HEX A.D. – NETHERWORLD TRIUMPHANT

Facebookrssmail

Als je kijkt naar de albumcover zou je eerder denken dat men te maken heeft met een nieuw theemerk in een Earl Grey smaak.
Waarschijnlijk omdat het recordlabel Fresh Tea heet?
Maar toch heeft de Noorse Doom Metalband Hex A.D. hun derde album ‘Netherworld Triumphant’ uitgebracht. Voorafgaand aan deze albumrelease kwam al in mei op Spotify de single ‘Netherworld Triumphant pt. I’ uit.

De band omschrijft hun muziek zelf als UIA Heep meets Kyuss met een vleugje Pink Floyd en wat helse King Crimson riffs. Thematiek van ‘Netherworld Triumphant’ is religieuze mystiek, romantiek, en spiritueel uit balans zijn. Band keyboardist Mags Johansen was een close vriend van wijlen Jon Lord, de wereldberoemde organist van Deep Purple.
Zelf krijg ik na het lezen van dit alles een dubbelgevoel. Aan de ene kant ben ik nieuwsgierig en aan de andere kant ben ik bang voor het spreekwoord ‘hoogmoed komt voor den val’.

Instrumentaal opent ‘Himmelskare’ het album met een mooi, licht melodramatisch pianospel. Daarna opent de track ‘Skeleton Key Skeleton Hand’ met een lichte distortion gevolgd door een melodieuze gitaarriff, een stuwende bass sound, en een stevig drumspel. Wanneer de Organist zijn spel inzet heeft die inderdaad veel weg van de typische 60’s en 70’s sound van Deep Purple. In deze track worden Rick Hagen’s vocals afgewisseld met achtergrondzang tijdens het refrein.

Tijdens het beluisteren van de tracks ‘Netherworld Triumphant pt. 1’ en tevens ‘Netherworld Triumphant pt. 2’, en ‘Warchild’ valt het mij op dat Hex A.D. dankbaar gebruik maakt van verschillende invloeden en hoe zij dit uitstekend weten te verwerken in de muziek. Inderdaad veel 70’s Rock en Metal invloeden, maar ook inderdaad veel Progressive Metal, en zelfs wat Symphonic Metal invloeden doordat de vocals op met name ‘Netherworld Triumphant Pt. 1’ licht neigen naar een soprano stijl.
Tevens weet Hex A.D. op ‘Netherworld Triumphant pt.1’ het samenspel tussen een elektrische gitaarsolo en een akoestische gitaar mooi met elkaar te laten overvloeien.
‘Netherworld Triumphant pt. 2’ is een instrumentale track waarin tevens gebruik wordt gemaakt van samples en veel psychedelische soundeffects onder een gitaarriff en drumspel als basis.

‘Board On Spears’ is een rustige, psychedelische track met een akoestische gitaar als lead en een psychedelische orgelsound.
Mooi gezongen bovendien en met deze track weet Hex AD een prettige, mystieke vibe neer te zetten. Grappig is dat de band dan kiest voor een track als ‘Ladders To Fire’ als afsluiter met een typische Black Sabbath Metalsound en vibe.

Toegegeven, hier moet je van houden.
Dit is echt muziek voor de fijnproever, maar ook een band die een breed scala aan liefhebbers aan zou kunnen spreken.
Mensen die graag luisteren naar jaren 70’ Rock en Metal als Deep Purple en Black Sabbath, maar ook fans van Progressive Metalbands en zelfs Progressive Rockfans zoals Opeth en Genesis, zouden zeer zeker iets met deze band kunnen.
Zoals al eerder gezegd is de single ‘Netherworld Triumphant pt.1’ nog steeds op Spotify te beluisteren. Dus voor de mensen die nieuwsgierig zijn geworden zou ik dat zeker even doen. Het album zit prima in mekaar met lekker klinkende afwisseling in verschillende stijlen die de band uitstekend met elkaar weten te verenigen. Prima band die live zeer zeker onderhoudend zouden kunnen zijn. Een prima luistertip voor de mensen die eens wat nieuws wat willen horen en graag houden van een interessante, experimentele sound.
(85/100) (Fresh Tea)

 

 

TRACKLIST NETHERWORLD TRIUMPHANT

  1. Himmelskare
  2. Skeleton Key Skeleton Hand
  3. Netherworld Triumphant pt. I
  4. Netherworld Triumphant pt. II
  5. WarChild
  6. Boars On Spears
  7. Ladders To Fire

LINE UP HEX A.D.

Rick Hagan: Vocal, guitar
Mags Johansen: Organ, mellotron, keyboard
Arry Gogstad: Bass

Matt Hagan: Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ