CD van de Week: Komatsu – Rose of Jericho

Facebookrssmail

Komatsu, de rockband uit Eindhoven bestaat inmiddels alweer ruim 10 jaar. “Rose of Jericho” is ook al het vierde album van de ‘Super Massive Mother Sludgers’ zoals de band en haar fans Komatsu liefkozend noemen. De muziek van Komatsu is het best te omschrijven als een opwindende mix van sludge, stoner rock en metal. Vergelijkingen met de fabrikant van zware machines voor de bouw en mijnbouwindustrie zijn dan ook niet vergezocht. Tijdens de schier eindeloze tours in binnen- en buitenland heeft Komatsu een stevige fanbase opgebouwd in de wereld van de heavy rock. De band heeft bijvoorbeeld met alle leden van het legendarische Kyuss het podium gedeeld.

Komatsu ging voor dit album in zee met Peter van Elderen (ex Peter Pan Speedrock) als producer en de plaat werd gemasterd door Pieter Kloos, ook al geen onbekende in Eindhoven Rockcity. Rose of Jericho (Anastatica hierochuntica) is ook wel bekend als de Wederopstandingsplant. Het is een plant die in het droge seizoen zijn blaadjes intrekt, zich oprolt en pas wanneer er vocht op de plant komt ontpopt hij zich weer en komt in bloei. De plant kan zich jaren in leven houden zolang zijn wortels maar in de grond blijven. De analogie met de huidige tijdsgeest is treffend en de titel, die spreekt van wederopstanding, past bij de sfeer van de plaat.

Rose of Jericho is een afwisselende plaat, zeker in vergelijking met Komatsu’s eerdere albums, waar bulldozer riffs vaak het handelsmerk van de band waren. Vergis je niet, ook op Rose of Jericho komt Komatsu nog met regelmaat als een stoomwals over de luisteraar heen. Alleen is het nu meer gedoseerd en worden de loodzware riffs afgerond met groovende stonerriffs en heldere melodielijnen. Opener ‘Stare into the Dawn’ is daar een prachtig voorbeeld van, een groove die je bij de strot grijpt en atmosferische gitaren tillen de luisteraar op.

Ook in ‘The Suit’ horen we meer alternative rock dan sludge metal en dat bevalt. Het refrein heeft misschien wel de sterkste one-liner van de plaat: “You are the suit that suits me”. Het titelnummer is een instrumental , die klinkt alsof the Shadows een nieuwe carrière in de sludge metal begonnen zijn, meedogenloos en atmosferisch tegelijk. Het beklemmende ‘Blackbird’ gaat een live favoriet worden, het is ritmisch en beklemmend en het refrein vraagt er gewoon om om met de vuist in de lucht meegebruld te worden. ‘Call Of the Wolves’ is met zijn traagrollende loodzware riffs een duister en dreigend hoogtepunt van het album.

‘Rose of Jericho’ is weer een nieuwe stap in de ontwikkeling van Komatsu. Zonder in te boeten aan impact en kracht weet de band haar horizon te verbreden. Ik kan niet wachten tot de heren deze nieuwe nummers live voor ons kunnen spelen. (80/100)(Heavy Psych Sounds Records)

Tracklist

1.       Stare Into the Dawn

2.       Solitary Cage

3.       The Suit

4.       Blood Moon

5.       Sun of Sam

6.       Rose of Jericho

7.       Blackbird

8.       Call of the Wolves

9.       OM

Line up

Martijn Mansvelders (bass/vocals)

Mathijs Bodt (guitar, vocals)

Jos Roosen (drums)

Mo Truijens (lead vocals/guitar)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ