RAPHEUMETS WELL – THE ELDER’S ANTHOLOGY

Facebookrssmail

Via Test Your Metal Records brengt de Amerikaanse band Rapheumets Well hun compilatiealbum ‘The Elder’s Anthology’ uit.
Op deze compilatie staan alleen maar geremasterde tracks van hun 3 studio albums ‘Dimensions’ (2014) ‘The Exile’ (2016) en ‘Enders Door’ (2017)

Reden voor het uitbrengen van deze compilatie is om een periode af te sluiten met de band, omdat zij besloten hebben om muzikaal een andere weg in te willen slaan. Deze compilatie markeert voor Rapheumets Well zowel een einde als een nieuw begin. Maar wat nou als je als luisteraar nog nooit van deze band gehoord hebt? En zelfs geen enkel van de 3 alreeds genoemde studio albums kent?

‘Voor de liefhebbers van o.a. Behemoth, Septicflesh, Dimmu Borgir, en Fleshgod Apocalypse’ staat er op de band’s website te lezen. Alle 4 zeer geliefde en favoriete bands uit het Black/ Death Metal genre.
Dus ik ben benieuwd…

Tracks als ‘Resurrecting The Blood Gate’, ‘Dimensions’ en ‘Crucible of Titans’ klinken prima met hun melodieuze en orchestrale Death Metalsound en uitstekende Gruntvocalen. Ook geinig hoe de band de vocalen afwisselt met cleanvocals van Annette Greene en Joshua Ward. In een Metalcore-achtige stijl worden de cleanvocals weer gegeven. Toch klinkt de sound van de band te veel van hetzelfde met hun typische Death Metal sound en orchestrale arrangementen voor het mystieke effect, waarmee bands als Dimmu Borgir en Satyricon met hun latere albums bekendheid mee verwierven.

De overige albumtrack ‘Resurgence’, ‘The Witch of Darkspyre’, ‘The Betrayer’, en ‘They Cometh in Fire’ brengen in de sound weinig verandering. De orchestrale arrangementen en de keyboardsound tijdens het maar liefst zes minuten durende ‘Resurgence’ beginnen mij eerder te vervelen dan dat het enthousiasme aanwakkert. Op de track ‘The Witch of Darkspyre’ beginnen de vrouwelijke cleanvocals te vervelen en voegen nauwelijks iets toe op de Grunt leadvocalen van zanger Jeb Laird. Het wordt tijdens het luisteren steeds meer duidelijk dat deze compilatie bedoeld is om de luisteraar aan te sporen een studio album te gaan beluisteren. Maar zelf krijg ik het gevoel de 3 studio albums via deze compilatie al gehoord te hebben, dan dat het mij echt naar meer doet smaken.

De grappige titel ‘Distress On A Abberant Planet’ doet mij hopen op nog prima afsluiters. Maar helaas is er aan ‘Distress On A Abberant Planet’ een eentonig soundeffect toegevoegd die meer eerder hoofdpijn bezorgt.
Na ‘Ghost Walkers Exodus’ ben je gewoon blij dat deze compilatie ten einde is gekomen.

Ik vroeg mij af tijdens het luisteren of het niet beter was geweest om een van de studio albums geremasterd uit te brengen in plaats van een compilatie? Want aan een luisteraar die nog nooit van de band gehoord heeft, geeft het nogal een vreemde indruk. Natuurlijk begrijp ik dat dit ook een voorproefje kan zijn, zodat de luisteraar nog later een studio album oppikt, maar is het dan niet handiger om dan eerst als band een gevestigde naam neer te zetten?

In elk geval spoort het mij niet aan tot meer, want de band klinkt vrij eentonig en veel van hetzelfde.
Zelfs de cleanvocals gaan je een gegeven moment op de zenuwen werken en zijn vaak niet in harmonie met de grunts en de rest van de muziek.
Het spijt me, maar deze uiteindelijke rating is alles wat ik er van maken kon…
(45/100) (Test Your Metal Records)

 

TRACKLIST THE ELDER’S ANTHOLOGY

  1. Resurrecting The Blood Gate
  2. Dimensions
  3. Crucible of Titans
  4. Resurgence
  5. The Witch of Darkspyre
  6. The Betrayer
  7. They Cometh in Fire
  8. Distress On A Abberant Planet
  9. Ghost Walkers Exodus

LINE UP RAPHEUMTES WELL

Jeb Laird- Bass and Vocals
Joshua Ward (Nassaru) – Drums/Clean Vocals
Hunter Ross – Guitar
Brett Lee – Guitar

Annette Greene- Vocals, Keys

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ