Magnus Karlsson’s Free Fall – We are the night

Facebookrssmail

Magnus Karlsson (1973) is een Zweedse songschrijver, producer, multi-instrumentalist, zanger en sinds 2008 bandlid van de Duitse heavy metalband Primal Fear. Een muzikale duizendpoot dus, vooral in de power-, heavy- en symfonische metalhoek. In z’n jeugd studeerde hij klassieke gitaar en werd al gauw een aanhanger van ‘The New Way Of British Heavy Metal’ én de gitaristen Steve Morse, Allan Holdsworth en Steve Vai. Dat alles resulteerde in een ruime belangstelling voor rockmuziek in de breedste zin van het woord.

Vanaf 2004 werkt hij voor Frontiers Music s.r.l. aan tal van projecten met een overkoepelende opdracht: “koppel metalzangers en laat ze samenwerken”. Deze formule past hem als gegoten, neem bijvoorbeeld de powerhouse vocalisten Russell Allen en Jorn Lande van het Allen/Lande project waarvoor Magnus de nummers schrijft, de meeste instrumenten inspeelt en voor de productie tekent. Dit resulteerde in drie uitstekende albums, die te vergelijken zijn met z’n eigen project Free Fall, dat in 2013 van start gaat, ook voor het Frontiers Music platenlabel.

Nu heeft hij helemaal vrij spel en nodigt een keur aan metalzangers uit. Per song de juiste zanger is z’n motto en we zijn inmiddels beland bij het derde album uit de reeks: ‘We are the night’, dat deze maand op de markt verscheen. Karlsson bespeelt ook hier zowat alle instumenten, zingt zelfs twee tracks, waaronder het titelnummer, en tekent wederom voor de productie. Verder roept hij alleen hulp in van drummer Anders Köllerfors.

De plaat is smullen voor de liefhebbers van melodische metal met als opvallendste gast de nieuwste vocale ster in de Frontiers stal: Ronnie Romero, een zanger met Chileense roots die in 2016 gelanceerd werd door Ritchie Blackmore in diens laatste Rainbow bezetting, waar hij bewees een perfecte combinatie te zijn van grootmeesters Ronnie James Dio en David Coverdale. Momenteel maakt hij deel uit van Vandenberg en de comeback van die band.

Ook geen onbekende is ex-Black Sabbath zanger Tony Martin, die twee nummers voor z’n rekening neemt en zeker is dat hij nog steeds over de krachtige stem beschikt die we kennen van z’n ‘80- en ’90er jaren Black Sabbath albums. Hij komt het best tot z’n recht in de powerballad ‘Far from over’, die ‘We are the night’ op magistrale wijze afsluit.

Laten we ook de indrukwekkende gitaarpartijen van Magnus Karlsson zelf niet vergeten: ze zijn op z’n minst zo indrukwekkend als de zang en hij vestigt geheel terecht de aandacht op zichzelf in de instrumentale track ‘On my way back to earth’. Alle registers worden open getrokken en de invloed van bovengenoemde gitaristen, met name Steve Morse, zijn overduidelijk te horen.

“Het geheel is meer dan de som der delen” geldt op ‘We are the night’. Zeker door de perfect ingezette zangers en één zangeres (Noora Louhimo), een gegeven dat als voorbeeld ook meermaals bewezen is door muzikant Tobias Sammet en diens Avantasia project, waarmee hij al tien albums geproduceerd heeft op vergelijkbare wijze.

Logisch dat Magnus Karlsson een van de meest gevraagde muzikanten is in de metal-scene van vandaag en hopelijk weet ook hij zijn succesformule voort te zetten tot tien albums. Maar voor nu: ‘We are the night’! (85/100) (Frontiers Music s.r.l.)

Tracklist:

1. Hold Your Fire (Dino Jelusick)
2. Kingdom Falls (Renan Zonta)
3. We Are The Night (Magnus Karlsson)
4. Queen Of Fire (Noora Louhimo)
5. Dreams And Scars (Renan Zonta)
6. All The Way To The Stars (Mike Andersson)
7. One By One (Ronnie Romero)
8. Under The Black Star (Dino Jelusick)
9. Temples And Towers (Tony Martin)
10. Don’t Walk Away (Magnus Karlsson)
11. On My Way Back To Earth (Instrumental)
12. Far From Over (Tony Martin)


Line-up:

Magnus Karlsson – Guitars, Bass, Keyboard And Vocals
Anders Köllerfors – Drums

Vocals:
Dino Jelusick
Renan Zonta
Noora Louhimo
Mike Andersson
Ronnie Romero
Tony Martin
Magnus Karlsson

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ