The Vintage Caravan – Gateways

Facebookrssmail

The Vintage Caravan – GatewaysOp 31 augustus zal de Progressive/ Classic Rockband The Vintage Caravan uit IJsland hun vierde album ‘Gateways’ uitbrengen. Misschien zijn er RockMuzine lezers die de band kennen van hun optredens op Wacken Open Air, Eurosonic en Roadburn Festival. Beiden shows vonden plaats in 2014, net als twee supports van shows in Doornroosje, Nijmegen. In 2015 trad de band op tijdens onder anderen Kempenerpop in Waalre, in Baroeg in Rotterdam, tijdens Speedfest en in The Little Devil in Tilburg.

De band is in 2006 opgericht en bracht in 2009 hun titelloze debuut ‘The Vintage Caravan’ in eigen beheer uit. Daarna zaten zij bij het label Senna, alwaar de band hun tweede album ‘Voyage’ (2012) uitbracht. Sinds de band hun contract heeft getekend met het Duitse platenlabel Nuclear Blast is Duitsland nu ook de uitvalbasis van deze IJslandse band. Eerder brachten zij via Nuclear Blast het album ‘Arrival’ (2015) uit.

‘Gateways’ opent met de track ‘Set Your Sights’ met een lekkere 60’s gitaar groove en typische psychedelische vocalsound van zanger Óskar Logi Ágústsson. Meteen stemt deze opener hoopvol voor de rest van het album, want aan de productie te horen is het de bedoeling om de nostalgie van de jaren 60’ en 70’ op te wekken met deze muziek.

Tracks als ‘The Way’, ‘Reflections’, ‘Reset’ gaan lekker op dezelfde voet verder met een lekkere groovy gitaarsound, een prettige bass – en drumsound, en lekker in het gehoor liggende vocalen. Bij de track ‘Reflections’ begint mijn hoofd mee te bewegen door de lekker in het gehoor liggende groovy gitaarspel en stevig drumwerk.
Tegen het eind van deze track wordt er een uitstekende gitaarsolo gespeeld. Niks overdreven, gewoon lekkere, stevige psychedelische rock zoals bands als Steppenwolf en Deep Purple in die jaren klonken. Daarentegen doet een track als ‘All This Time’ erg denken aan het nummer ‘Iron Man’ van Black Sabbath. Zeker door de intro van een stevige drumslag en de zware gitaarriffs gedurende de gehele track.

‘On The Run’ en de afsluiter ‘Tune Out’ zijn een uitstekende slowtempo track. ‘On The Run’ wordt geopend met een interessante akoestische gitaarsolo, terwijl ‘Tune Out’ opent met een opvoerende drumbeat, welke vervolgens overgaat in een slowtempo gitaarriff. ‘On The Run’ is een prettige track, die het zeker goed zal doen op de radio als een single. Welke track het eveneens goed zou kunnen doen op de radio is ‘Hidden Streams’. Een weliswaar wat stevigere song, maar ligt lekker in het gehoor.

Met ’Tune Out’ heeft de band een prima afsluiter waarin ze alle stijlen op dit album mooi mee samenvatten.
Het heeft wat Space sound, wat Psychedelica, en wat stevige Stoner rock sound. Op de tracks ‘Nebula’ en ‘Farewell’ weet de band een Space sound toe te voegen in hun sound en vocalen, zoals mensen die wellicht kennen van David Bowie en oud werk van Hawkwind.

Het is duidelijk dat de band hun inspiratie heeft gehaald uit bands als Black Sabbath, Steppenwolf, en Deep Purple. Maar dat doet zeer zeker niet af aan de kwaliteit en sound van het album. ‘Gateways’ bestaat uit tien sterk klinkende songs die prima in het gehoor liggen en waarvan een aantal tracks het zeer zeker goed zullen doen op de radio. The Vintage Caravan zou met dit album een hele nieuwe generatie psychedelica en stonerrock liefhebbers aan kunnen spreken. En misschien zelfs wel deze generatie weten te inspireren om vervolgens verder te gaan luisteren naar het oude werk van de in deze recensie de genoemde bands als Black Sabbath, Deep Purple, of een artiest als David Bowie. (90/100) (Nuclear Blast)

Tracklist Gateways:

1. Set Your Sights
2. The Way
3. Reflections
4. On The Run
5. All This Time
6. Hidden Streams
7. Reset
8. Nebulla
9. Farewell
10. Tune Out

Line Up The Vintage Caravan:

Óskar Logi Ágústsson – Vocals, Guitar
Alexander Örn Númason – Bass
Stefán Ari Stefánsson – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ