Afwisseling troef op 1e dag FemMe 2018

Facebookrssmail

Organisator Ton Dekkers en consorten hebben een feestje te vieren dit jaar want het is alweer de 5e maal dat FemMe plaatsvindt. Dit jaar met een pre party in Altstad, 2 dagen Dynamo en 1 dag in Popei. Dit alles weer in het fijne Eindhovense.  De inmiddels befaamde FemMe clubtours en FemMe bandbattle’s hebben hun voorwerk weer gedaan en op vrijdag kunnen we beginnen met het echte werk. Met partner in crime Armelle dalen we ook ditmaal weer af naar de krochten van Eindhoven.

Souldrinker

Het Duitse Souldrinker is de eerste band die wij aanschouwen en dat klinkt alvast erg lekker. Na een bombastisch intro gaat de enthousiast van start met hun opzwepende Heavy Metal. Dat hier prima muzikanten aan het werk zijn is meteen al duidelijk maar bij de eerste nummers klinkt zangeres Iris nog wel erg rauw en hees. Virusje of te weinig slaap, wie zal het zeggen. Dit euvel  is gelukkig van korte duur en met vette beukers als ‘Souldrinker’, ‘Promised Land’, ‘Let The King Bleed’ en het epische ‘Sixteen Men of Tain’ bewijst zij over een prima strot te beschikken. Vergelijkingen met een band als Benedictum komen opborrelen en met ‘Raise The Flag’ brullen de aanwezigen nog lekker mee. Gezien het vroeg vrijdagmiddag tijdstip is het nog niet heel druk maar een stevige portie onvervalste metal zorgt voor vele glimlachende rondbangende hoofden. Als verrassing wordt er afgelsoten met Skid Row’s ‘Youth Gone Wild’ en wanen we ons weer eventjes 16.

Sounds Of September

In de kleine zaal gaan we genieten van Sounds Of September uit Estland die hun EP ‘Love Evolution’ promoten. Dit is hun eerste materiaal en dat smaakt naar meer. De band speelt uiterst lekker in het gehoor liggende stevige, licht alternatieve hard rock die erin gaat als de spreekwoordelijke koek. Zangeres Mari-Liis beschikt over de perfecte strot voor dit materiaal en lijkt qua uiterlijk op een jongere uitvoering van Lee Aaron. Dit is wel een bandje met toekomst en de vlotte rockers ‘Love Killer’, “’Hurricane’, ‘Dangerous Sin’ en ‘Make Things Right’ krijgen het publiek aan het zingen en meeklappen. De EP vindt dan ook gretig aftrek bij de merchandise na afloop van het concert.

Masqued

Het Amerikaanse (“We’re from Texas”)  Masqued betreedt het podium met een, jawel, gemaskerde zangeres. Dik bombastisch aangezet wordt hun muziek ingezet waarin de vocalen van zowel Steffany als bassist Shane door de te hard afgestelde bas en drums compleet verzuipen. Helaas een veel voorkomend euvel de laatste jaren. Dit wordt gaandeweg wel iets beter maar blijft ergerlijk. De melodieuze, progressieve metal van hun debuutplaat ‘The Light In The Dark’ waarvan o.a. het titelnummer en ‘Hypnotized’ de meeste indruk maken, komt niet echt uit de verf en ook de nummers zelf zijn wel lekker up tempo maar niet heel bijzonder.

Crysalys

Bij het Italiaanse Crysalys zien we ineens een bekend gezicht achter de microfoon. De sinds een aantal jaren bij Therion de opera vocalen voor haar rekening nemende Chiara Malvestiti komt ons nu met haar eigen band, die al sinds 2006 actief is, vermaken. Nou we weten alvast dat de zang ongekende hoogten zal gaan bereiken en dat is Chiara wel toevertrouwd. Zeer toonvast is ze vanavond en ze laat geen steekje vallen. De gebrachte opera metal is merendeels voorzien van een zeer stevige ondergrond en dat luistert lekker vet weg. Nummers als ‘The Awakening Of Gaia’ en ‘My Will Be Done’ worden vol overgave gebracht en zijn gewoon super. Ook krijgen we enkele duetten te horen want Sirio is mee op  tournee. De EP ‘Moonlight Encounter’ wordt gepromoot en hierop vertoont hij ook zijn vocale kunsten. Uiteraard komt hiervan ‘Mutual Love’ voorbij maar door zijn bijdragen krijgen enkele nummers een te hoog opera gehalte en dat haalt de vaart er een beetje uit. Het merendeel van de aanwezigen kan dit echter wel waarderen gezien de reacties, voor mij persoonlijk mag het wat vlotter. Gelukkig trekt de band, met Chiara in een uitbundige hoofdrol, dit nog wel recht met enkele stampers zodat dit voor de meesten de band van de dag was.

Cartagena

Het Tunesische Cartagena heeft dit jaar hun debuutalbum ‘Roma Delenda Est’ uitgebracht en opent met de instrumentaaltjes ‘Prelude/ Roma Delenda Est’. Nou klinken die helaas behoorlijk rommelig en de intrede van zangeres Sherazada maakt het er niet echt beter op. Haar vocalen zijn vlak en nauwelijks te horen zodat het allemaal een beetje inspiratieloos overkomt. Door middel van wat Oosterse invloeden probeert de band wat sfeer te creëren maar door de loodzware bastrillingen mist dat elk effect. Het geheel kabbelt een beetje voort en zelf houden we het na enkele nummers voor gezien. Gemiste kans derhalve.

Asrai

Tijd voor de afsluiter en dat is niemand minder dan Asrai. De zusjes Karin en Margriet Mol hebben tegenwoordig de beschikking over een heuse All Female band want zij worden gecompleteerd door  Jacqui Taylor op gitaar en Manon van der Hidde op keyboards. Een band die al sinds 1988 bestaat kent uiteraard het klappen van de zweep en dat is te zien en te horen. Margriets expressieve zang overtuigt, Karin’s drumwerk klinkt vol en solide en Jacqui’s gitaarwerk is heerlijk degelijk. Manon voorziet het geheel van de nodige, sfeervolle “touch” en doet vocaal ook nog een duit in het zakje. De Gotische klanken komen dus goed uit de verf en het merendeel van de nummers heeft een lekker ‘creepy’ sfeertje. We krijgen een bloemlezing uit het repertoire voorgeschoteld met o.a. het loodzware ‘Eyes In The Light Of Fire’, een sfeervolle uitvoering van ‘Overworld’, ‘Shadows’, ‘Garden’, het aan de jarige Manon opgedragen ‘Stay With Me’, het bezwerende ‘Touch In The Dark’, ‘Pale Light’, het lekkere ‘Your Hands So Cold’ en het met een, door Jacqui met een vette staccatoriff ingeluide ‘Ghost’. Al met al is Asria een gave afsluiter van deze 1e dag.

Ook op deze 1e dag mogen we weer een aantal oude bekenden, lees trouwe overzeese bezoekers, verwelkomen en dat is toch iets waar een niche festival om bekend staat. De vertrouwde sfeer, het ontdekken van nieuwe bands, een uitgebreide merchandise en artiesten die naast de signeersessies gewoon benaderbaar zijn. Een festival zoals een festival behoord te zijn. Het geboden programma was lekker afwisselend en voor iedereen zat er wel iets gaafs bij. Geslaagd feestje en morgen weer proberen fris en fruitig te zijn voor FemMe dag 2.

Foto’s (c) Armelle van Helden

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ