RAY WILSON – ZDF @ BAUHAUS CD/DVD

Facebookrssmail

Ray Wilson (ex Genesis, ex Stiltskin) is nogal productief. Hij brengt ieder jaar wel een album uit. Soms een studioalbum met geheel eigen werk. Nu was het weer tijd voor een live-CD. Dit concert werd op 20 mei jl. Opgenomen in Bauhausbühne, Dessau.
Op ZDF @ Bauhaus staan allemaal bekende nummers. Daarom ga ik de opbouw van de nummers nauwelijks bespreken. Maar let ik vooral op de live beleving.
Tijdens de openingstrack merk je dat Ray’s stem op de live-cd hetzelfde klinkt als op zijn studioalbums. De balans
tussen zang en de verschillende muziekinstrumenten is prima. De geluidskwaliteit zelf is ook zeer goed. Op het einde van ‘Change’ zingt Ray bijna solo, dit komt prachtig tot zijn recht.

Het applaus klinkt wat aan de schelle kant, maar dat is slechts een detail. In ‘Sarah’ hoor je de emotie op Ray’s stem. Alle muziek klopt tot in detail. Bovendien is het geheel fantastisch verdeeld over de koptelefoon, waardoor de details in de muziek prima te horen zijn.
Of het nu ‘Follow you, follow me’ is, ‘That’s all’ of ‘Solsbury Hill’, alle nummers zijn prima uitgevoerd. De viool en de saxofoon hebben een absolute meerwaarde.
Zo komt in ‘Take it slow’ het warme saxofoonspel erg mooi uit!
‘Alone’ gaat over de herfst in Schotland, en wordt met melancholie gespeeld en gezongen. Dit wordt met subtiel vioolspel extra onderstreept. En niet te vergeten ook met prachtig gitaarspel van Ali Ferguson. ‘Along the way’ is geschreven door Steve Wilson. Dit nummer gaat over het leven, het leven dat een reis is. Zang en akoestisch gitaarspel zijn ingetogen. Bijna ongemerkt nemen tempo en volume toe, tot een licht poppy ritme. De wending terug naar akoestisch gitaar en de zang van Ray op laatst is super!
‘Another day’ is een Stiltskin song. Dat is geschreven voor een vriend die zichzelf van het leven beroofde. Het is gebaseerd op het idee dat hij naar een beter plaats is gegaan.
Zoals verwacht is ‘Mama’ het laatste nummer. Ook dit is zeer goed gezongen en gespeeld.

De DVD heeft dezelfde track list als de CD. Qua dat geen onverwachte dingen. De bescheiden lichtshow past op zich in het geheel. Maar met wat meer frontlicht hadden de close-ups beter tot zijn recht gekomen. Het aantal camera’s is vrij beperkt. Visueel is het geheel niet spectaculair. Toch hebben ze binnen de mogelijkheden eruit gehaald wat erin zit. Het geluid is ook op de DVD prima.  Even is er een shot te zien van lege zaal, terwijl je applaus hoort, dat is wat vreemd.

Op ZDF @ Bauhaus staan geen grote verrassingen. Maar dit album is wel enorm goed. De instrumenten zijn in totale harmonie, zowel onderling, als met de zang. Daarmee is deze bundel zeker de moeite waard!!
Ook op dit album laat Ray horen hoe goed hij, samen met zijn band, live is. In november en december zal Ray Wilson in Nederland optreden. Er zijn hier slechts twee shows gepland. De data vind je op zijn site. Kun je zo lang niet wachten? Dan kun je de deze bundel, of de Blue Ray al via zijn site bestellen.
(90/100)(Jaggy D)

 

Track list ZDF @ Bauhaus CD/DVD

1 Change
2 Sarah
3 Follow you follow me
4 Lemon Yellow sun
5 That’s all
6 Take it slow
7 Alone
8 Solsbury hill
9 Along the way
10 No son of mine
11 Wait for better days
12 Another day
13 Inside
14 Mama

 

Line up:

Ray Wilson: zang en akoestisch gitaar
Ali Ferguso: achtergrondzang en gitaren
Steve Wilson: achtergrondzang en gitaren
Kool Lyczek: piano en keyboards
Mario Koszel: drums en percussie
Marcin Kajper : bas, saxofoon, fluit
Alicja Chrzaszcz: viool

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ