Praying Mantis – Gravity

Facebookrssmail

Praying Mantis bestaat sinds 1973! En dat is best een tijd. In de afgelopen 45 jaar hebben de gebroeders Troy met hun allernieuwste wapenfeit ‘Gravity’ meegeteld 11 albums uitgebracht. Dat is niet erg veel maar er is dan ook een periode dat ze niet heel erg actief waren. Begonnen als een NWOBHM band en toen ook een zeer grote fanbase te hebben gehad in Japan hebben de Troy broeders het muzikale roer omgegooid en zijn meer richting de Classicrock – AOR gaan schrijven. Tussen 1984 en 1991 heeft de band weinig tot niets gedaan maar toen ze in 1990 weer bij elkaar zijn gekomen voor een “nostalgische” NWOBHM tour bleek dat er zeker nog (weer) leven zat in Praying Mantis en toen hebben Tino en Chris besloten om weer full time verder te gaan.

Denk niet dat Praying Mantis een klein bandje was in de jaren ’80 want er zijn een paar “oude bekenden” uit de rockwereld die zijn begonnen in deze band en dan noem ik: Gary Barden (Michael Schenker Fest), Paul Di’Anno (Iron Maiden), Dennis Stratton (Iron Maiden) Clive Burr (Iron Maiden) en Doogie White (Richie Blackmore’s Rainbow). Deze band is in de tijd van de NWOBHM van grote invloed geweest in dit genre.

De band gebruikt dezelfde hoeskunstenaar (Rodney Matthews) als die ze altijd al gehad hebben dus erg herkenbaar aan de buitenkant voor de fans maar totaal anders aan de binnenkant. Praying Mantis is sinds 2015 (‘Legacy’) een band voor de liefhebbers van Whitesnake, Iron Maiden, Adrian Vandenberg’s Moonkings, UFO, Magnum, Thin Lizzy, Tyketto, Saxon en Deep Purple. Hier kun je dus bijna alle kanten mee op.

Vanaf de openingstrack ‘Keep It Alive’ tot en met de stevige albumsluiter ‘Final Destination’ is het op en top genieten van de nummers maar vooral ook van de heerlijke krachtige strot van John Cuijpers die we ook natuurlijk kennen van de tribute bands Van Hagar en DEO. Hij drukt een goed en duidelijk stempel op de nummers en dit in combinatie met de strakke drums van houthakker Hans in ’t Zandt, de Troy broers op bas en zang en gitarist Andy Burgess vormt het een mooi geheel en is dit het tweede album in dezelfde bezetting van de band sinds 2015.

Uitschieters zijn ‘Keep It Alive’, ‘Time Can Heal’, ‘Gravity’, ‘Destiny In Motion’ en ‘Final Destination’. ‘Gravity’ is een lekker degelijk classicrock/AOR album. Zeker niet vernieuwend of spannend maar gewoon goed met weer een mooie Nederlandse inbreng dankzij John en Hans. (75/100) (Frontiers Music)

Band members Praying Mantis:

John Cuijpers – Lead Vocals
Tino Troy – Guitars & Vocals
Chris Troy – Bass & Vocals
Andy Burgess – Guitars + Vocals
Hans in ‘t Zandt – Drums

Tracklist Gravity:

01 Keep It Alive
02 Mantis Anthem
03 Time Can Heal
04 39 Years
05 Gravity
06 Ghosts Of The Past
07 Destiny In Motion
08 The Last Summer
09 Foreign Affair
10 Shadow Of Love
11 Final Destination

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ