Dilemma – Random acts of Liberation

Facebookrssmail

De Nederlands/Engelse progressieve rockband ‘ Dilemma’ leek na hun laatste publieke optreden in 2012 van de aardbodem verdwenen. Nu komen ze dan als een phoenix uit de as verrezen met een waanzinnig goed nieuw album: ‘Random acts of Liberation’ , dat op 2 November zal worden uitgebracht. De band speelde afgelopen maand  samen met Amerikaanse superrockers ‘Sons of Apollo’ een zeer succesvolle Europese tournee waar het nieuwe materiaal werd gepresenteerd voor een zeer enthousiast publiek.

Dilemma is terug, en hoe !

‘Random acts of Liberation’ is een internationaal klinkend album van zeer hoge kwaliteit geworden. Je hoort eraan dat er met veel zorg en tijd aan gewerkt is. Productie kwam voor rekening van Collin Leijenaar, drummer van de band, en de komende tijd live te zien als drummer van prog-rock dinosaurus ‘Kayak’ . De mix van Rich Mouser is uitstekend, heerlijk transparant en de nieuwe frontman Dec Burke heeft een fantastische stem en presence. De 14 nummers op het album variëren in lengte van net aan 2 minuten tot over de 12 minuten voor ‘the Inner Darkness’ en bieden veel fijns voor de ware prog-liefhebbers. Voor de mensen die zoeken naar een referentie voordat ze het album zouden aanschaffen, denk aan bands als Spock’s Beard of Haken misschien ook wel. Het is zeker prog-rock, maar dan wel met hele fijne melodieën. Het zijn echt songs met een kop en een staart, er worden muzikale spierballen getoond, maar niet alleen maar om het alfa mannetje te zijn. Hier wordt in dienst van de nummers een enorm muzikaal vakmanschap tentoon gespreid. We mogen er trots op zijn dat dit made in Holland is.

Een van de hoogtepunten van het album is wat mij betreft ‘Aether’ , wat een prachtige zang krijgen we hier voorgeschoteld door Dec Burke. De hele track is een showcase van hoe een moderne productie kan klinken. Zo gebalanceerd en open heb ik zelden een track horen klinken, en dan die hemelse gitaarsolo. Helemaal af.

Er staat geen slecht nummer op dit album. Het is prima toegankelijk en heeft voor alle prog-liefhebbers wat moois in huis. Naast ‘Aether’ wil ik met name de twee openingstracks ‘the Space between the waves’ en ‘Amsterdam ( this City)’  noemen, die er speciaal voor gemaakt lijken te zijn je het album in te zuigen en niet meer los te laten. Meest interessante track om keer op keer te luisteren is zonder twijfel ‘Pseudocomaphobia’ waarmee Dilemma laat zien tot wat ze in staat zijn.

Met de release van ‘ Random acts of liberation’ staat nu al vast dat 2018 een uitzonderlijk goed muziekjaar gaat worden. (90/100) ( Butler Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ