Spaceslug – Eye The Tide

Facebookrssmail

Via het recordlabel brengt het Poolse Stoner/ Doom Metaltrio Spaceslug hun derde album ‘Eye The Tide’ uit. De bandleden zijn bezige baasjes en houden duidelijk van flink doorwerken. Spaceslug bestaat pas sinds 2015, maar brachten in 2016 eerst hun debuutalbum ‘Lemanis’ uit en, precies een jaar later, tegelijkertijd hun tweede album én een EP. En nu, weer een jaar later, is er weer een derde album.

Het album opent met de single ‘Obsolith’, waarop een sound effect is te horen, gevolgd door een zware Bass Line, en op de achtergrond wordt er een growlstem opgezet. Daarna komen de vocals erin, die samen met backing vocals worden gebracht.
In combinatie met de vocalen en heavy sound heeft deze track veel weg van het oude werk van Alice in Chains.
De single duurt ruim acht minuten, maar maakt nogal een slaapverwekkende indruk. Zowel in muzikaal als in vocaal opzicht klinkt het allemaal weinig spannend, en zelfs de soundeffects voegen weinig iets tot niets extra’s toe.

Bij het vooraf lezen van deze track ‘Spaced by One’, verwacht je een song te horen met veel psychedelische effecten. Het soundeffect als intro heeft inderdaad iets space achtigs, en het gitaarspel klinkt duidelijk psychedelisch. Maar ook erg eentonig, dat blijkt wel uit het erg langdurige instrumentale outro. Op een gegeven moment denk je dat de track is afgelopen, maar na de korte pauze wordt nog een klein stukje gitaarriff opgepakt die gedurende de gehele track exact hetzelfde klinkt. Erg saai en bovendien slaapverwekkend. Evenals de vocalen, waarbij de achtergrondzang weer in harmonie wordt gezongen met de leadvocals. Alleen tijdens de gitaarsolo’s lijkt er wat afwisseling in te zitten en neigt het gitaarspel meer over te gaan in Grunge dan in psychedelica.

‘Eternal Monuments’ opent weer met een ellenlange, eentonige soundeffect van een gitaar. Gevolgd door een zachtjes op de achtergrond aanwezige drumspel. Deze intro duurt ruim vier minuten, maar de aandacht en het enthousiasme weet de band maar niet vast te houden. Ook de track die daarna op volgt, ‘Words Like Stones’, klinken exact hetzelfde als de voorgangers. Enigste interessantste daaraan is de vocale afwisseling tussen zang en grunts.

‘Voor het gemak en tijdsbesparing hebben wij Vialys Part I & Part II maar in één song gestopt’ moet de bandleden gedacht hebben.  Zou dat toch nog een sprankje hoop geven om de eentonigheid in de sound te doorbreken? Part I begint in ieder geval weer op de psychedelische tour door middel van de soundeffects en het gitaarspel. Wel is duidelijk aan de muziek te horen wanneer Part II begint, want het psychedelische gitaarspel gaat weer over in een zware Doom Bass Line, gecombineerd met echovocalen op de achtergrond. Helaas komt het allemaal niet zo spannend en afwisselend over als dat je had gehoopt.

Tijdens de track van het album, ‘I, The Tide’, denk je eerst dat de band voor een volledig instrumentale track als afsluiter heeft gekozen, maar na drie minuten kicken de vocals er alweer in. Toch is het duidelijk dat grotendeel van de track instrumentaal is opgezet met vocalen hier en daar ter afwisseling. Maar voegt het in zijn geheel iets afwisselends toe? Nee, dat dan weer niet.

Wat de vocalsound betreft heeft de band veel weg van Alice in Chains, een Grungeband met Metal invloeden. Echter, het gitaarspel en soundeffects klinken in die combinatie zeer eentonig en slaapverwekkend. De meeste nummers op dit album duren langer dan acht minuten, maar zit je letterlijk uit.

Er gebeurt weinig spannends en verrassends op dit album. En gezien de tijdspanning waarmee de band een album produceert, krijg je bij ‘Eye The Tide’ de indruk dat het album vlug in mekaar is gezet. Zat Stoner/ Doom Metalbands die deze stijl veel beter kunnen. Misschien is het voor deze band beter om juist een jaar of twee er tussenuit te gaan om te werken aan een kwalitatief goed album. Hier val je als luisteraar alleen maar van in slaap.
(30/100) (BSFD Records)

Tracklist Eye The Tide:

  1. Obsolith
  2. Spaced by One
  3. Eternal Monuments
  4. Words Like Stones
  5. Vialys Part I & II
  6. I, The Tide

Line Up Spaceslug:

Janik – Guitar / Vocals
Jan Rutka – Bass / Vocals
Kamil Ziólkowski – Drums / Vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ