THE FILTH HOUNDS – HAIR OF THE HOUND?

Facebookrssmail

Via het recordlabel Pure Steel Publishing brengt de Britse Heavy Metal band The Filth Hounds hun tweede album ‘Hair of The Hound?’ uit met een zeer indrukwekkend coverart. Alleen al bij het zien van de afbeelding doet mij popelen om de plaat zo snel mogelijk te gaan beluisteren, maar eerst nog even een kort introstukje.

Al eerder bracht deze band in 2015 hun debuut ‘Release The Hounds’ uit. De band maakt echt ‘Pure British Heavy Metal’ zoals men deze stijl uit de jaren 80’ kent. Echter hebben de meeste bandleden deze periode niet eens bewust meegemaakt. Des te meer bijzonder dat zij een album hebben gemaakt in exact diezelfde stijl als toen.

Openingsnummer ‘Attack!’ begint met een intro van hondengeblaf en een stevige gitaarriff.
Daarna kicken de vocals van Brian McGill erin.
McGill zingt zuiver, maar het kost hem duidelijk nog wat moeite om de echte uithalen te halen, zoals Rob Halford en Bruce Dickinson dat doen. De muziek daarentegen is prima gespeeld met een lekkere Heavy Metal gitaarsound en een fijn drum – en bass spel. Dus de band heeft wel degelijk goed geluisterd naar 80’s Metalbands en in welke stijl deze bands speelden.

Op de volgende tracks ‘Jack’s Nightmare’, ‘Tonight’, en ‘Dead Man’s Eye’, proberen The Filth Hounds zichzelf echt als band te presenteren en dat lukt ze zeker aardig.
‘Jack’s Nightmare’ kickt erin met een lekker stevig en uptempo gitaarsound. McGill’s uithaal op deze track klinkt beter dan op de opener en er zit duidelijk vocale groei in bij deze zanger.
Op ‘Tonight’ weet de band een eigen herkenbare sound neer te zetten door het basgitaar spel van Liam Mulpete een rol te laten spelen als intro onder alleen nog vocalen.
Uitstekende track, waarin de The Filth Hounds echt zichzelf neer zetten als band met hun eigen herkenbare sound.
‘Dead Man’s Eye’ is een zeven minuten durende track waarin ze de sound prima weten te doseren met een rustig intro, vocal coupletten, gitaarsolo als bridge, een geleidelijke sound onder zuivere vocalen en een prima gitaarmelodie als outro.

Na het instrumentale, maar verder niet bij de sound passende, akoestische intro ‘S.T.B.’ volgen nog de tracks ‘Lost’, ‘Photograph’, en ‘Keeping The Pain Alive’.
‘Lost’ kent een prima drumspel van Kristoffer Wylie, maar opnieuw laten McGill’s vocale kwaliteiten te wensen over. Op sommige momenten begint nu zelfs de zuivere zang vals te klinken.

Toch zijn ‘Photograph’ en ‘Keeping The Pain Alive’ goedmakertjes. ‘Photograph’ is dit keer uitstekend gezongen en vormt een geheel met de muziek. Album afsluiter ‘Keeping The Pain Alive’ begint met een prima drumintro en de vocals en sound worden op deze track eveneens prima gedoseerd. Prima tracks als afsluiters.

Potentie heeft deze band zeker, dat staat buiten kijf.
Geef ze een paar jaar en nog minstens twee albums en de luisteraar zal zeker groei horen.
Voor wat ‘Hair Of The Hound?’ betreft is dit een redelijk album, maar heeft duidelijk op een aantal aspecten verbetering nodig. Allereerst heeft zanger Brian McGill flink wat oefening nodig op de vocale uithalen, want deze weet hij niet altijd helemaal te bereiken. Maar hij heeft wel een zuiver stemgeluid, dus een beetje oefening zou wat vruchten kunnen afwerpen. De muziek zit redelijk in mekaar, maar eveneens heeft deze op een aantal aspecten verbetering nodig. En dan met name in afstemming van sound en stijl. Een voorbeeld hiervan is alreeds gegeven bij de akoestische intro ‘S.T.B.’
(75/100) (Pure Steel Publishing)

 

TRACKLIST HAIR OF THE HOUND?

  1. Attack!
  2. Jack’s Nightmare
  3. Tonight
  4. Dead Man’s Eye
  5. S.T.B.
  6. Lost
  7. Photograph
  8. Keeping the Pain Alive

 

LINE UP THE FILTH HOUNDS

Bryan McGill – vocals, guitars
John Allom – bass, backing vocals
Liam Mulpetre – guitars, backing vocals
Kristoffer Wylie – drums, percussion

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ