Dynamo Metal Fest 2018 harder dan hard

Facebookrssmail

Op een zonnige zaterdag 14 juli vind de vierde editie plaats van Dynamo Metal Fest in Eindhoven, met een gevarieerde line-up waar de rockband Ghost de headliner is. Helaas moest Sons of Apollo een week voordat het festival plaats vind afzeggen om vervangen te worden door het Nederlandse Vuur, die daarmee de eerste band is die voor de tweede maal op de planken staat van het festival.

Om vijf minuten voor half twaalf mag de winnaar van de DMF band battle het festival openen. Dit is de Belgische hardcore/metalband Elephant. De vijf heren hebben er op dit vroege tijdstip al lekker zin in een feestje en ook het al vroeg aanwezige publiek kan de zeer aanstelijke muziek zeer waarderen. In het half uur wat de band ter beschikking heeft wordt er met volle overtuiging gerockt en het publiek bedankt Elephant dan ook met een verdiend applaus.

Als tweede band vandaag, krijgen we het Amerikaanse Iron Reagan voorgeschoteld. Het zijn muzikanten van bands als Municipal Waste, Cannabis Corpse, Mammoth Grinder en Darkest Hour en spelen een heerlijke cross-over van punk en thrash en tijdens dit heerlijke optreden ontstaat er al een heerlijke circle-pit welke bij de bandleden een grote glimlach op het gezicht tovert. De band weet wel een leuk feestje te bouwen, met songs als ‘Bleed the Fifth’, ‘Fuck the Neighbours’ en zelfs een cover van Cannibal Corpse ‘a Skull full of Maggots’ is dit al een van de hoogtepunten op deze warme dag.

Na Iron Reagan is het tijd voor de vervanger van Sons of Apollo, het Nederlandse Vuur van zangeres Anneke van Giersbergen. Na vorig jaar hun festivaldebuut te hebben gemaakt op DMF 2017, mogen ze nu als eerste band voor de tweede keer op de planken staan in Eindhoven. Met eigen songs en songs van de vorige bands van Anneke, zit het wel in orde het goede geluid en de nodige vuurpotten vooraan het podium loopt de temperatuur nog verderop en na het afsluitende ‘Strange Machines’ van the Gathering wordt het Vuur weer gedoofd. Ondanks het geklaag op de sociale media zette Vuur weer een prima optreden neer.

Als vierde band van de dag mag I am Morbid de buhne op, als enige deathmetal band vandaag wordt het publiek op een heerlijk optreden getrakteerd. We krijgen klassieke Morbid Angel songs van de albums A, B, C en D voorgeschoteld. I am Morbid bestaat uit de voormalig Morbid Angel zanger/bassist David Vincent aangevuld met de gitaristen Ira Black en Bill Hudson en voormalig Divine Heresy en Morbid Angel drummer Tim Yeung. Voor de deathmetal fans is het smullen van songs als ‘Immortal Rites’, ‘Blessed are the Sick’, ‘Eyes to See, Ears to Hear’, ‘Rapture’ en ‘Maze of Torment’. Dit is deathmetal in optima forma.

Na de deathmetal van I am Morbid, krijgen we prog uit Noorwegen en wel van de band Leprous. Met 3 albums op zak hebben ze genoeg songs voor een onderhoudend optreden, het oogt in eerste instantie best vreemd om 5 heren in pantalon en overhemd op een metalfestival te zien. Maar het werkt wel, het is niet de makkelijkste muziek maar door het acceptabele geluid bevalt het gebodene en krijgen we een mooi muzikaal overzicht van de drie albums.

Na Leprous is het weer tijd om te knallen en wie kunnen we dan beter hebben dan het Canadese Annihilator van zanger/gitarist Jeff Waters. De band draait al mee sinds eind jaren tachtig en is nog steeds een genot om te zien en te horen. Vandaag krijgen we oude krakers en nieuwer werk te horen, waaronder ‘King of the Kill’, ‘No way Out’, ‘Twisted Lobotomy’, ‘Phantasmagoria’ en niet te vergeten ‘Alison Hell’. Wat blijft dit toch een goede liveband.

Het is tijd voor onvervalste Thrash met de Amerikaanse band Overkill en dan weet je precies wat je kan verwachten, deze band onder aanvoering van frontman Bobby ‘Blitz’ Ellsworth stelt nimmer teleur en ook op Dynamo is het weer niet anders. Op een festival spelen deze mannen altijd weer een ‘best of’ set en krijgen we heerlijke klassiekers als ‘Rotten to the Core’, ‘Electric Rattlesnake’, ‘In Union We Stand’, ‘Ironbound’ en setafsluiter ‘Fuck You’ voorgeschoteld. Na ruim 30 jaar is deze band nog steeds een graag geziene gast op de festivallen. Top optreden.

Na dit heerlijke optreden van Overkill krijgen we de Amerikaanse industrial metalband Ministry, met de losgeslagen zanger Al Jourgensen. Van de frontman kan je alleen maar zeggen dat hij opgefokt op het podium stond; een understatement. Het optreden begint bijna een half uur later dan gepland en met een setlist waarop bijna alleen maar songs van het laatste album ‘AmeriKKKant’, doet ook niet veel goed. Met toch ruim 30 jaar ervaring, zou je verwachten dat er meer klassiekers op de setlist zouden staan behalve ‘Thieves’ en setafsluiter ‘Just One Fix’. Doordat ze later begonnen werd het een kort optreden, waarna de band heeft geen goede beurt gemaakt door de organisatie zwaar te beledigen. Een gemiste kans voor Ministry.

Na deze acht optredens is het tijd voor de headliner van deze vierde editie van Dynamo Metal Fest, het Zweedse Ghost heeft dit jaar de eer. Het is een band die gemixte gevoelens oproept, of je vind het geweldig of je vind het niks en eigenlijk is er geen middenweg. Er zijn al wat bezoekers die daarom ook eerder weg gaan, maar toch hebben ze een goede show gemist. Van het debuut wordt alleen de song ‘Ritual’ gespeeld en ligt de nadruk op de laatste twee albums ‘Meliora’ en ‘Prequelle’ en wat we te zien en te horen krijgen is meer dan prima. Het geluid is perfect en de show is tot in de puntjes geperfectioneerd. En met hits als ‘He Is’, ‘Cirice’, ‘Mummy Dust’, ‘Rats’, ‘Absolution’ en krijgen we met ‘Monstrance Clock’ het slotakkoord van een prima optreden en van een gezellig festival.

Na een gezellige dag met supermooi weer is het weer voorbij en weten we dat de volgende vijfde editie plaats vindt op 20 juli 2019. Helaas is er voor deze vijfde maal Dynamo Metal Fest nog geen eerste band bekend gemaakt. Maar dat zal niet verhinderen dat het volgend jaar weer gezellig druk zal worden.

Foto’s (c) Kick Verhagen / Sidekick

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ