Pretty Maids – Kingmaker

Facebookrssmail

pretty-maids-kingmaker-cover1981 was een belangrijk jaar in de muziekindustrie. Op 1 augustus werd MTV gelanceerd met de eerste clip ‘Video Killed The Radio Star’. Ook werd in Denemarken de band Pretty Maids gevormd. Ze zijn door de jaren heen op tournee geweest met grote namen als Black Sabbath, Whitesnake, Deep Purple. In de 90’s hadden ze een grote fanbase in Japan, waar de fans voornamelijk voor de ballads vielen. Met ‘Kingmaker’, alweer hun 14e album, ligt de focus niet op rustige nummers en maken de heren ouderwetse hardrock.

Er wordt geopend met het nummer ‘When God Took A Day Off’. In het begin wordt er een sample gebruikt met zingende monniken. Dit gaat over in lekkere up tempo rock. De zang van Ronnie Atkins is vol passie. Ook het gitaarspel van Ken Hammer klinkt lekker. Het is een toffe opening.
In ‘Kingmaker’ wordt de up tempo rock doorgetrokken. Het refrein is lekker catchy en snel herkenbaar. Het drumwerk van Allen Tschicaja is stevig, en wederom zijn er goede gitaarsolo’s hoorbaar. Het nummer ‘Face The World’ daarentegen is minder sterk. Het is eigenlijk te simpel voor een band die al zo lang meedraait. Het is van die typische feel good rock. Dit zelfde geld eigenlijk voor het nummer ‘Last Beaty On Earth’, wat net geen ballad is. Ook dit nummer is een dertien in een dozijn plaat. Tekstueel is het ook niet al te sterk, en daarmee een standaard liefdesliedje. De gitaarsolo is wel weer tof.

‘Bull’s Eye’ kent gelukkig weer een meer heftige opening. Met lekkere riffs en rauwe zang is dit het soort nummer wat de band beter ligt. Hetzelfde geld voor ‘King Of The Right Here And Now’. Dit is het zevende nummer van het album, ondertussen begint op te vallen dat de gitaarsolo eigenlijk in ieder nummer op het zelfde moment wordt ingezet, namelijk in de break voor het laatste couplet. Dit viel kennelijk ook de band op, want het daarop volgende nummer ‘Heavens Little Devil’ kent helemaal geen solerende gitaar. Het nummer is verder meer bombastisch, en afwisselend ten opzichte van de andere nummers. Mogelijk het sterkste nummer van het album is ‘Sickening’. Met een ruwe opening en een vol geluid wordt de aandacht getrokken. Het drumwerk van Allen Tschicaja is wederom sterk. Ook de stem van Ronnie Atkins klinkt ruw en boos. De samenzang van de bandleden is een goede aanvulling. Er wordt afgesloten met ‘Was That What You Wanted’. Het heeft een wat rommelige opening met elektronische invloeden. Het nummer kent verder wat meer technische tempowisselingen. De rauwe rock is lekker, en in de break krijg je toch een meer duister gevoel. Naar het einde toe zijn de monniken uit het eerste nummer weer hoorbaar, en daarmee is er een leuke terugkoppeling.

Het album ‘Kingmaker’ is een redelijke rockplaat. Echter is het niet heel bijzonder. Ondanks dat de heren in het verleden met grote namen op tournee zijn geweest wordt het duidelijk waarom de grote doorbraak er eigenlijk nooit echt is geweest. De muziek is goed, maar net geen echte must have. Misschien is de komst van MTV gewoon te vroeg geweest voor de Pretty Maids. Omdat andere muziek stijlen hierdoor in de 90’s binnen europa de grote doorbraak maakten en de ballads die het zo goed deden in Japan daar simpelweg niet tussen pasten.

(6/10, Frontiers Music s.r.l.)

Tracklist:
• When God Took A Day Off
• Kingmaker
• Face The World
• Humanize Me
• Last Beaty On Earth
• Bull’s Eye
• King Of The Right Here And Now
• Heavens Little Devil
• Civilized Monsters
• Sickening
• Was That What You Wanted

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ