Hillsphere- Florescence

Facebookrssmail

Zo’n zes jaar geleden werd in onze hoofdstad Hillsphere opgericht. Genre: post progressieve metal. Met deze bijna tegengestelde stijlen kun je zo ongeveer alle kanten uit.  Één ding is zeker, rustige instrumentale delen zullen worden afgewisseld met meer pit. Oorspronkelijk was Hillsphere een instrumentale band. Tim Beimer werd gevraagd als gastzanger voor het nummer ‘Our Physical Way Of Speaking’. Dit beviel goed, want ook bij liveoptredens was Tim erbij. Ze waren support act voor onder andere Pain Of Salvation. Tim is op het debuutalbum’Florescence’ op meerdere nummers terug te horen. De bandline up is inmiddels veranderd, maar op de cd hoor je de ‘oude’ bezetting.

Hillspherestart het album met de titeltrack ‘Florescence’. Dit rustige, korte instrumentale nummer heeft een liefelijk wijsje. Je hoort de wending naar ‘The Breeding of Us’. De start is rustig. De rock komt eerst wat voorzichtig, maar even later, met metalinvloeden, royaler op gang. Als tempo en volume lager zijn, loopt het geluid loopt mooi heen en weer. Hoge en lage tonen vormen prima mix. Dit gaat over in de wat zwaardere rock. Gaaf, kort einde van weer een instrumentale track.

Na het korte, dromerige ‘Home’, valt de pit bij aanvang van ‘Our Physical Way Of Speaking’ extra goed op. De zang van Tim is vrij zacht in verhouding tot muziek. Je moet hier goed luisteren om de tekst te kunnen verstaan. Ook in het deel dat met meer volume wordt gezongen, geschreeuwd bijna, is te zacht, en mist hierdoor impact. Als muziek en volume omlaag gaan, is zang rustiger. Muziek en zang zijn nu wel in balans. Tim’s kreet “ANSWER” komt goed tot zijn recht, je hoort de waanhoop. Tempo en volume nemen toe. De melodie blijft belangrijk. In een mooi minimalistisch deel gebruikt Tim zijn stem als instrument. Dit klinkt zeer goed, ook in de hogere delen. Het vleugje echo op de stem past goed bij de muziek.

‘Mind at Rest’ heeft een experimenteel ingetogen eerste stuk. Het nummer is boeiend van opzet. De ingebouwde rust is super gaaf. Hierna gaat het tempo er nog even op. Wat een goed gespeeld stuk!
In ‘Clairvoyance’ mis ik af en toe het mooie warme geluid in het pianospel. Toch is dit een gave track als afsluiter.

Met veel plezier heb ik naar dit debuutalbum geluisterd. De tegenstellingen tussen de post en de metal zijn niet altijd even groot. De metal elementen zijn vrij voorzichtig toegevoegd. Dit is geen verwijt, alleen een constatering. De nummers zijn over het algemeen boeiend van structuur.
Eigenlijk heb ik maar één gemist en dat is de ultieme finesse. De finesse van verdeling van het volume tussen de verschillende instrumenten onderling en/of zang en muziek is nog niet altijd optimaal. Sommige instrumentale delen hadden nog iets verder uitgekristalliseerd mogen worden. Bepaalde solo’s hadden meer naar voren mogen komen, door de ‘basis’ wat te temperen. De geluidskwaliteit is goed, maar kan verfijnder. Tim heeft een veelzijdige stem, daar mag hij meer gebruik van maken.  Als die finesse er constant was geweest in zang en muziek, dan waren nummers zoals ‘Aquarius’ zeker onder mijn huid gekropen. De muziek is zo gecomponeerd dat het geheel vraagt om ‘perfectie’. Hillsphere mag zeker trots zijn op ‘Florescence’. Ik ben reuze benieuwd hoe ze met de nieuwe bezetting zich zullen ontwikkelen.
(78/100) (Layered Reality Productions)

Tracklist Florescence:

1  Florescence 1.00
2  The Breeding of Us 6.18
3  Home 1.36
4  Our Physical Way Of Speaking 6.25
5  Aquarius 4.32
6  Ghost of You 10.48
7  Mind at Rest 11.46
8  Clairvoyance 9.12

Line up Hillsphere cd:

Tim Beimer  – Zang
Elias Mayer – Gitaar, Keys, Zang
Eren Özilhan- Gitaar
Tom van Hogen – Bas
Jorn van der Wal – Drums

Huidige line up Hillsphere:

Tim Beimer – Zang
Elias Mayer – Gitaar, Keys, Zang
Robin Waij – Gitaar
Kevin van der Reijnst – Bas
Wouter Macare – Drum

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ