Firtan – Okeanos

Facebookrssmail

Via het recordlabel Klangschmiede E brengt de Duitse Blackmetal band Firtan hun tweede album ‘Okeanos’ uit. Aan de titeltracks af te lezen kiest de band er duidelijk voor om in hun eigen moerstaal te spelen.
De band timmert behoorlijk aan de weg door te touren als supportact van collega Duitse bands als Die Weg Einer Freiheit en Equilibrium. En een spot op een aantal grotere festivals als Summerbreeze en Out and Loud Festival.

Voor de coverart work van dit album hebben zij de hulp ingeroepen van Denis Forkas (Verantwoordelijk voor artwork van Behemoth). En bandlogo is ontworpen door Christophe Szpjadel (Verantwoordelijk voor logo ontwerp van Emperor).

Op tracks als ‘Seegang’, ‘Tag Verweil’, en ‘Nacht Verweil’, knalt de band erin met een stevige gitaarsound en heeft gedurende de tracks effects van gitaar, akoestische gitaar, echovocalen, en atmosferische keyboard sounds.
De track ‘Seegang’ opent met een gesproken intro voordat deze overgaat in een forse scream met stevige gitaren en drumspel. Daarna volgt een verassende korte pauze met akoestische gitaar. De opbouw, alsmede de afwisseling van de tracks zitten direct goed in mekaar, en vormen mooi een geheel met de grunts.

Af en toe komt er op bovengenoemde tracks onder de bass een piano sound om de hoek kijken of af en toe een viool als intermezzo. Klinkt allemaal typisch voor een blackmetal band. Toch valt dit reuze mee, omdat de muziek op deze tracks goed in elkaar zit. En dat is erg belangrijk, omdat de vocalen wel erg achterblijven. Deze klinken erg rechtlijnig en weinig bijzonder.

‘Purpur’ is een twee minuten durende instrumentale intermezzo met viool onder een dromerige bass en gitaarriff. Eigenlijk hoor je aan deze track het beste af hoe goed de band muzikaal op dit album in mekaar zit. Dit akoestische zet de band nog heel even door tijdens de intro van ‘Uferlos’, voordat zanger Philip Thienger weer zijn grunts inzet.

‘Siebente Letzte Einsamkeit’ is de ruim negen minuten durende afsluiter. Wat betreft opbouw is deze precies hetzelfde als alle vorige tracks. Alleen laat de zanger dit keer eerst een growl horen, voordat hij overgaat in grunts. Een vocalaspect waarin hij ook niet bijster master in is.

Alhoewel Philip Thienger geen bijster goede grunter is, deert dit echter niet doordat de muziek goed in elkaar zit. Er is voldoende afwisseling in de sound aangebracht door het gebruik van verschillende instrumenten. Jammer van de vocalen, want daardoor was het album misschien nog beter geweest, en hadden ze ook een hogere score kunnen krijgen bij deze recensie.
Want met muziek alleen red je het niet.
(55/100) (Klangschmiede E)

Tracklist Okeanos

  1. Seegang
  2. Tag Verweil
  3. Nacht Verweil
  4. Purpur
  5. Uferlos
  6. Siebente Letzte Einsamkeit

Line Up Firtan

  • Phillip Thienger – Vocals & Guitar
  • Oliver König – Bass
  • David Kempf – Drums
  • Christian Strobel – Guitar
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ