IMPELLITTERI – THE NATURE OF THE BEAST

Facebookrssmail

Afgelopen oktober bracht de band Impellitteri hun twaalfde studio album ‘The Nature of The Beast’ uit via Frontiers Music. De band dankt zijn naam aan oprichter/ gitarist/ bassist Chris Impellitteri. De band bestaat al sinds 1987 en vocalist Rob Rock zullen sommigen wel kennen van zijn samenwerkingen met Axel Rudi Pell en Avantasia’s mastermind Tobias Sammet. Door de pers is Impellitteri vaak onterecht gelabeld als Christian Metal, terwijl de band altijd heeft gezegd een Heavy Metal band te zijn. Dit onterechte label, alsmede het komen en gaan van Rob Rock, hebben een echte grote doorbraak vaak in de weg gestaan. Toch wist de band altijd de aandacht vast te houden van fans en critici.

Op ‘The Nature Of The Beast’ staan twee covers van Black Sabbath’s ‘Sympton Of The Universe’ en ‘The Phantom Of The Opera’, van Andrew Lloyd Webber’. De eerste drie openingstracks ‘Hypocrisy’, ‘Masquerade’, en ‘Run For Your Life’, kenmerken zich tot een lekker stevig en snel gitaarwerk, stevige drumpartijen, en uitstekende, haast soprano – achtige zang. Ook de gitaarsolo’s die op deze drie openers voorkomen zijn uitstekend en klinken lekker. ‘Masquerade’ kenmerkt zich tot een refrein die je lekker mee kunt zingen en op ‘Run For Your Life’ hoor je een Iron Maiden-achtige sound. De track opent met soundeffects van kerkklokken en onweer, gevolgd door een typisch Iron Maiden gitaarspel en snelheid. Tevens weet Bob Rock de song helemaal af te maken met Bruce Dickinson-achtige vocalen.

De covers ‘Phantom Of The Opera’ en ‘Symptom Of The Universe’ zijn beiden naar redelijkheid uitgevoerd. Het gitaarspel op ‘Phantom Of The Opera’ is origineel uitgevoerd en ‘Symptom Of The Universe’ is vocaal gezien redelijk, maar beide covers moeten het duidelijk hebben van meer hebben van de muziek dan van de vocalen.

Overige tracks als ‘Gates Of Hell’, ‘Wonder World’, ‘Man Of War’, ‘Do You Think I’m Mad’, en ‘Fire It Up’, verschillen weinig in muzikale opzet met de rest van het album, maar weten de luisteraar te blijven boeien door het uitstekende gitaarspel en prettige vocalsound. Op ‘Man of War’ en ‘Do You Think I’m Mad’ is een lekker stevige gitaarsound te horen, die je in de stemming brengt om mee te bewegen. Tevens is er op ‘Do You Think I’m Mad’ een grappig bridge te horen van een spoken wordt vocal.

Ergens hoop je dat een van de afsluitende tracks een meer mid-tempo track of zelfs een heuse ballad is, maar helaas zijn ‘Kill The Beast’ en ‘Shine On’ net als de rest van het album, eveneens stevige tracks. Jammer, want ook al blijven deze twee tracks nog steeds kwalitatief goed, voor de afwisseling zou het interessanter zijn geweest als er minstens 1 ballad erop had gestaan.

Conclusie: Uitstekend gitaarspel en drumwerk onder prima vocalen maken ‘The Nature Of The Beast’ een zeer onderhoudend album. Echter wel jammer dat de band ervoor kiest om uitsluitend een stevige sound aan alle songs te geven. Als er een mid-tempo track of zelfs een ballad erop had gestaan, had dat de sound van het album wat gevarieerder gemaakt. Prima voor de liefhebber van Heavy Metal en Classic Rockbands als Alice Cooper, Judas Priest, Iron Maiden en AC/DC. (80/100) (Frontiers Music)

TRACKLIST THE NATURE OF THE BEAST:

1. Hypocrisy
2. Masquerade
3. Run For Your Life
4. Phantom Of The Opera
5. Gates of Hell
6. Wonder World
7. Man of War
8. Symptom Of The Universe
9. Do You Think I’m Mad
10. Fire It Up
11. Kill The Beast
12. Shine On

LINE UP IMPELLITTERI
Chris Impellitteri – guitars, bass
James Amelio Pulli – bass
Ed Roth – keyboards
Rob Rock – lead vocals
Jon Dette – drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ