CD van de Week: Public Image Ltd (PiL) – What The World Needs Now

Facebookrssmail

Op 4 september komt Public Image Ltd (PiL) met het album ‘What The World Needs Now’. Het is de opvolger van het in 2012 verschenen ‘This is PiL’, het eerste album van de band in 17 jaar tijd.  Alom beschouwd als een van de meest innovatieve en invloedrijke punkbands aller tijden, veroverde PiL 5 UK Top-20 singles en 5 UK Top-20 albums. Met een veranderende line-up en unieke sound, leidde John Lydon (Johnny Rotten) de band van hun debuutalbum ‘First Issue’ in 1978 tot en met het in 1992 verschenen ‘The What Is Not’. Na een sabbatical van 17 jaar trok mr. Rotten de band in 2009 weer uit het graf en denkt hij te weten wat de wereld nodig heeft.

PiL promo‘What The World Needs Now’ is een album van 12 tracks met tot de verbeelding sprekende titels en cynische songteksten vol metaforen die intrigeren en voor velerlei uitleg vatbaar zijn. Uitnodigend om dus meerdere keren te beluisteren. Het is duidelijk dat punklegende John Lydon (die we ook kennen als Johnny Rotten van de Sex Pistols) nog steeds beschikt over een levendige fantasie. Met zijn leeftijd van 59 jaar blijkt hij nog steeds over een goede zangstem te beschikken welke eigenlijk best veelzijdig is. Echter op de eerste drie punky tracks van het album gebruikt Lydon zijn bekende nasale, scherpe en bijna pesterige punktoontje waarmee hij lekker tegen de wereld aan schopt.

Single en eerste track ‘Double Trouble’ wordt door Lydon zelf uitgelegd als “Even a toilet repair can bring World peace, or peace off”. Track 3 ‘Betty Page’ verwijst naar de cultstatus van dit voormalig in 2008 overleden Amerikaanse sekssymbool. Zij was het eerste bondage/pinup model totdat zij zich eind jaren vijftig bekeerde tot het christelijk geloof. Niet verwonderlijk misschien dat deze dame door de grote tegenstellingen in haar leven later last kreeg van schizofrenie. Het nummer gebruikt Lydon in ieder geval om een (wijzende) vinger op te steken naar Amerika, stiekem het land met de grootste porno industrie.

‘C’est La Vie’ is een verrassende slow ballad maar zeker geen ode aan, of lofzang over een mooie dame, maar zeer lieflijk gezongen grove beledigingen. Daar waar ‘Spice of Choice’ dan juist weer een poppy nummer is wat grofweg duidelijk maakt dat “De keuze reuze is” en dat het geheel aan jezelf is om je leven in te richten zoals jij dat wilt. Alle ups en downs horen hier gewoon bij, met als enig vaststaand gegeven dat het op een dag allemaal voorbij is. Met ‘Big Blue Sky’ wat behoorlijk psychedelisch klinkt vermoed je bijna dat een niet eerder uitgebracht nummer van The Doors onder het stof vandaan gehaald is.

Opvallend, vooral in de tracks ‘Whole Lifetime’ en ‘I’m not Satisfied (not in my head)’ zijn de zichzelf repeterende aan disco verwante basloopjes, keurig ingestudeerd en waarschijnlijk in één keer opgenomen. Toch liggen ze prettig in het gehoor. In ‘Shoom’ bezingt Lydon bollocks; Over hoe alles verrot en onzinnig is, iets waar hij in zijn tijd met The Sex Pistols (met het album ‘Never Mind the Bollocks’) juist nog lak aan had.

Anarchie staat nog steeds hoog in het vaandel bij PiL en voor de liefhebbers heerlijk hoe John Lydon nog steeds zijn teksten uit spuugt maar ook heel lieflijk en ingetogen de meest verschrikkelijke verwensingen naar je hoofd gooit. Muzikaal gezien geen hoogstandje maar je proeft dat er meer in zit. Het is de vraag of Lydon ooit nog weer bereid is om ons dit te geven of toch liever blijft hangen in iets wat net voldoende oplevert om zijn eigen leven te kunnen leiden.

‘What The World Needs Now’ is gefinancieerd door PiL zelf en wordt uitgebracht op het eigen label ‘PiL Official’ via Cargo UK Distribution. Het is een leuk hebbedingetje. Vanaf oktober toert de band over het Europese vasteland. Op 7 oktober speelt de band in Paradiso, Amsterdam en op 18 oktober in Trix, Antwerpen. (6/10) (PiL Official)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ