Cradle Of Filth – Cryptoriana The Seductiveness Of Decay

Facebookrssmail

Twee jaar na ‘Hammer Of The Witches’ is daar alweer de opvolger met Cradle Of Filth’s ‘Cryptoriana The Seductiveness Of Decay’. De bezetting is deze keer hetzelfde gebleven en het album staat weer garant voor uitstekende kwaliteit, zoals op ‘Hammer’ ook al te horen was. ‘Cryptoriana’ is inmiddels al het 12e studio album van Cradle sinds de oprichting in 1991, nog steeds weet Dani te boeien met z’n lugubere onderwerpen en teksten.

Dit album is vooral geinspireerd door het victoriaanse tijdperk, en dan met name de gothische horror, zoals o.a. Oscar Wilde’s ‘Portrait Of Dorian Grey’. Muzikaal wordt er vooral verder geborduurd op voorganger ‘Hammer Of The Witches’. Het album gaat van start met industrieel aandoend intro, waarna de gitaren invallen en er een versnelling hoger geschakeld wordt zodra Dani z’n strot opentrekt. In het nummer verschijnen er zelfs koren met een klassiek tintje. Met ‘Heartbreak And Seance’ barst het goed los in de vertrouwde Cradle stijl, schitterend gitaarwerk en veelgelaagde composities, Dani’s gekrijs maakt het weer compleet. Het zijn vooral weer lange nummers van gemiddeld 6 tot 9 minuten, maar nergens gaat het vervelen of saai worden. Cradle doet waar ze goed in zijn, boeiende songstructuren met de nodige aggressie erin en veel afwissling binnen de nummers. Ook toetseniste Lindsay Schoolcraft draagt haar steentje bij in de vorm van cleane vrouwelijke zang, in afwisseling met het gekrijs van Dani, levert dit een mooi resultaat op.

In ‘Vengeful Spirit’ horen we weer een gastbijdrage van Liv Kristine, die ook al te horen was op het album ‘Nymphetamine’ uit 2004. Snelheid, aggressiviteit, koorzang en tempowisselingen bepalen de nummers, het klinkt allemaal vertrouwd en het wordt passievol gebracht. Ook de productie van de hand van Scott Atkins klinkt weer als vanouds zoals een Cradle plaat behoort te klinken! Cradle Of Filth weet zich keer op keer weer te overtreffen in uitmuntendheid, daar is dit album geen uitzondering op! De veelgelaagde symfonische black metal is weer een uitermate vermakelijk horror luisterspektakel geworden op cd. Bijna een soundtrack voor een gruwelijke horrorfilm, uister maar eens naar ‘Death And The Maiden’ bijvoorbeeld. Cradle Of Filth is nog lang niet afgeschreven, dat bewijst de band maar weer met dit stukje huisvlijt. Zolang Dani en kompanen op deze weg vol passie en toewijding doorgaan, kunnen we hier nog jaren mee vooruit! Knappe prestatie van Cradle, nu nog uitkijken naar de live presentatie!

(85/100, Nuclear Blast)

Tracklist:
1. Exquisite Torments Await 2:15
2. Heartbreak And Seance 6:24
3. Achingly Beautiful 7:02
4. Wester Vespertine 7:29
5. The Seductiveness Of Decay 7:38
6. Vengeful Spirit 6:00
7. You Will Know The Lion By His Claw 7:22
8. Death And The Maiden 8:48

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ