CD van de Week: Crescent Moon – Dissonance

Facebookrssmail

De Nederlandse studioband Crescent Moon bestaat uit de broers Eric en Frank Peters, en de tieners Bas en Tim (tweelingzonen van Frank). Hun tweede prog album heet ‘Dissonance’. Dit thema-album is een weerspiegeling van de maatschappij, van onze beschaving. Oorlog en vrede, en het leven opbouwen na een oorlog. Het gaat ook over de vragen: Wie zijn we? Zijn we op de goede weg?

Bij aanvang van ‘Civilisation‘ hoor je de gescandeerde zin:

“Kill the pig- cut her throat – spill her blood”

Dan volgt er een kanonslag. Die had iets harder gemogen voor meer impact. De muziek is direct rockender dan op hun debuutalbum ‘The Lidless Room’. De wending naar een rustiger stuk is super! Door de details en de laagjes over elkaar ben ik in deze openingstrack al overtuigd. ‘Scorched Earth’ wordt langzaam opgebouwd met de geluiden van een trompet, het gehinnik van paarden, en karren die op een drassige ondergrond rijden. Frank drumt een mars, dit geeft samen piano en het geluid van strijkers een sombere sfeer. Passend bij een slagveld met gesneuvelden.

De gesproken woorden in ‘The Thin Red Line’ worden deels overstemd door de muziek. Hierdoor ontstaat er balans. De koperblazers vormen een mooi samenspel. Weer valt de gitaarsolo van Chico Dommeck op. De tracks zijn vrij rustig en zorgen voor een heerlijke flow. Ondertussen heb je veel om naar te luisteren. De laagjes in de muziek zijn mooi met elkaar verweven. Er zijn allerlei extra geluiden/sampling toegevoegd en er zijn volop details te horen. Zoals het geluid van bar chimes en een xylofoon.

Het akoestisch gitaarspel in ‘The Fall’ heeft mooie, warme klanken. Even later zijn de laagjes in de muziek weer verrassend. Er is een zeer goede verdeling tussen snaren en toetsen. Je hoort een paar keer enkele gave bastonen, steeds met een rust ertussen. De sferisch bespeelde toetsen creëren ondertussen een aangenaam spanningsveld. Toch blijft de mysterieuze sfeer bewaard. Deze track sterft weg en mondt, bijna ongemerkt, uit in ‘Castles Burning’. Door de melodie merk wel degelijk dat dit een andere track is. In Crossroads’ zijn er een paar lichtje kraakjes te horen. Ook hier valt op dat het geluid goed verdeeld is over de koptelefoon. De overgang naar ‘Maelstrom’ is prachtig. Ook dit laatste nummer is boeiend van opbouw. En eindigt met een mars die langzaam wegsterft.

Het artwork kan ik niet onvermeld laten. ‘Dissonance’ is uitgevoerd als een hardcoverboek waar een cd bij zit. Margot Peters heeft de songteksten met de hand geschreven en de tekeningen erbij gemaakt. Dit ‘dagboek’ ziet eruit als een collectors item! Het sluit perfect aan bij het thema van de cd. Dit is nergens ‘zwaarbeladen’, zodat het album toegankelijk is gebleven. De zachtaardige stem van Frank past prima bij de aangename flow van het geheel. Hij heeft geen groot bereik qua toonhoogte en volume. Daarmee heeft Crescent Moon een herkenbare sound. Qua tempo had er iets meer variatie in de zang mogen zitten. Aan de andere kant vormen zang en muziek wel een eenheid. Hier is duidelijk goed over nagedacht. De marsen zijn fantastisch gespeeld, maar in ‘Castles Burning’ is het drumwerk vrij vlak. De achtergrondzang is meestal ingezet als instrument. De stemmen smelten als het ware samen met de muziek. Er is veel gebruik gemaakt van sampling. Deze toegevoegde geluiden staan altijd in dienst van het geheel.

Delen van melodie blijven best snel in je hoofd kleven. Steeds hoor je weer nieuw dingen. Hierdoor duurt het wel even voordat je de nummers door en door kent. Erg? Nee hoor. Want dit is een album waar je naar blijft luisteren! (91/100 Eigen Beheer)

Track list Dissonance:

1. Civilisation – 04:51
2. Scorched Earth – 02:41
3. The Thin Red Line – 04:15
4. Heart of Darkness – 03:28
5. Just another Shipwreck – 06:47
6. What do we do Now? – 03:59
7. The Fall – 07:08
8. Castles Burning – 04:23
9. Crossroads – 05:17
10. Maelstrom – 05:03

Line up Crescent Moon:

Bas Peters – piano, keyboards, bugel, trompet, orkestrale arrangementen
Tim Peters – piano, keyboards, bugel, tenortuba
Eric Peters – bass
Frank Peters – drums, guitars, vocals

Gastmuzikanten
Chico Dommeck – gitaarsolo’s op 1, 3, 7, 8 en 10
Mirjam van Vuuren & Thea Leenders – backing vocals
Gordon Midgley – stem track 4
Tim, Bas, Marieke en Frank – Woodshop House Marching band ‘Just before the battle’ in track 9

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ