Riverside – Wasteland

Facebookrssmail

Na de plotselinge dood van Riverside’s mede-oprichter Piotr Grudzińskiin februari 2016, werden alle geplande concerten afgezegd. In september van datzelfde jaar werd het album ‘Eye of the Soundscape’ gelanceerd. Dit was opgedragen aan Piotr, met wie de samenwerking toen al 15 jaar bestond. Begin vorig jaar ging de band weer op tournee. Maciej Meller is nu hun vaste live gitarist. Maar geen vierde vast bandlid om Piotr te vervangen. Volgens eigen zeggen is het nieuwe album ‘Wasteland’ zwaarder en emotioneler dan de vorige albums, alsof ze aan hun tweede leven begonnen zijn.

‘The Day After’ start met prachtige heldere solozang, direct ben ik geraakt door de stem van Mariusz Duda. Er komt een vleugje vrij sobere muziek bij. Op de zang zit een even lichte echo. De muziek krijgt een mysterieuze sfeer. De enkele noten die Michał Jelonek op zijn viool speelt versterken dit.
De snaren geven het intro van ‘Acid Rain’ meer pit. Toch overheerst het sobere gevoel nog een beetje. Maar dusdanig dat je getriggerd wordt om intens te luisteren. Langzaam verdwijnt de soberheid naar de achtergrond. De muziek bestaat uit een behoorlijk aantal laagjes, deze smelten mooi samen. Het gitaarspel is super. De balans tussen de overige instrumenten is geweldig. Even is er een licht poppy ritme, de sfeer is wat vrolijker. Ineens is er weer de soberheid, dit blijkt de opbouw te zijn naar een gaaf einde.

De kalme start van ‘Lament’ raakt me meteen. Als de sound van de muziek zwaarder wordt, blijft intensiteit van de muziek bewaard. Nergens is het te heavy of te veel. Dat wordt plotseling afgewisseld met een klein ingetogen gespeeld stuk. Deze wisselwerking is er een aantal keer, niet alleen in de muziek maar ook in de zang. Het aantal laagjes over elkaar is zowel in de lichte als in de zwaardere delen in perfecte harmonie. Bovendien hoor je, ook in de minimalistische delen, steeds nieuwe dingen. Na een wat zwaarder stuk zingt Mariusz een aantal woorden geheel solo, dit kruipt onder mijn huid. Het sombere vioolspel doet daar, samen met de mysterieuze hoge klanken, nog een schepje bovenop.

Ook in ‘The Struggle For Survival’ is er de wisselwerking tussen lichtere en zwaardere sound. Overal blijft de balans bewaard.
Dit verschil is er in ‘River Down Below’ nauwelijks. Maar ook hier vormen zang en muziek een eenheid.

De earcandy blijft bestaan in de titeltrack. De laagjes over elkaar zijn mooi. De details zijn prachtig. Het is puur genieten van wat onder de toetsen en de snaren vandaan komt. Ook in ‘Wasteland’ is er de verandering van klein gespeeld naar zwaardere sound. Ook de rusten zijn mooi geïntegreerd. Delen van ‘The Struggle For Survival’ lijken hierin terug te komen. Dit zit zó mooi in elkaar.

Tot slot ‘The Night Before’. Deze track bestaat uit zang en/of piano. Dit is prachtig in al zijn eenvoud. Jammer dat de cd al afgelopen is.

‘Wasteland’ is een intens album. Soms is er slechts een vleugje muziek die de zang onderstreept. Maar iedere noot is raak. Er is een prachtige wisselwerking tussen de lichte, soms minimalistische stukken en de zwaardere sound. In beide zit af en toe wat vioolspel. Zo nu en dan zingt Mariusz (bijna) geheel solo. Steeds weer weet hij mij te raken door de kleur van zijn stem. Door de toegankelijkheid lijken de tracks vrij eenvoudig in elkaar te zitten, maar ondertussen. Meerdere tracks lijken met elkaar verbonden te zijn. De eerste paar keer hoor je steeds wat ‘nieuws’. Riverside heeft opnieuw een fantastisch album gemaakt.(93/100)(InSideOut)

TRACK LIST: Wasteland

1. The Day After (01:48)
2. Acid Rain (06:03)
Part I. Where Are We Now?
Part II. Dancing Ghosts
3. Vale Of Tears (04:49)
4. Guardian Angel (04:24)
5. Lament (06:09)
6. The Struggle For Survival (09:32)
Part I. Dystopia
Part II. Battle Royale
7. River Down Below (05:41)
8. Wasteland (08:25)
9. The Night Before (03:59)

 

Luisterlink

 

Line-Up

Mariusz Duda – zang, diverse electrische en akoestische gitaren, bas, piccolo bas, banjo, gitaar solo in’Lament’ and ‘Wasteland’
Michał Łapaj – toetsen en theremin in’Wasteland’
Piotr Kozieradzki – drums

Gastmuzikanten

Maciej Meller – gitaar solo in ‘Acid Rain – Part II. Dancing Ghosts’, ‘Guardian Angel’, ‘The Struggle For Survival – Part II. Battle Royale’ en ‘River Down Below’
Michał Jelonek – viool in’The Day After’, ‘Lament’, ‘Wasteland’ en’The Struggle For Survival – Part II. Battle Royale’
Mateusz Owczarek – gitaar solo in ‘Vale Of Tears’

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ