Wille and the Bandits – Living Free

Facebookrssmail

Wille and the Bandits werd zo’n acht jaar geleden opgericht in Engeland. Ze hebben een eigen mix van diverse stijlen ontwikkeld. Ze mixen blues, rock en folk invloeden. Live zijn ze altijd geweldig. Voor me ligt ‘Living Free’, hun live dubbelalbum. Diverse nummers zijn te horen op hun studioalbums. Maar er staat ook nieuw werk op. Zonder op de tracklist te kijken duw ik op play. Ik hoor wel wat er komen gaat.

Al in de eerste paar seconden weet Wille and the Bandits mij te boeien door het rustige intro van ‘Bad News’. De licht ruwe stem van Wille past bij de muziek die op hetzelfde moment iets pittiger wordt.  Wille’s ruwe uithaal en solozang zit vol emotie. De wending naar een rustig deel is fantastisch. De geluidskwaliteit is zeer goed.

Het gitaarspel van Wille is subliem, ik ga zo op in de muziek dat ik bijna vergeet te recenseren. ‘Scared of the Sun’ is ook een juweeltje. Dit is gevoelig gezongen en gespeeld. Andrew Naumann bespeelt zijn cimbalen zacht maar sprankelend. Tempo en volume worden een paar keer omhooggestuwd, maar gaan ook weer omlaag. Dit prachtig en intens gespeeld nummer is perfect in balans. Één van de momenten waar Wille iets vertelt, is voor aanvang van ‘Living Free’. Verder wordt er tussendoor nauwelijks iets gezegd. Zo gaat deze cd niet vervelen hoe vaak je hem ook luistert.

Balans is het toverwoord voor dit drietal. Zo ook in ‘Chillout’. Het begint met Afrikaanse percussie. Het ritme is in eerste instantie chillend. Als het tempo omhooggaat, blijft de Afrikaanse sfeer nog even. Dan krijgt deze track een rockende wending. Maar het Afrikaanse ritme is nooit ver weg. De contrabas van Matt Brooks maakt het extra speciaal.

‘Forgiveness’ start met een bas solo. Hiermee weet Matt een gevoelige snaar te raken. Deze uitgebreide solo is ontroerend, mede door de enkele super lage tonen. Drums en zangdoorbreken het intense spel op de bas. Langzaam krijgt dit nummer een vrolijk karakter. Dit wisselt een paar keer af met melancholie. In het rustige deel zijn de drie stemmen perfect in harmonie. Vlak voor het einde horen we weer een mooi stuk op de bas.

Op cd 2 gaat het genieten verder met ‘Got to do Better’, wateen prima interactie met het publiek oplevert. Na een fantastisch ‘Miles Away’ komt ‘Black Magic Woman’. Weer ben ik vanaf de eerste paar seconden volledig geboeid. Prachtige langzame start, de wending naar meer tempo verloopt soepel, en dat is voor de andere wendingen net zo. Wille’s stem past zeer goed bij dit nummer. Kortom deze cover is van hoogstaand niveau.

Dat niveau weten ze vast te houden, ook voor de nieuwe nummers ‘Galloping Horses’ en ‘Jack the Lad’. Beide nummers zijn super. Dat belooft alvast veel goeds voor als er weer een studioalbum uitkomt.
Natuurlijk hoort ‘Angel’ op deze live cd!  Dit heeft Wille geschreven voor zijn overleden moeder. Als je ooit een concert van Wille hebt bezocht, weet je hoe mooi ze dit spelen. Ook op de cd weten ze de emotie over te brengen, het ontroert me dusdanig dat ik drie lagen kippenvel heb. Maar ook het vrolijkere percussie deel is super.  Dit is een fenomenale uitvoering van ruim 15.30 minuten.

Hierna hoor je het drum intro van ‘Kubolor’. De snaren volgen even later. Dit ontaardt in een feestje. Terwijl ik een paar minuten geleden nog zo ontroerd was, nu zit ik met een big smile te luisteren. Het publiek is door het dolle heen. Als je dit als band kunt, dan heb je heel wat in huis!
‘1970’ is de opzwepende afsluiter. Twee live cd’s; op papier duurt het lang genoeg, gevoelsmatig was te kort. Dat houdt in dat met veel plezier geluisterd heb naar ‘Living Free’.  Mijn conclusie is kort maar krachtig: Deze dubbellaar behoort tot de topklasse!(95/100) (Eigen beheer)

Track list Living Free:

CD 1
Bad News
Gypsy Woman
Scared of the Sun
Hot Rocks
Chillout
Mammon
Forgiveness
Virgin Eyes

CD 2
Got to do Better
Miles Away
Black Magic Woman
Galloping Horses
Jack the Lad
Angel
Kubolor
1970

Line up Wille and the Bandits:

Wille Edwards – zang, gitaar, lap steelgitaar
Matt Brooks – bas, contra bas, djembé, achtergrondzang
Andrew Naumann – drums, djembé, achtergrondzang

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ