Steve Hackett – “At The Edge Of Light”

Facebookrssmail

‘At The Edge Of Light’ is alweer het 26e studio album van prog meester Steve Hackett. Ik hoef hem niet meer te introduceren, dus duw ik meteen op play. Aan de lichte melodie van ‘Fallen Walls And Pedestal’ hoor je duidelijk de Steve Hackett stijl, het lijkt op Wolflight. Zowel in de rockende, als de rustige delen zijn er heel wat laagjes. Deze instrumentale openingstrack sterft mooi weg.

Bij aanvang van ‘Beasts In Our Time’ hoor je diverse laagjes. Gevolgd door akoestische gitaar en zang, Steve’s warme stem komt hier goed tot zijn recht. De wending naar meer volume is een beetje voorspelbaar, maar dat is niet erg, want het instrumentale stuk is weer super. Een aantal wendingen zijn mede door de wisseling van instrumenten onverwachter, andere wendingen vloeien in elkaar over. Er zijn talloze details in verweven, de één is nog mooier dan de andere. Je wordt constant getriggerd om intens te luisteren. Daarnaast wordt er gespeeld met de verdeling in de koptelefoon. De opbouw naar het einde is licht chaotisch en wellicht wat merkwaardig, toch is het nergens te veel van het goede.

Het eerste deel van ‘Under The Eye Of The Sun’ doet vrolijk aan. De meerdere stemmen zijn prima gestapeld. De wendingen en details zetten je oren op scherp. Het lage, trillende geluid zal vast van de didgeridoo komen, maar dat is niet het enige bijzondere geluid. Door het grote scala aan instrumenten en geluiden is het bijna onmogelijk om exact te achterhalen welk geluid van welk instrument komt. Bovendien loopt het één soms zo subtiel over in het ander, dat je bijna niet kunt ontdekken wanneer het ene instrument/geluid ophoudt en waar het andere begint. Op andere momenten zijn de transities sneller. De muziek krijgt, met name door het gitaarspel, een licht rockend karakter. Ook dit geweldig opgebouwd nummer eindigt prachtig.

De klassieke elementen die in ‘Those Golden Wings’ verweven zitten, worden mooi afgewisseld met licht rockende en/of akoestische delen. Deze epic is een lust voor het oor. In ‘Shadow And Flame’ zitten volop Arabische invloeden. ‘Hungry Years’ is door de zang best wel zoet. Het ritme is vrij standaard, het gitaarspel is boeiender. In verhouding tot de voorgaande nummers valt deze een beetje tegen.

Het intro van ‘Descent’ weet me te pleasen. Het slagwerk is staccato en vormt een mooi contrast met de langzame muziek. Dit instrumentale nummer eindigt klein. En loopt over in ‘Conflict’. Rockende elementen en klassiek georiënteerde muziek lopen ‘door elkaar heen’, of wisselen elkaar af. Na een rockend deel dooft de klassieke muziek langzaam. Na twee instrumentale nummers volgt ‘Peace’. Dit derde nummer van deze trilogie is vocaal. De koorzang is een paar keer zeer kort toegevoegd, maar trekt daardoor wel extra aandacht. Ook dit laatste nummer is geniaal opgebouwd.

In bijna alle nummers zijn er veel wendingen en instrumentenwissels, maar alles blijft in harmonie. Zowel de koorzang, als de stemmen van Amanda Lehmann en Durga en Lorelei McBroom zijn een fantastische toevoeging.  Door de grote hoeveelheid laagjes, en de bijzondere (folklore) instrumenten hoor je steeds weer nieuwe dingen. Sommige nummers zoals ‘Those Golden Wings’ worden langzaam, maar respectvol weggedraaid. De meeste nummers hebben een mooi gecomponeerd einde. Steve heeft duidelijk zijn stempel op diverse nummers gedrukt. Toch krijg ik nergens het gevoel dat hij op safe gespeeld heeft, het is geen kopie van eerdere successen. De geluidkwaliteit is zoals altijd super. Al dit moois komt hierdoor perfect tot zijn recht, en bezorgt me regelmatig kippenvel. Kortom ‘At The Edge Of Light’ is een zeer goed album.
(92/100)(InsideOut)

 

Track list At The Edge Of Light:

  1. Fallen Walls And Pedestals (02:16)
  2. Beasts In Our Time (06:21)
  3. Under The Eye Of The Sun (07:07)
  4. Underground Railroad (06:23)
  5. Those Golden Wings (11:20)
  6. Shadow And Flame (04:24)
  7. Hungry Years (04:34)
  8. Descent (04:21)
  9. Conflict (02:37)
  10. Peace (05:02)

 

Line up:

Steve Hackett –diverse gitaren (zoals 12 snarige en dobro), bas, harmonica & zang
Gulli Briem – drums & percussie
Dick Driver – contrabas
Benedict Fenner – keyboards & programming
John Hackett – fluit
Roger King – keyboards, programming & orkestrale arrangementen
Amanda Lehmann – zang
Durga McBroom – zang
Lorelei McBroom – zang
Malik Mansurov – tar
Sheema Mukherjee – sitar
Gary O’Toole – drums
Simon Phillips – drums
Jonas Reingold – bass
Paul Stillwell – didgeridoo
Christine Townsend –viol & altviool
Rob Townsend – tenor sax, fluit, doedoek, bas & klarinet
Nick D’Virgilio – drums

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ