Michael Romeo -War Of The Worlds / Pt. 1

Facebookrssmail

Michael Romeo kennen we als gitarist van Symphony X. In juli kwam zijn eerste soloalbum uit met de titel: ‘War Of The Worlds / Pt. 1’. Behalve metal zijn er ook invloeden te horen van de filmmuziek van Bernard Hermann en John Williams. Of dat nog niet genoeg is zijn er dubstep elementen in verweven. En natuurlijk vooral gitaarwerk. Daarom heb ik hoge verwachtingen van deze tien nummers.

‘Introduction’ heeft een filmische, orkestrale start. Dit is meteen een wow moment.  De eerste minuut verloopt rustig. Dan is er een gave wending naar het stevigere werk. Er wordt met vlagen strak en mega snel gespeeld. De veranderingen zijn subtiel maar mooi. Het filmische einde van deze instrumentale openingstrack is geweldig.

In ‘Fear The Unknown’ zijn alleen de eerste paar seconden rustig. Het tempo in zang en muziek ligt flink hoog. Toch zijn de woorden die Rick Castellano zingt redelijk te verstaan. De nadruk blijft even liggen op het hoge tempo. Maar de melodie wordt niet vergeten. Michael Romeo laat zijn gitaar lekker gillen. John Macaluso drumt hier met heerlijke dynamiek. Dit alles wordt prima ondersteund met John DeServio op bas. Het einde is verrassend.

F*cking Robots start met snel pianospel. Samen met de klassieke invloeden geeft dit een licht dramatische sfeer. Geheel onverwacht worden er elektronische klanken toegevoegd. Dit is een merkwaardige, maar gave mix. Zo nu en dan is er een vleugje ‘koorzang’ ingezet als instrument. Toch is deze uitzonderlijke track toegankelijk.

Het eerste deel van ’Believe’ vormt door het pianospel een voortreffelijk contrast met zijn voorganger ‘Djinn’. De rockende elementen zijn in eerste instantie nog wat voorzichtig, en krijgen een filmisch karakter. Het klein gezongen en gespeeld stukje wat hierop aansluit is zodoende extra opvallend. De zwaar bespeelde snaren worden prima toegevoegd. De verrassende elementen ebben door de voorspelbaarheid een beetje weg. Jammer want het is allemaal goed gezongen en gespeeld. Er blijft daarom genoeg over om van te genieten.

Ook in ‘Differences’ ligt het tempo vrij hoog. De snaren zijn duidelijk, maar niet overheersend aanwezig. Deze track is een beetje voorspelbaar. Maar hij ligt wel erg lekker in het gehoor.

Het intro van ‘War Machine’ heeft direct mijn belangstelling. Hoewel er ook nu bepaalde elementen terugkeren is het geheel wel verrassender. De mix van rock/metal vs klassiek is boeiend. Maar de track is te kort om echt indruk te maken.

‘Oblivion’ is ligt net als de voorgaande nummers lekker in het gehoor. Maar de opbouw is niet verrassend genoeg.
‘Constellations’ start met zang en piano. Hier zijn klassiek elementen in verwerkt. De structuur van dit laatste nummer is boeiend. Rick zingt zachter, zijn stem komt nu mooi uit. In een instrumentaal stuk nemen tempo en volume toe. De klassieke elementen zijn in balans met de rock. Het einde sterft langzaam weg.

Het verrassende van de eerste nummers heeft Michael Romeo niet helemaal vast kunnen houden. Dit komt omdat een aantal elementen op ongeveer dezelfde manier terugkomen. Bovendien imponeert de filmische sfeer lang niet overal. Over de gehele linie ben ik niet diep onder de indruk. Dat was wel gebeurd als het ‘orkest’ indrukwekkender had geklonken. Toch is ‘War Of The Worlds / Pt. 1’ een goed album.

De meeste tracks hebben aangenaam lange instrumentale stukken. Deze bevatten diverse veranderingen en stijlen. Zo zijn er in Djinn, heel toepasselijk, Arabische invloeden te horen. Door dit alles nodigt het album zeker uit om lekker hard te zetten.(83/100) (Mascot Label Group)

Track list: ‘War Of The Worlds / Pt. 1’

Introduction
Fear The Unknown
Black
F*cking Robots
Djinn
Believe
Differences
War Machine
Oblivion
Constellations

Line up: Michael Romeo

Michael Romeo: gitaar, keyboards, orkestrale registraties
Rick Castellano: zang
John DeServio: basgitaar (Black Label Society)
John Macaluso: drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ