Sunnata – Outlands

Facebookrssmail

Na hun debuut ‘Climbing The Colossus’ (2014) en hun tweede album ‘Zorya’ (2016) brengt de band Sunnata hun derde album ‘Outlands’ via het recordlabel Purple Sage uit.

De band, afkomstig uit het Poolse Warsaw, bestaat uit Szymon Ewertowski (zang, gitaar) Adrian Gadomski (zang, gitaar) Michal Dobrzanski (Bass) en Robert Ruszczyk (Drums, Percussion). De bandnaam Sunnata komt uit het sanskriet en betekent leegte. De band kent in hun muziek invloeden uit de grunge, doom en progressieve metal. Zelf omschrijft de band hun muziek als ‘ritual heavy’, geïnspireerd door bands zoals Tool en Alice in Chains. Iets wat niet direct in je opkomt wanneer je de hoes bekijkt. Je zou eerder denken dat het gaat om een band die vooral invloeden uit wereldmuziek gebruikt in hun heavy sound. Daardoor bestaat de kans dat het album door doom liefhebbers over het hoofd wordt gezien.

Maar dat betekent niet dat de band daardoor mag rekenen op minder aandacht. Zeker sinds zij door Europa hebben getoured als voorprogramma van Mastodon, toch niet de minste naam. Na het beluisteren van ‘Outlands’ blijkt wel waarom.

De band opent het album met een titelloze intro die bestaat uit wat percussie soundeffects, om de luisteraar langzaam te begeleiden naar de track ‘Lucid Dreams.’ Bij deze track voegen zich eerst de drums en later de bass lijn zich langzaam toe. De Basslijn heeft een goede melodielijn die gedurende de hele track de luisteraar aan zich weet te binden. De band weet deze track goed en langzaam op te bouwen met de instrumenten. Later voegt een langzame gitaarriff zich toe, en als laatste de doom vocalen. De zang wordt afgewisseld met achtergrond vocalen. De track klinkt erg melancholisch en tegelijkertijd atmosferisch. Het zou fijne track voor ‘on the road’ kunnen zijn, voor wanneer je onderweg bent in de auto of trein.

Bij het beluisteren van de volgende track ‘Scars’ zijn de grunge invloeden duidelijk hoorbaar. Het drumspel wordt flink opgevoerd en de gitaarsound kent een flinke distortion. Het interessante aan deze track is de overloop. De bridge bestaat uit echo klinkende doomvocalen, welke aan het einde stevig worden doorgepakt met screams en stevige gitaarmuziek naar het einde. Bij de rustige gitaar intro van de titeltrack ‘Outlands’ verwacht je een typische doomtrack, maar doordat het stevige drumspel zich ineens inzet, krijgt de sound een verrassende wending. Daarmee weet de band te voorkomen dat ze met hun sound hier en daar in de herhaling dreigen te vallen. Deze afwisseling weet de band ook tijdens de tracks ‘The Ascender’ en ‘The Gordian Knot’ vast te houden door in de refreinen de doomvocalen af te wisselen met screams. De atmosferische interlude ‘Faling’ met echo soundseffects van gitaar en drums begeleiden de luisteraar naar de afsluiter ‘Hollow Kingdom’. Een afsluitende track zoals je die van een doomplaat mag verwachten: Rustige gitaarriffs afgewisseld met uptempo, een bridge met echo vocalen, en een outro met gitaar distortion.

Zeker wat de vocalen betreft heeft de zanger inderdaad veel weg van wijlen Alice in Chains zanger Lace Stanley. Qua sound dreigt de band hier en daar wat in de herhaling te vallen, maar weet het regelmatig afwisselend te houden tijdens intro’s en bridges. Daarmee is Sunnata zeer zeker geen rip off van eerst genoemde band. Dit album is echt een hele fijne plaat om te beluisteren voor als je onderweg bent tijdens een bewolkte dag of lekker thuis zit te genieten van een hapje en een drankje wanneer de avond valt. Een aanrader voor de liefhebbers van bands als Candlemass, Tool, Alice in Chains en My Dying Bride. (80/100) (Purple Sage)

Tracklist Sunnata – Outlands:

1. Intro
2. Lucid Dream
3. Scars
4. Outlands
5. The Ascender
6. Gordian Knot
7. Falling (Interlude)
8. Hollow Kingdom

Line up
Szymon Ewertowski (zang, gitaar)
Adrian Gadomski ( Zang, gitaar)
Michal Dobrzanski (Bass)
Robert Ruszczyk (Drums, Percussion)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ