Siena Root – Revelation

Facebookrssmail

Het komt niet vaak voor dat een band met al acht albums op hun conto mij volledig onbekend is. Maar dit negende werkstuk is toch echt pas de eerste die ik hoor van het Stockholmse kwartet Siena Root. Ze richten zich volledig op de sound van de jaren 60 en 70, met flink wat oude Deep Purple, Uriah Heep en The Doors-invloeden. Maar dan met een zangeres. Echt modern klinkt Siena Root natuurlijk niet, maar de retro sound (‘dynamic root rock’ noemen ze het zelf) biedt wel volop afwisseling en klasse om de aandacht er bij te houden. Met dank vooral aan de prima zangeres met de aparte naam Zubaida Solid.

Heel heavy wordt het overigens nergens op deze ‘Revelation’, maar als je van stevige flower power houdt, zit je goed. Hoewel, opener ‘Coincidence & Fate’ heeft nog wel wat stevige gitaren te bieden, maar de trekker is toch de warme stem van Zubaida. Die heeft wel wat raakvlakken met die van de even getalenteerde landgenoot Erin Larsson van Blues Pills. De lastige getitelde ‘Professional Procrastinator’ gaat wat meer de progressieve zweverige retro hoek in, maar is wel afwisselend en heeft fijn gitaarwerk. In het vlotte ‘No Peace’ vallen de droge drumsound en de warme keyboards op. De eerste ballad is ‘Dusty Roads’ welke de oude Heart doet herleven met die akoestische gitaren en een bluesy romantische sfeer. Mooi!

Op de virtuele en wat rustigere kant B vallen nog het frivole hippy-deuntje ‘Winter Solstice’, de instrumentale blues met dwarsfluit van ‘Dalecarlia Stroll’ en het lange, wederom instrumentale en Oosterse (met dank aan de sitar) ‘Madukhauns’ op. Afsluiter ‘Leaving The City’ is weer een volbloed bluesnummer, waar Zubaida nog eenmaal haar indrukwekkende soulvolle stem alle ruimte geeft. De fijne tempoversnelling aan het einde doet de rest. Prachtnummer.   

Misschien geen album voor de doorgewinterde hardrocker, maar wie een iets progressievere smaak heeft en bovengenoemde inspiratiebronnen wel kan waarderen, raad ik aan deze Siena Root eens een kans te geven, hij heeft mij in ieder geval niet teleurgesteld. (78/100 – Atomic Fire Records)

LINE-UP


Zubaida Solid – Vocals & Organ
Sam Riffer – Bass
Love Forsberg – Percussion
Johan Borgström – Guitar


TRACKLIST:


1. Coincidence & Fate
2. Professional Procrastinator
3. No Peace
4. Fighting Gravity
5. Dusty Roads
6. Winter Solstice
7. Dalecarlia Stroll
8. Leaving The City
9. Little Burden
10. Madukhauns
11. Keeper Of The Flame

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ