GAMA BOMB – SPEED BETWEEN THE LINES

Facebookrssmail

Heavy metal en Ierland, een combi welke je erg weinig tegen komt, ook in de beleving van de meeste mensen staat Ierland gelijk aan folk en zeker metal komt niet als 1e bij ze op. Er zijn maar een aantal bands, welke metalkenners kunnen opnoemen als ze een metalband uit Ierland moeten proberen te benoemen, en 1 van de bekendste is dan wel Gama Bomb.

Gama Bomb draait al een flinke tijd mee in het metalen circus, want de band werd in 2002 opgericht. De stijl van de Ieren is al die jaren thrash geweest en dat is ook weer volop op ‘Speed between the lines’ terug te vinden. De thrash van Gama Bomb is ook wel een eigenstijl met soms wat trekjes van Anthrax.

Een belangrijk kenmerk van Gama Bomb is, dat humor tijdens hun shows veelvuldig voorkomt, mede begeleid door bier, dit kenmerk komt ook regelmatig terug in de teksten, welke daarnaast ook vaak sociaalkritisch zijn. Opvallend bij de Ieren is de stem van Philly Byrne, welke toch ietwat aan de punk refereert. Ondanks een forse operatie in 2012 aan zijn stem is gelukkig ook op dit album niets hiervan te merken.

Op dit album ligt het tempo op de meeste nummers ook deze keer weer flink hoog, een enkele uitzondering daargelaten, bv. op ‘Bring out the Monster’ ligt het tempo net een tandje lager. Gama Bomb is ook een band welke patent heeft op korte nummers, want de meeste nummers klokken hooguit tussen de 2.5 en 3 minuten. De totale lengte van het album bedraagt Dan ook maar ruim een half uur. Humor is dus ook op dit album voldoende aanwezig, je hoeft de teksten niet eens woordelijk te kunnen volgen om te begrijpen dat humor de boventoon voert in nummers als ‘666teen’, ‘Bring out the Monster’ en ‘Kurt Russell’.

Uitschieters in positieve dan wel negatieve zin zijn er ook nu weer niet, het hele album beukt gewoon de gehele tijd lekker door. Opvallend is wel dat er zo nu en dan iets meer tijd is gemaakt voor gitaarsolo’s, altijd een prettige bijkomstigheid. Bij een band welke inmiddels al dik 15 jaar meedraait is de productie uiteraard dik in orde. Hierdoor kunnen we spreken van weer een zeer geslaagd Gama Bomb-album.
(82/100) (AFM /Suburban/ Bertus)

 

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ