Saxon – Strong Arm Of The Law (re-issue)

Facebookrssmail

Mijn allereerste kennismaking met het hardere genre kwam met de aanschaf van Motörhead’s “No Sleep ‘Till Hammersmith”. Het hoeft geen betoog dat je dan meteen een complete metalen bloedtransfusie ondergaat die er voor zorgt dat het befaamde Metal genre voor eeuwig in je bloedbaan rondgepompt wordt. Mijn 2e exemplaar was ook al meteen een super klassieker. Saxon’s “Strong Arm Of The Law” is en blijft een formidabele plaat die ik indertijd compleet van binnen en van buiten kende.

De Firma BMG brengt de eerste 3 albums van Saxon met de nodige extra’s opnieuw op de markt en dat is voor de nieuwere fans wellicht een uitgelezen kans om toe te slaan. Na het immense succes van voorganger “Wheels Of Steel” moest onder druk van platenmaatschappij Carrere nog datzelfde jaar een opvolger op de markt komen. Het ijzer smeden wanneer dat heet is noemen ze dat en zo werd door Saxon geschiedenis geschreven door in 1980 maar liefst 2 klassiekers uit te brengen. Voor een recensie van het befaamde “Wheels Of Steel” verwijs ik graag naar de review van collega John van Empel. Die plaat zorgde onmiskenbaar voor de grote doorbraak.

Toch is deze “Strong Arm Of The Law” over de gehele linie kwalitatief sterker. “Heavy Metal Thunder”, “Strong Arm Of The Law”, “20.000 Ft” en “Dallas 1PM” staan nog altijd trouw op de setlist en zijn bij iedere metalfan wel bekend. Het album brengt echter ook de pareltjes ”Taking Your Changes”, “To Hell And Back Again”, “Hungry Years” en “Sixth Form Girls”. Stuk voor stuk heerlijke nummers waar menig band stinkend jaloers op is. Nummers waarop nog lekker gesoleerd wordt, de productie “open” en “live” klinkt en vooral begintunes hebben die meteen in je kop genesteld blijven zitten.

Het bonusmateriaal mag er ook wezen in de vorm van lekker klinkende BBC sessions en alternatieve versies die soms niet al te veel afwijken en soms juist wel. Grappig is om te horen dat de oorspronkelijke versie van “Sixth Form Girls”, “Mandy” geheten tekstueel niet lekker loopt en dus behoorlijk verbeterd is. Ook de allereerste live uitvoering van “The Eagle Has Landed” mag er wezen. Een lekkere zet van BMG deze heruitgaven. Voor de fans een behoorlijke uitbreiding en een heerlijk opfrismomentje vanwege de extra’s, voor degenen die deze juweeltjes nog niet hebben verplichte aanschaf. (95/100; BMG)

Tracklist Saxon – Strong Arm Of The Law (re-issue) :

Original Album:
1. Heavy Metal Thunder
2. To Hell And Back Again
3. Strong Arm Of The Law
4. Taking Your Chances
5. 20.000 Ft.
6. Hungry Years
7. Sixth Form Girls
8. Dallas 1 PM

Studio B15, BBC Session 25th April 1982:
9. 20.000 Ft.
10. Dallas 1 PM
11. The Eagle Has Landed
12. 747 (Strangers In The Night)

Alternative Versions:
13. To Hell And Back Again
14. 20.000 Ft. (Abbey Road Mix 2009)
15. Mandy (Early Version Of Sixth Form Girls)
16. Heavy Metal Thunder (Abbey Road Mix 2009)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ