least wordt er ook nog gespeeld met de verdeling in de koptelefoon. Dit nummer heeft een gave opbouw naar het einde.

De eerste zinnen van ‘Back home again’ zijn teder, en met warmte gezongen, passend bij de herinneringen. De achtergrondzang smelt samen met de muziek. Het drumritme is heerlijk rustig. De strijkers voegen een prima melancholieke sfeer toe. Eigenlijk is dit mooie nummer te snel afgelopen.

Dit is een echt luister album, zowel qua tekst als qua muziek. Door de multi-instrumentalisten en gastmuzikanten hoor je veel verschillende instrumenten, al dan niet in laagjes gestapeld. De vele details zijn erg goed toegevoegd. Door de laagjes, de details, en niet te vergeten door sampling van bijvoorbeeld een giechelend kind, heb je veel om naar te luisteren. ‘The wandering caravan’ sluit aan bij de liefhebber van de complexe, maar niet al te heavy prog rock. (82/100 Melodic Revolution Records)

Track list:
1 What we have done in the past we’ll be in the future’ – 11.24
2 Waiting on the threshold’ -11.38
3 Promised land – 4.33
4 Which is the right path to take? -3.51
5 It’s only fantasy – 5.09
6 What are we willing to lose to regain our freedom? – 4.00
7 Keep dreaming -9.03
8 Back home again – 3.40

Line up:
Marco Ragni: Zang, gitaren, keyboards, mellotron, piano, bas en mandolin
Peter Matuchniak: Lead gitaar
Dave Newhouse: Woodwinds, saxofoon, fluit, clarinet en keyboards
Jeff Mack: Bas
Maurizio Antoini : Drums

Gastmuzikanten:
Luca Zabbini: (Barock Project): Hammond
Ian Beabout: Fluit
Nadav Yitzhak: Oed
Michael Zentner: Viool

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ