U.D.O. – Steelfactory

Facebookrssmail

Udo, welke langjarig meedraaiende metalfan kent deze kleine Duitse brulboei nu niet? Maar ook de jongere metalfans welke hem wellicht (nog) niet kennen, willen wel weten wie Udo dan wel is. ‘U.D.O.’ is namelijk het soloproject van Udo Dirkschneider, voormalig frontman van het ook Duitse ‘Accept’. Udo verlaat ‘Accept’ in de 2e helft van de jaren ’80 om zijn soloproject ‘U.D.O.’ te starten en hoewel redelijk succesvol, stopt hij hier op enig moment mee vanwege forse gezondheidsproblemen. Udo keert in de jaren ’90 terug bij ‘Accept’ om enkele jaren later definitief ‘Accept’ de rug toe te keren en zijn soloproject weer nieuw leven in te blazen.

Enkele jaren geleden leek het voorbestaan van ‘U.D.O.’ aan een zijden draad te hangen met het vertrek van 3 oudgedienden, waaronder ook oud-Accept-lid Stefan Kaufmann, maar Udo heeft dit op kunnen vangen en extra speciale en leuke bijkomstigheid is, dat zijn zoon Sven, voorheen roadie bij ‘U.D.O.’, sinds 3 jaar achter de drumkit zit.

‘U.D.O.’ is de laatste 2 a 3 jaar bezig geweest met een afscheidstournee met alleen maar het spelen van Accept-nummers, met dit nieuwe album zou daar een einde aan gekomen moeten zijn en is er alleen plaats voor vertolking van U.D.O.-nummers. Maar, je weet maar nooit of die “belofte” gestand gehouden wordt.

‘Steelfactory’ is alweer het 16e album in het oeuvre van ‘U.D.O.’. Net als de laatste paar studioalbums wijkt ‘U.D.O.’ niet af van de toen ingeslagen weg, namelijk terug naar de jaren ’80-stijl van ‘Accept’. En dus ook op dit album komen nogal wat nummers dichtbij de kenmerkende Accept-stijl, ofwel oldschool heavy metal.

Uitschieters worden toch wel snel de wat snellere nummers, namelijk opener ‘Tongue Reaper’, ‘Rising High’ en ‘Eraser’. De andere nummers zijn allemaal wat meer mid-tempo en hebben veelal de dezelfde opbouw, met een bijna gesproken couplet met daarin kaal of nauwelijks gitaarwerk en kunnen daarmee wat oninteressant overkomen. Uitzondering is afsluiter ‘The Way’, want dat is een ballad en dat is eigenlijk nu net waar Udo beter niet aan kan beginnen, omdat hij hiervoor simpelweg de stem niet heeft. Hoewel de melodie en tekst prima zijn en soms bijna iets wat aan ‘My way’ van ‘Sinatra’ doen denken.

Het muzikale vakmanschap en productie is ook deze keer dik in orde. Al met al zonder meer weer een goed U.D.O.-album, maar zeker geen uitschieter. De fans zullen er goed over te spreken zijn, een “beginner” zal waarschijnlijk wat minder enthousiast zijn.(74/100)(AFM Records)

Tracklist Steelfactory

01 Tongue Reaper
02 Make The Move
03 Keeper Of My Soul
04 In The Heat Of The Night
05 Raise The Game
06 Blood On Fire
07 Rising High
08 Hungry And Angry
09 One Heart One Soul
10 A Bite Of Evil
11 Eraser
12 Rose In The Desert
13 The Way

Line-Up: U.D.O

Udo Dirkschneider (Vocals)
Andrey Smirnov (Guitars)
Fitty Wienhold (Bass)
Sven Dirkschneider (Drums)

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ