Saxon – Wheels Of Steel (Reissue)

Facebookrssmail

Saxon – Wheels Of Steel (Reissue)Toen ‘Wheels Of Steel’, het tweede album van Saxon uitkwam (1980) was ik 13 jaar en had ik nog nooit van de band en of van de NWOBHM gehoord. Ik hoorde dit album voor het eerst twee jaar later en weet nog goed hoe blij ik met deze LP was. De New Wave Of British Heavy Metal was in volle gang en dit album werd en wordt nog steeds gezien als een mijlpaal in de NWOBHM en in Metal in het algemeen.

Saxon werd in 1976 opgericht onder de naam ‘Son Of A Bitch’. In 1980 bracht de band naast ‘Wheels Of Steel’ ook ‘Strong Arm Of The Law’ uit. 42 jaar na hun oprichting draaien ze nog steeds mee en touren momenteel ter promotie van hun laatste album ‘Thunderbolt’. En gezien de band nog steeds erg populair is bedacht platenlabel BMG dat het misschien wel een goed moment was om de eerste drie albums van de band als reissues uit te brengen. Dit gaat gebeuren op 30 maart aanstaande.

Deze 2018 versie van ‘Wheels Of Steel’ telt 17 nummers en dat is 8 nummers meer dan het origineel uit 1980. Zo staan er onder andere demo versies op van enkele nummers maar ook live uitvoeringen. Het is wel een beetje jammer dat BMG er niet over na heeft gedacht om wat meer info bij te doen zodat je kan lezen waar de live nummers zijn opgenomen. Deze zullen vast van enkele succesvolle festivals komen waar de band gespeeld heeft in het begin van hun carrière.

Maar ik kan in ieder geval zeggen dat het geweldig is om al die oude krakers als ‘Motorcycle Man’, ‘747 (Strangers In The Night)’, ‘Wheel Of Steel’, ‘Suzie Hold On’ en ‘Machine Gun’ terug te horen in een ietwat opgepoetst jasje. Ik voel mij weer even 15 jaar en zit op mijn kinderkamer met de hoes in mijn hand naar de nummers te luisteren. Ik kan alleen maar zeggen dat alle nummers zoals we ze kennen van vroeger de tand des tijds goed hebben doorstaan!
De demo versies van de nummers klinken lekker blikkerig en dat is best grappig om te horen eigenlijk. Uiteraard zijn het bijna allemaal compleet andere versies dan de versies die op het album terecht zijn gekomen.

Extra leuke bonus zijn de acht live nummers op deze reissue. Hier kun je horen dat Saxon de nummers live in een paar versnellingen hoger speelde. Wanneer de band dat anno 2018 zou doen geloof ik niet dat Biff het tempo nog bij zou kunnen houden. (70/100) (BMG)

Tracklist:
1. Motorcycle Man – 3:56
2. Stand Up And Be Counted – 3:09
3. 747 (Strangers In The Night) – 4:58
4. Wheels Of Steel – 5:58
5. Freeway Mad – 2:41
6. See The Light Shining – 4:55
7. Street Fighting Gang – 3:12
8. Suzie Hold On – 4:34
9. Machine Gun – 5:23
10. Suzie Hold On (demo)
11. Wheels Of Steel (demo)
12. Stallions Of The Highway (live)
13. Motorcycle Man (live)
14. Freeway Mad (live)
15. Wheels Of Steel (live)
16. 747 (Strangers In The Night) (live)
17. Machine Gun (live)

Line-up (1980)
• Biff Byford – Zanger
• Graham Oliver – Gitarist
• Paul Quinn – Gitarist
• Steve Dawson – Bassist
• Pete Gill – Drummer

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ