Traitor – Exiled To The Surface

Facebookrssmail

 Traitor is een Duitse Thrash Metal band opgericht in 2004. In die tijd opereerden ze nog onder de bandnamen ´Patricide´ en ´Premature Burial´. Sinds 2009 spelen de Duitsers onder hun huidige bandnaam. Zanger/drummer Andreas Mozer en gitarist Gerd Hery die beiden van het begin af aan er bij zijn maken nog steeds deel uit van Traitor. De rest van de de band bestaat uit bassist Lorenz Kandolf die zich in 2009 bij de band voegde en gitarist Matthias Koch, lid sinds 2013.

‘Exiled To Surface’ is het 4e album  van deze Duitsers. Het verbaast me dat ik ze nu pas voor het eerst hoor. Ik ga zeker de eerdere 3 albums een luisterbeurt geven want de Old Skool Thrash die deze mannen spelen komt uitermate aangenaam mijn trommelvliezen binnen. Zanger/drummer Andreas Mozer klinkt als het jongere broertje van Mille. Het geluid van ‘Exiled To The Surface’ is uitstekend. De muziek knalt je huiskamer in. Verantwoordelijk hiervoor is Kai Stahlenberg.

De teksten op ‘Exiled To The Surface’ zijn geïnspireerd door videogames, films en series zoals ‘Star Trek’ en ‘The X-Files’. De bijpassende mooie hoes is gemaakt door de Zweed Pär Olofson die onder andere ook al heeft gewerkt voor Exodus en Aborted. Zoals gezegd speelt Traitor Old Skool Thrash die niet bijster origineel is maar wel super strak met heerlijk gitaarwerk. Zowel de riffs als de vele gitaarsolo’s klinken geweldig. Dit alles ook nog eens verpakt in nummers die goed in elkaar steken. Ook Traitor begint zoals zovele bands met een cliché intro met onheilspellende wind, een teken dat de storm los gaat barsten en dat doet het ook! Het titelnummer ‘Exiled To The Surface’ knalt er meteen in.

Ik ben trouwens benieuwd hoe zanger/ drummer Andreas Mozer het er live van af brengt. Zo drummen in een moordend tempo en dan ook nog eens er bij zingen, petje af! Na deze spetterende opening krijgen we ‘Total Thrash’ met niemand minder dan Tom Angelripper van Sodom als gastzanger. Dit nummer gaat tevens gebruikt worden als titel song van de gelijknamige documentaire over ‘Teutonic Metal’ die vanaf 31 mei in de Duitse bioscopen te zien is. Na ‘Total Thrash’ wordt de voet even van het gaspedaal gehaald met ’66 Exeter Street’ die waarschijnlijk in het plaatsje SLAYERhausen ligt. Hierna wordt het tempo weer opgeschroefd. ‘Zordrak’ is een recht toe recht aan thrash nummer (zoals helaas te veel nummers op dit album) met een leuk basriedeltje in het midden en vele korte felle gitaarsolo’s. Dan in het midden van het album krijgen we een cover versie van George Michael’s ‘Careless Whisper’. Zeker niet slecht maar ik zou het als bonus nummer op het eind van het album hebben gezet. ‘Teutonic Storm (2021)’ is een nieuwe bewerking en is in 2015 reeds uitgebracht. Wederom furieus drum-en gitaarwerk met wat Death Metal invloeden en een paar leuke tempowisselingen.

Hierna begint de eentonigheid toe te slaan. Het tweede gedeelte van ‘Exiled To The Surface’ is goed maar de nummers lijken erg veel op elkaar en zijn onderling inwisselbaar. Als Andreas Mozer een stappenteller heeft, hoeft hij na het spelen van de nummers geen stap meer te verzetten om aan zijn benodigde aantal stappen te komen. ‘Metroid’, ‘Into The Nightosphere’ en in mindere mate het Exodus-achtige ‘Space Seed’ zijn onderling inwisselbaar. Afsluiter ‘Decade Of Revival (Traitor Part lV)’ is een nummer met een refrein wat uitnodigt tot meebrullen en zal het derhalve live zeker goed gaan doen. Jammer dat ze geen goed einde konden verzinnen. Nu krijgen we een fade out die bijna een minuut duurt.

‘Exiled To Surface’ is een goed Old Skool Theash album maar de score wordt gedrukt doordat met name het tweede gedeelte van het album de nummers vooral qua tempo erg op elkaar lijken. Desalniettemin heb ik veel plezier aan dit album beleeft en ik weet zeker dat andere mensen die dit album gaan beluisteren dit ook gaan hebben (76/100) (Violent Creek Records)

Track List:

1 Rura Penthe (0:55)

2 Exiled To The Surface (3:27)

3 Total Thrash (4:06)

4 66 Exeter Street (4:09)

5 Zordrak (2:46)

6 Careless Whisper (4:19)

7 Teutonic Storm (2021) (4:15)

8 Metroid (4:43)

9 Into The Nightosphere (3:26)

10 Space Seed (2:57)

11 Decade Of Revival (Traitor Part lV) (5:05)

Line Up:

Andreas Mozer – vocals/drums

Gerd Hery – guitars

Lorenz Kandolf – bass

Matthias Koch – guitars   

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ