Disturbed – Evolution

Facebookrssmail

Na ruim 3 jaar brengt de Amerikaanse Nu Metal band Disturbed hun zevende studioalbum ‘Evolution’ uit via het Reprise.Warner Bros recordlabel. De band wist dankzij hun cover van Simon and Garfunkel’s ‘Sound of Silence’ een breder en meer mainstream publiek aan te spreken dan daarvoor.

Meteen al bij de openingstrack ‘Are You Ready?’ is het duidelijk dat de band met ‘Evolution’ het mainstream publiek vast wil houden. ‘Are You Ready?’ is een lekker in het gehoor liggende Pop Metal track, welke tevens verderop dit album nogmaals te vinden is als Remix. In deze uitvoering is de sound teruggebracht tot een Ambient/ Mellow georiënteerde song. Waarbij ik vrees dat de Hardcore Metal fan nu definitief af zal haken bij Disturbed….

En helaas geldt dit waarschijnlijk ook voor de rest van het album. Op tracks als ‘No More’, ‘In Another Time’, en ‘Best Ones Lie’, wordt de Pop Metal sound verder doorgepakt met lekker in het gehoor liggende gitaarriffs onder een pakkende vocal sound. Uiteraard is het gitaarspel stevig, maar echt Metal kun je Disturbed het niet meer noemen. Eerder Alternative Metal….

Met een track als ‘Stronger On Your Own’ brengt de band eindelijk weer een beetje een stevige Metal sound terug. Jammer alleen dat het een mid-tempo track is. De echte Metalfan zit te wachten op lekker beuken zoals dat kon op een Disturbed track als ‘Ten Thousand Fists’.
Ook ‘Saviour of Nothing’ is zo’n track, maar ook tevens in mid-tempo gespeeld.

Met tracks als ‘A Reason To Fight’, ‘Hold On To Memories’, ‘Watch You Burn’ en de afsluiter ‘Already Gone’ brengt Disturbed de akoestische sound in het album. Echter doet de band dit vooral op de track ‘A Reason To Fight’ op een verrassende manier door de akoestische gitaar af te wisselen met een stevige drumspel en een elektrische gitaarsolo subtiel op de achtergrond. ‘Hold On To Memories’ is daarentegen een ballad met zang, akoestische gitaren en drums, en hier en daar wat achtergrondzang tijdens het refrein, net als de afsluiter ‘Already Gone’.

Op dit album staat een aantal bonustracks. Allereerst een live uitvoering van hun hit ‘The Sound of Silence’, in duet gezongen met Myles Kennedy van de bands Alter Bridge en Slash ft. Myles Kennedy & The Conspirators. Mooi gezongen onder begeleiding van enkel piano en violen. ‘This Venom’ is een weinig bijzondere toevoeging aan het album als bonustrack, aangezien de Pop Metal nog een keer uit de kast wordt getrokken, maar weinig nog iets vernieuwends weet toe te voegen aan de rest van de album tracklist. ‘Uninvited Guest’ is een akoestische bonustrack die qua opzet in sound weinig verschilt met de overige tracks. Enigste verschil met de rest is dat er tevens gebruik wordt gemaakt van een piano op de achtergrond.

Het lijkt erop dat Disturbed zich nu meer gaat richten op een mainstream Alternative Metal publiek dan een publiek die praktisch alleen maar luistert naar hard, harder, hardst. De songs zitten op zich prima in mekaar, zowel de stevige rocktracks als de akoestische, en zijn uitermate geschikt voor een meer radiovriendelijk publiek. Alleen vraag ik mij af wat het praktisch nut is van de bonustracks die op dit album zijn toegevoegd. Behalve de uitstekende live uitvoering van ‘The Sound of Silence’ zijn de overigen weinig tot niets zeggend. De Metalliefhebber die om was na het horen van het album ‘Ten Thousand Fists’ (2006) Zal bij ‘Evolution’ afhaken doordat de sound te veel Alternative en te Poppy klinkt. Daarentegen zal de band meer mensen ertoe kunnen zetten om een rockalbum te kopen en wellicht een hele nieuwe generatie Rock/ Metal fans aan weten te boren met ‘Evolution’. En die laatste heb je altijd nog het meeste nodig als je als band wil voort blijven bestaan. (60/100) (Reprise/Warner Bros)

Tracklist Evolution:

1 Are You Ready
2 No More
3 A Reason to Fight
4 In Another Time
5 Stronger On Your Own
6 Hold On To Memories
7 Savior of Nothing
8 Watch You Burn
9 Best Ones Lie
10 Already Gone
11The Sound Of Silence (Live Myles K)
12 This Venom – Bonus Track
13 Are You Ready (Sam de Jong Remix) – bonus track
14 Uninvited Guest – bonus track

Line Up Disturbed:

David Draiman – lead vocals
Dan Donegan – guitars, programming, backing vocals, keyboards
John Moyer – bass, backing vocals
Mike Wengren – drums, percussion, backing vocals, programming

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ