Deadly Carnage – Through The Void, Above The Suns

Facebookrssmail

Via het label ATMF-records brengt de band Deadly Carnage het album ‘Through The Void, Above The Suns’ uit. De band komt uit Italië, en is in 2005 opgericht door bassist Adres en drummer Marco. De band kende de afgelopen jaren een wisseling van met name vocalisten, maar op dit album neemt Gitarist Alexos plaats achter de microfoon.

Het is voor de band hun vierde album, maar de eerste keer dat de band met ‘Through The Void, Above The Suns’ een conceptalbum heeft afgeleverd. Waarover het conceptalbum gaat kan de band je beter zelf uitleggen in dit onderstaande stukje (Staat ook zo beschreven in het CD Boekje)

‘Start to inhale quantic hummings, vibrating, chaotic energy fills the void following the first information given: Birth, Create.’ ’ Where no eye can create Matter with his sight, the real fabric of the universe create the basic pillars of the existence: the Hyle, in bright giant furnaces.’ ‘And Cosmos can be called like so, following a second law: Procreate. So light trasmits the data of life.’ ‘Light, Lumis, Light.’ ‘Cosmos is living, Cosmos is breathing.’ ‘And we are through Streams of Shine.’ ‘Eye that creates Matter at sight, Matter that bends time at will, then Cosmos duplicate himself to be aware of his own potential.’’ Segments, Ifenes, portions of frozen spacetime.’ ‘A-view of a giant infinite fractalized universal Tree, where every branches are a pulse of a Divide in the storming dusts of time.’ ‘ From infinite possibilities, universe create a multiverse, channeling in this line of spacetime.’ ‘ This is the choosen path.’ ‘ Cosmos is living, Cosmos is breathing.’ ‘ And all goes to repeat where dilute gases uniform to the void, time’s exhale: End, Entropy.’ ‘ Cosmos is living, then he follows the third and last order given: Destroy, dragging its charm of absolute emptiness.’ ‘ But we are a single breathe of his quantic lung, feeling again a geometry, whispers inside spheres.’ ‘We are travelling inside his body to keep it alive.’

Nog voor het beluisteren van dit album komt dit een beetje hoogdravend over. Je zou eerder denken dat je een bijbel van een nieuw geloof aan het lezen bent, of dat je een soort ‘Enya on Doom Metal’ te horen gaat krijgen. Ook de cover van het album heeft meer weg van een nieuw Enya album, en op de bijbehorende foto’s hebben de bandleden allemaal wel een erg filosofische blik. Niets atmosferisch of melancholisch vooralsnog te ontdekken, eerder dat de wereld dit keer serieus vergaat, en dat de band deze boodschap komt overbrengen aan de luisteraar.
Maar vrees niets, het valt allemaal reuze mee.

Het album opent met de instrumentale intro ‘Quantum’, welke bestaat uit een mystieke sopraan mannenstem en wat sound effects. Daarna gaat de band door naar de eerste track van het album ‘Matter’, die begint met een opbouwende drum en gitaar riff. Echter blijven de vocalen achter op deze track, welke fluisterend beginnen, om vervolgens ineens uit te halen. Jammer, want de muziek is heel erg sterk door de afwisseling tussen de drums en gitaarspel. Een prima overloop in de vocalen komt pas bij de volgende track ‘Hyle’. Qua zang heeft deze track veel weg van een band als Moonspell, waarin dit keer growls worden afgewisseld in een bridge met mystieke, dromerige clean vocals. Een ijzersterke track die een mooie, langzame uitloop heeft met echo’s van gitaren en drums.

‘Cosmi’ is opnieuw weer een instrumentale track die ruim twee minuten duurt, maar geen enkel moment verveelt doordat de track midtempo is, en de luisteraar echt leidt naar het volgende nummer ‘Lumis’, welke direct inzet met stevige drums en gitaarwerk. Later gaat het gitaarwerk over in een melodieuze sound wanneer de screams zich inzetten. Toch blijft de track erg prettig om naar te luisteren, mede dankzij wat soundeffects en de rustige clean vocals als bridge.

Dan door naar ‘Ifene’, een track geschreven in de band hun eigen moerstaal Italiaans.
Tegelijkertijd is dit ook de enigste track op het album die je niet pakt als luisteraar, doordat het gitaarspel en drumwerk erg eentonig en rechtlijnig klinkt, net als de vocalen. Het nummer ‘Fractals’ is tevens een instrumentale track, waarbij er dit keer gebruik wordt gemaakt van space soundeffects. Daarmee geeft de band een verrassend psychedelisch tintje aan het album wat echt goed valt in aanloop naar de volgende track. Tevens is dit de enigste instrumentale track op het album waarbij de vocals in een lange uithaal worden ingezet op de achtergrond in combinatie met het ritmische drumspel. Die volgende track is ‘Divide,’ waarbij het stevige gitaarspel zich onmiddellijk inzet.

De vocals geven de track dit keer de mystieke sfeer doordat ze in een echo sound weerklinken onder stevig drumwerk. Een mooie, dromerige track waarbij de luisteraar de track uit wordt geleid met lang klassieke piano outro. Het laatste nummer van het album, ‘Entroipa’, kenmerkt zich door ritmisch drumspel, mystieke zang, en een midtempo gitaarriff. De sound door deze hele track blijft hetzelfde klinken, maar de luisteraar wordt de plaat uitgeleid met violen onder de breathing soundeffects.

Hier en daar klinkt de gitaarsound wat eentonig, maar het is de afwisseling in de vocalen wat de plaat interessant maakt. Ook de toegevoegde instrumenten op een aantal tracks, zoals de klassieke piano outro op het nummer ‘Divide’, en de violen onder de afsluiter ‘Entriopa’ voegen echt iets extra’s toe. En dat is erg knap van deze band, want niet iedere doomband verstaat deze kunst. Het is zeer zeker een mooi album geworden die met elke luisterbeurt beter wordt. De plaat brengt je als luisteraar in dromerige sferen en luistert lekker weg. De boodschap van de cosmos en het universum heb ikzelf niet gevonden na het beluisteren van dit album, maar dat maakt de plaat er niet minder om. De liefhebbers van wat oudere doom en gothic metal bands zoals Moonspell, Type O Negative, en Candlemass zouden deze plaat zeer zeker een kans moeten geven. (80/100) (ATMF Records)

Tracklist Through The Void, Above The Suns:

01 – Quantum (01:42) – [Instrumental]
02 – Matter (05:08)
03 – Hyle (04:13)
04 – Cosmi (02:37) – [Instrumental]
05 – Lumis (05:35)
06 – Ifene (07:54)
07 – Fractals (03:13) – [Instrumental]
08 – Divide (07:15)
09 – Entroipa (07:41)

Line-Up Deadly Carnage:

Alexios – Vocals, Guitars
Dave – Guitars
Adres – Bass
Marco – Drums

Guest Musicians:

Mike Crinella – Shynts (All Songs), Piano Solo (On Divide)
Alice Masini – Cello (On Hyle)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ