Lazleitt- On The Brink

Facebookrssmail

Op jonge leeftijd begon Alex Lazcano (uit Washington DC) met muziek, en groeide uit tot een multi-instrumentalist. Hij is zowel klassiek muzikant als rocker. Lazleitt is de naam van zijn nieuwe progressieve project. Het debuutalbum heet ‘On the Brink’. Hier staan 13 nummers op die je non-stop hoort, zodat het als één track (van ruim 37 minuten) klinkt. Om de opzet van Lazleitt zo goed mogelijk weer te kunnen geven, vertel ik over iedere track wel iets.

De sferische muziek van ‘Intro: The Doorway’ neemt je snel in beslag. Subtiel lijkt het tokkelen op de strijkers erbij te komen. Er zijn symfonische elementen van bijvoorbeeld pauken. De laagjes over-en na elkaar zijn mooi verdeeld. Alex heeft een duidelijke uitspraak. Ook in de zang hoor je meerdere laagjes over elkaar. De melodie van zang en muziek is dromerig. Dit is in balans met de woorden die Alex zingt. Je hoort duidelijk de wending naar ‘Tangential Wisdom’. Nu komt de rock om de hoek kijken. Het staccato gespeeld ritme en de melodie gaan hier hand in hand. Tijdens de eerste zinnen die Alex hier staccato zingt, lijkt zijn stem op die van Neal Morse. Nadat deze track wegsterft, verloopt de wending ‘The First Trail’ niet helemaal soepel. Maar de overgang naar ‘The Flame (On The Brink)’ verloopt naadloos. Er klinkt hoop door in de tekst. De kleur van zang en muziek zijn een beetje zoet. In een instrumentaal stuk hoor je diverse details, zoals een ratelend geluid. Tijdens een versnelling zijn we aangekomen bij ‘Beyond The Door There Is No Pain’. Weer is er super meeslepend gitaarspel te horen. Dit haalt samen met de bas grooves de gladde, gepolijste sound weg. Zodat de zoete klanken nooit overheersend zijn. De veranderingen van ritme en melodie zijn fantastisch geïntegreerd. Weer zorgt gitaarspel voor ear candy, nu samen met toetsen en het drumwerk. Ineens is er rust in de muziek, en zijn we beland in ‘The Second Flame’. Wat een gave twisten zijn er ook hier te horen. Langzaam wordt de rock opgebouwd, weer is alles in harmonie. In ‘Spinning Clocks’ worden de cimbalen snel, maar licht bespeeld. Even later dwarrelt er een fluit doorheen. Daarna start ‘The Eighth Paradigm’ met akoestisch gitaarspel in meerdere laagjes. Tempo en volume nemen licht toe naarmate er meer instrumenten bij komen. Steeds hoor je weer nieuwe dingen. Al rockend gaan tempo en volume verder omhoog.

De overgang naar ‘The Riddle’ hoor je. Hier zijn mooie rusten in verwerkt. De gestapelde vocalen in ‘Parallel Dreams’ vormen een mooie, maar ietwat zoete blend. Alex zingt licht theatraal in ‘The Second Trail’. Dit korte, rustige nummer loopt mooi over in het instrumentale ‘Through The Gates Of Life’. Er heerst even wat onrust. Tot slot komen we aan in rustiger vaarwater voor ‘Finale: Memories Of A Battle’. Het staccato drumwerk heeft wat weg van een mars, hier klinkt kracht in. Weer is er fantastisch gitaarspel. Dit is duidelijk een finale: prachtige opbouw naar een staccato einde.

Het album vertelt dat je uit je comfortzone moet durven komen om je dromen achter na te kunnen gaan. De laatste tracks geven de sfeer van geslaagd zijn/iets overwonnen hebben. Kortom “The American Dream”. Toch zijn de teksten op meerdere manieren te interpreteren. Regelmatig heeft de stem van Alex raakvlakken met Neal Morse. Er zijn talloze veranderingen in ritme en melodie. Bovendien wisselen ‘zoete’ stukjes en rock elkaar af. Daarnaast zijn er diverse symfonische elementen in verweven. Zang en muziek zijn constant in balans. Conclusie: nieuwkomer Lazleitt heeft zich goed op de kaart gezet.
(87/100) (Eigen beheer)

Tracklist: On the Brink

01 – Intro: The Doorway
02 – Tangential Wisdom
03 – The First Trail
04 – The Flame (On The Brink)
05 – Beyond The Door There Is No Pain
06 – The Second Flame
07 – Spinning Clocks
08 – The Eighth Paradigm (Instrumentaal)
09 – The Riddle
10 – Parallel Dreams
11 – The Second Trail
12 – Through The Gates Of Life (Instrumentaal)
13 – Finale: Memories Of A Battle (Instrumentaal)

Line up: Lazleitt

Alex Lazcano – elektrisch gitaar, 12-snarige akoestisch gitaar, bas, toetsen, percussie en zang
Jorge Cortes Cuyas – drums
John Pomeroy – fluit

Gast muzikant:
Eric Gillette – lead gitaar op “Tangential Wisdom”, “Beyond The Door There Is No Pain”, en “The Second Flame”

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ